Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura - pielęgnacja - 2cz.

Post »

FIGA pisze:Rzeczywiście wygląda na przesuszoną :arrow: a nie zmarzła :?:
Ta zima jednak była zimniejsza od poprzednich :(
Na pewno nie zmarzła. Temperatura w naszej piwnicy (a raczej pomieszczeniu gospodarczym) nigdy nie spada poniżej +6 - +8 stopni. Więc problem zmarznięcia odpada. Ale nadal wygląda na przesuszoną.
Nie wiem tylko czy ją obcinać, chociaż wydaje mi się ,że powinienem?

Serdecznie,
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Podetnij . Ja w zeszłym roku tż miałam tak z jedną daturką. Podciełam , ruszyła i ładnie kwitła . A nawet zaskoczyła mnie i zawiązała nasionka co zdaża się bardzo rzadko u nas.
Awatar użytkownika
mariola37
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lut 2010, o 15:25

Post »

witam serdecznie:) chciałabym sie dołaczyc do was:) :D mam datury ktore dostałam od znajomej:) maja ok 1 metra wysokosci , chce je miec w donicy bo nie mam zbyt wiele miejsca aby je wkopac do ogrodka :( wiec prosze doradzcie mi czy moge dac obornik na dno do donicy w ktorej bedzie datura? doradzcie donice a moze wiadra powinny byc wielkosci?
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Mariolo. Ja z własnego doświadczenia moge powiedzieć że doniczki niepowinny być zbyt duże . Ja swoje metrowe daturki sadze w doniczki
po tujach rozmiar 2 lub 3. Nawoże specjalnym nawozem do datur.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Ja sypałam suchy obornik ( kupny ) na wierzch i zasypywałam ziemią :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Donica nie powinna być za duża i nie za mała, na metrową spokojnie wystarczy taka 10-15 litrowa. Obornik jak najbardziej wskazany z umiarem zawsze jepiej dać mniej niż za dużo. Tak w połowie czerwca polecam planton K sprzyja bogatemu kwitnieniu i ładnemu wybarwnianiu kwiatów.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
mariola37
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dziekuje za dobre rady :D juz nie moge sie doczekac kiedy bedzie mozna wystawic je na :)powietrze , moje juz maja spore łodyzki z liscmi , poniewaz mam w piwnicy niezbyt chłodno no i stoja przy oknie( nie mam innej mozliwosci) , zastanawiam sie czy moge im troche podciac korzenie poniewaz dostałam te datury na jesieni ale nie miały podcietych korzeni :( wydaje mi sie , ze skoro juz rosna im listki na gałazkach to juz sie obudziły i bedzie mozna juz je nawozic chyba ze sie myle? a jezeli mozna to jak zaczac nawozic czym i w jakiej ilosci :roll: pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
mariola37
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

iwika pisze:Donica nie powinna być za duża i nie za mała, na metrową spokojnie wystarczy taka 10-15 litrowa. Obornik jak najbardziej wskazany z umiarem zawsze jepiej dać mniej niż za dużo. Tak w połowie czerwca polecam planton K sprzyja bogatemu kwitnieniu i ładnemu wybarwnianiu kwiatów.
dziekuje pani iwiko za rady:) pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

mariola37 pisze:dziekuje za dobre rady :D już nie moge sie doczekac kiedy bedzie mozna wystawic je na :)powietrze , moje już maja spore łodyzki z liscmi , poniewaz mam w piwnicy niezbyt chłodno no i stoja przy oknie( nie mam innej mozliwosci) , zastanawiam sie czy moge im troche podciac korzenie poniewaz dostałam te datury na jesieni ale nie miały podcietych korzeni :( wydaje mi sie , ze skoro już rosna im listki na gałazkach to już sie obudziły i bedzie mozna już je nawozic chyba ze sie myle? a jezeli mozna to jak zaczac nawozic czym i w jakiej ilosci :roll: pozdrawiam :)

Te liscie po wyniesieniu na powietrze zaraz opadną, teraz jest ostatni termin podcinania korzeni. Nie polecam naworzenia jeszcze w stanie spoczynku, zacząć dopiero po wyniesieniu na dwór.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
mariola37
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

iwika pisze:
mariola37 pisze:dziekuje za dobre rady :D już nie moge sie doczekac kiedy bedzie mozna wystawic je na :)powietrze , moje już maja spore łodyzki z liscmi , poniewaz mam w piwnicy niezbyt chłodno no i stoja przy oknie( nie mam innej mozliwosci) , zastanawiam sie czy moge im troche podciac korzenie poniewaz dostałam te datury na jesieni ale nie miały podcietych korzeni :( wydaje mi sie , ze skoro już rosna im listki na gałazkach to już sie obudziły i bedzie mozna już je nawozic chyba ze sie myle? a jezeli mozna to jak zaczac nawozic czym i w jakiej ilosci :roll: pozdrawiam :)

Te liscie po wyniesieniu na powietrze zaraz opadną, teraz jest ostatni termin podcinania korzeni. Nie polecam naworzenia jeszcze w stanie spoczynku, zacząć dopiero po wyniesieniu na dwór.
dziekuje wiko:)) witam serdecznie daturowiczow i pytam dlaczego nic nie piszecie?! :roll: pozdrowionka ze stargardu szczecinskiego ;:7
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Mariolko w klubie daturowiczów. Jakie masz daturki. Ja mam pomatrańczową, żółtą, białą i różową. Szukam innych kolorów i odmian pełnych. A ty?
Awatar użytkownika
mariola37
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

agnieszkar1978 pisze:Witaj Mariolko w klubie daturowiczów. Jakie masz daturki. Ja mam pomatrańczową, żółtą, białą i różową. Szukam innych kolorów i odmian pełnych. A ty?
witaj agnieszkar1978:) ja dostalam jesienia 3 daturki białe i jedna zołta a sama choruje wrecz na pomaranczowa i czerwona:) :D juz nie moge sie doczekac wiosny ;:108 bedzie to moj debiut w daturkach bo hoduje tez dalie , zakupiłam nawoz azofoske do datur i nawoz do surfini na kwitnienie :D jak twoje daturki sie trzymaja? bo moje ze 3 tyg jak puszcxaja liscie ( mama ciepła piwnice z okienkiem) pozdrawiam ;:138
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj. Moje daturki już mają sporo liści i nowy gałązek.Chętnie się z Tobą podziele daturką pomarańczową ale dopiero na jesień bo teraz już nimoge jej obcinać.Ja trzymam moje w pokoju którego na razie nieużywamy.
Awatar użytkownika
mariola37
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

witam serdecznie ;:138 dlaczego nic nie piszecie? :? jak wasze daturki? tez wam listki ktore pusciły w piwnicy robia sie zołte na dworze?
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”