Witam wszystkich gości
Bebeszku - dziwnie to zabrzmiało "Panią Priam"; ja jestem Priam-Przemek- rodzaj męski ;) Wybaczam bo błędy się zdarzają.
Jolu- nie zniechęcaj się na samym początku. Czasami warto dać piwoniom czas na klimatyzację, a one na pewno Ci się odwdzięczą. Wracając do lilii- moje zdziwienie było bardzo duże kiedy okazało się, że mam takie maleństwa. Gdybym wiedział, ze są takie niskie to posadziłbym je w innym miejscu.
Lisko- ślazówkę mam od tego roku, ale wiem że za rok na pewno też będę chciał aby u mnie rosła.
Kasiu (cillo77)- miło, że, mnie odwiedziłaś (ps. mam nadzieję, że będziesz tutaj częstym gościem). Nie da sie ukryć że te kilometry bardzo mi utrudniają obcowanie z moim ogrodem, ale nic na to nie poradzę (a może kupię odrzutowiec

). Trudno byłoby mi zmienić styl na inny niż na wiejski, gdyż to właśnie ten najlepiej się komponuję. Szczerze powiedziawszy to powoli próbuję zmieniać trochę ogród i stąd np. rododendron czy jukka karolińska. A co do połączenia róż z powojnikami to kiedyś w tym ogrodzie tak było, ale powojnik źle radził sobie z konkurencją i z południowo-wschodnia wystawą.
Kosmos podwójnie pierzasty
Cosmos bipinnatus
Roślina jednoroczna, która idealnie maskuje niższe murki, a u mnie w ogrodzie częściowo zakrywała płot. Rosła w lekkim cieniu na wilgotnej glebie.