Mój malutki zakątek - Priam

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Przemku. :wit
Masz absolutną rację co do piwonii.
Nie lubią nadmiaru słońca i przesuszonej ziemi. Nie lubią też gdy jest zbyt mokro i dlatego dobrze jest przed posadzeniem wybrać dobre miejsce i odpowiednio przygotować ziemię.
Piękne fotki.
A biała lilia wśród szałwii - rewelka. ;:333
Tak trzymaj :!: :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo dziękuję za odwiedzinki Grażynko :)

A te białe lilie z szałwią ta tak próba zrobienia dobrego kontrastu. Skoro się podoba to chyba dobrze, że tak zrobiłem chociaż sadziłem że lilie urosną większe :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ślazówka ogrodowa - różowa
Lavatera trimestris

Ta jednoroczna roślina, rosła pod płotem na miejscu lekko zacienionym ze średnio wilgotną glebą. Bardzo ładnie komponowała się z kosmosem. którego pokażę później.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Dziękuje za porady ,ale już sama nie wiem jak jest dobrze .Jedni radzą żeby mocno podlewać ,ty przeciwnie .Nawozy stosuję raczej naturalne -obornik ,albo kompost .Mam swój kompostownik i nawóz od dżdżownic kalifornijskich.Poprzednio rosły od strony wschodniej domu ,a w tym roku przesadziłam na zachód .Zobaczymy.Piwonie to chyba takie kapryśne są ,bo moja mama też je ma od wielu lat i prawie wcale się nimi nie zajmuje ,a są cudowne.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Priam pisze:Elu - nawet nie wiesz jaki piękny był ten zapach. Szkoda, że nie zrobiłaś zdjęć, ale wierzę, że za rok o tym nie zapomnisz :)

Oliwko - odmiana wskazywała na to, że będzie to lilia o intensywnym kolorze żółtego piasku. No cóż może wyszło nawet lepiej niż miało być. Dodatkowo ta odmiana miał około 45 cm a powinna mieć 1-1,5 m :) No cóż i tak jest ładna.
U mnie było to samo z liliami .Miały być biąłe wysokie -nie pamiętam nazwy a wyszły takie same jak twoje i bardzo niziutkie ,ale kolorek był wspaniały.Nie kiedy takie pomyłki są cudne.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Priamku ślazówka przecudnej urody!!!
z uśmiechami Iza
u liski
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Priam! :D
Jestem po raz pierwszy gościem w Twoim ogrodzie. Zdążyłam się już zorientować jak kochasz swój ogród, mimo że bywasz w nim rzadko. Rzeczywiście dzielą Cię spore kilometry.
Urzeka mnie Twój ogródek swoim wiejskim stylem, cudownie dobranymi gatunkami kwiatów, które są dość popularne w polskich przydomowych ogrodach, ale jakże piękne i wręcz romantyczne. Ja też jestem miłośniczką wsi, mimo iż mieszkam w mieście jeżdzę od dziecka do rodziny na wieś. Piwonie, ostróżki, słoneczniki, łubiny, dalie - te wszystkie kwiaty ożywiają ogród swoimi kolorami i dodają mu tyle życia! Bardzo podoba mi się płot drewniany a zwłaszcza ta fotka z powojnikiem President! Ten płot to dobre tło na takie nasadzenia! Może roże z powojnikami?:wink:
Priam Twój ogród położony jest w przepięknej okolicy i życzę Tobie, abyś mógł bywać tam jak najczęściej!
Serdecznie podrawiam!
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam wszystkich gości ;:1

Bebeszku - dziwnie to zabrzmiało "Panią Priam"; ja jestem Priam-Przemek- rodzaj męski ;) Wybaczam bo błędy się zdarzają.

Jolu- nie zniechęcaj się na samym początku. Czasami warto dać piwoniom czas na klimatyzację, a one na pewno Ci się odwdzięczą. Wracając do lilii- moje zdziwienie było bardzo duże kiedy okazało się, że mam takie maleństwa. Gdybym wiedział, ze są takie niskie to posadziłbym je w innym miejscu.

Lisko- ślazówkę mam od tego roku, ale wiem że za rok na pewno też będę chciał aby u mnie rosła.

Kasiu (cillo77)- miło, że, mnie odwiedziłaś (ps. mam nadzieję, że będziesz tutaj częstym gościem). Nie da sie ukryć że te kilometry bardzo mi utrudniają obcowanie z moim ogrodem, ale nic na to nie poradzę (a może kupię odrzutowiec :heja ). Trudno byłoby mi zmienić styl na inny niż na wiejski, gdyż to właśnie ten najlepiej się komponuję. Szczerze powiedziawszy to powoli próbuję zmieniać trochę ogród i stąd np. rododendron czy jukka karolińska. A co do połączenia róż z powojnikami to kiedyś w tym ogrodzie tak było, ale powojnik źle radził sobie z konkurencją i z południowo-wschodnia wystawą.

Kosmos podwójnie pierzasty
Cosmos bipinnatus

Roślina jednoroczna, która idealnie maskuje niższe murki, a u mnie w ogrodzie częściowo zakrywała płot. Rosła w lekkim cieniu na wilgotnej glebie.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna ślazówka ,miałam kiedyś jeszcze białą ,ale jakoś w tym roku o nich zapomniałam i nie wysiałam .Kosmos mam od wielu lat,sam się wysiewa i jest wszędzie .Trzeba go kontrolować .POZDRAWIAM. ;:12
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję za radę odnośnie kosmosu. Zawsze kojarzyć mi się będzie z moją babcią... ;:145 Na całe szczęście ta roślinka rośnie na uboczu więc nie będzie problemu z jej kontrolowaniem.
Zapraszam ponownie ;)
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Przemku. Obejrzałam sobie Twój ogród. Podziwiam, że chce Ci się tak daleko jeździć, żeby opiekować sie ogrodem. Ja mam swój za progiem.
Rośliny masz ładne, zadbane, co na pewno, przy takiej odległości, nie jest łatwe.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malkar pisze:Witaj Przemku. Obejrzałam sobie Twój ogród. Podziwiam, że chce Ci się tak daleko jeździć, żeby opiekować się ogrodem. Ja mam swój za progiem.
Rośliny masz ładne, zadbane, co na pewno, przy takiej odległości, nie jest łatwe.
i jeszcze szkoła na karku...
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Priamie, podpisy Twoich pięknych roślin, i krótkie komentarze, bardzo mi się spodobały.
Co prawda znam się na roślinach, :oops: ale dla początkujących to wspaniała sprawa.
Nie muszą się dopytywać, bo mają wszystko opisane.
Dobra robota Obrazek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabriela pisze:Priamie, podpisy Twoich pięknych roślin, i krótkie komentarze, bardzo mi się spodobały.
Co prawda znam się na roślinach, :oops: ale dla początkujących to wspaniała sprawa.
Nie muszą się dopytywać, bo mają wszystko opisane.
Dobra robota Obrazek
Bardzo dobra! Nasze ogrodki oglądają i stare wyjadacze i nowicjusze.... dlatego warto nazywac rośinki:)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Dopiero teraz udało się zrewizytować Twój ogród. Fantastyczne lilie, dalie i mieczyki! Ta różowa pieguska to być może 'Stargazer' (z orientalnych - co za zapach!), warto zabezpieczyć na zimę.
Mam sentyment do lwich paszczy :D, miło je było u Ciebie zobaczyć.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”