maja79 pisze:Moje Begonki jak nie zrobi się ciepło to porozsadzają doniczki to już przestaje być śmieszne
Mam ten sam problem..Nie chcę już ich przesadzać do większych, a później znowu przesadzać..Jak nie zrobi się ciepło, to...
Zastanawiam się czy może już nie przesadzić ich do docelowych(na których trzymanie nie mam miejsca) i niech się dzieje wola nieba..
Witajcie
od razu przyznaję się bez bicia, że nie czytałam całego wątku. W tym roku po raz pierwszy posadziłam bulwy begonii. Zamierzam je trzymać na balkonie. I pytanie - z góry przepraszam, jeśli to już było omawiane - w jak dużej doniczce najlepiej ją trzymać? Na razie mam w ok. 2 l.- takiej wiszącej, w której sprzedaje się surfinie. Czy begonia dobrze znosi przesadzanie w razie czego?
Ja przesadzałam i nic jej nie było..W jak duzych sama nie wiem dokładnie,będę przesadzać jak coś. Bo zeszłego roku trzymałam w za dużej- słabo rosła i podgniwała, a jak posadzone były dwie w jednej wiszącej 5L rosły jak szalone. Sama będę eksperymentować w tym roku
Alenka pytasz czy bulwiasto mam ze szczepki ? tak w zeszłym roku urwałem od sąsiada wsadziłem prosto w ziemie i przyjeła sie bardzo szybko urosła nawet bulwka nie duża ale jest i przeżyła przez zimę,oto ona jak na razie ładnie rośnie,obok z prawej strony dopiero wychodzą kiełki zwisającej.
Znalazłam taką informację:
Rozmnażanie: Przez podział bulw... Przez nasiona... Przez sadzonki - pobierane z pierwszych pędów wyrosłych z bulw wysadzonych w styczniu lub w lutym. Pędy przeznaczone na sadzonki tnie się tuż pod węzłem i umieszcza płytko w substracie torfowym zmieszanym z piaskiem lub perlitem. Skrzynki przykrywa się taflą szkła i przetrzymuje w pomieszczeniu o temperaturze 18?22°C http://www.magazyndomowy.pl/begonia-ból ... erhybrida/
maja79 pisze:Właśnie skończyłam przesadzanie moich Begonek...miały już ciasno,ale już jest oki jestem spokojna....w tym roku pokusiłam się na kilka różnych odmian
Przesadziłam te największe..Reszta musi dotrwać
Jakie masz odmiany??
Ja połasiłam się oczywiście na zwisające w każdym kolorze, strzępiaste, marmoraty, marginaty i expresso