Ciesze się, że fiołeczek i Wam przypadł do gustu
Bardzo zależało mi na tej odmianie, czekałam, czekałam i wreszcie zakwitła i to według wzorca
Dla zainteresowanych przy okazji opowiem trochę o
sportach.
Pamiętam jak zaczynałam z fiołeczkami natknęłam się na tajemnicze sformułowania "zakwitł sportem", "zesporcił się" czy "oby nie był sport". Co to jest ten sport?
Sport to mówiąc najprościej potomek fiołka odmianowego, który nie zakwitł tak jak wzorcowa roślina mateczna gdyż w strukturze rośliny zaszły zmiany (w sposób naturalny). Sporty można otrzymać przy każdym sposobie rozmnażania. Roślina, która zakwitła sportem już nie wróci do kwitnienia odmianowego.
Pierwszy sport był otrzymany przez selekcjonerów w roku 1939, był to kwiat o pełnej formie (sport od odmiany Blue Boy - jednej z 10 pierwszych zarejestrowanych odmian). Odmiana Blue Boy była bardzo niestabilna genetycznie i płodna w sporty, dzięki niej mamy też kwiaty w kolorze różowym, pierwszy z nich był otrzymany w roku 1940 odmiana otrzymała nazwę Pink Beauty, rok później otrzymano fiołka z liśćmi typu "girl'.
Inne ważniejsze daty "sportowych" osiągnięć:
1949 pierwsza odmiana fantasy o nazwie Fantasy
1952 pierwszy kwiat w formie gwiazdy
1958 pierwsza chimera
1959 pierwsza pstrolistna odmiana Tommy Lou
1989 pierwsze odmiany żółte Promise i Majesty
Najczęściej sporty zdarzają się wśród odmian fantasy, gdyż odmiany te są bardzo niestabilne. Mają nieraz dość skomplikowane wybarwienie, które ciężko powtórzyć. Chimery również często nie przekazują cech rośliny matecznej i kwitną sportem.
?? ????????? ?????? / LE Cyganskij Romans
?? ????????? ?????? (sport) / LE Cyganskij Romans (sport)
Sunkissed Rose (Sorano)
Sunkissed Rose (Sorano) (sport)
Niektóre sporty dostępują zaszczytu i są rejestrowane jako nowe odmiany
?? ???? ????? / LE Shato Margo zarejestrowany sport od odmiany ?? ???? ????? / LE Shato Brion
Tak więc gdy zakwitnie nam sporcik nie wściekajmy się a zastanówmy się nad cudem przyrody i pomyślmy, że gdyby nie cudowna skłonność fiołków do mutacji genetycznych (sportów) do tej pory mielibyśmy same fioletowe kwiatki typu bratek...