Borówka amerykańska - 4 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
ania_j
100p
100p
Od: 19 lip 2010, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 4 cz

Post »

Chciałam uniknąć sztucznego nawożenia i w zeszłym roku dostawały tylko biohumus i EMy, ale zastanawiam się czy jednak Substralem nie potraktować... :(
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

bez względu na wiek sadzonek w pierwszym roku nie powinny owocować, plantatorzy nawet usuwają kwiaty aby do tego nie dopuścić. a po drugie - donice budzą wątpliwości, ponieważ dużo trudniej utrzymać w nich odpowiednią wilgotność i temperaturę (są czarne, nagrzewają się). borówka owocuje w pełni dopiero w szóstym-siódmym roku.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewka42 wie co "w trawie piszczy" :wink:
Dziękuję , ja też się od Ciebie uczę.
ania_j
100p
100p

Post »

Czarne są dopiero w tym roku. Tak dużych nie było innych. Prawdopodobnie zastosuję jakąś jasną osłonę, ale na niedawne chłodne dni kolor był raczej na plus. Co zresztą widać - po kilku zimnych nocach liście zrobiły się czerwone - dziś to już ustępuje. Dziękuję - trochę mnie uspokoiliście :). dam im spokój i czas, będę podlewała i dbała i zobaczymy :). Do zastanowienia pozostaje mi jeszcze tylko czy wprowadzić Substral do borówek czy próbować naturalnie...
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

ania_j pisze:Chudziak - ale z tego co piszecie, w gruncie też odgradzacie folią czy czymś - to co borówce za różnica czy ma donicę w dole zrobioną czy donicę postawioną? :)
Moje rosną jak chcą -żadnej folii nie mam zakopanej :D .
Myślę , że tak jak pisała grazka100 może im brakować właściwego "pokarmu" ale z nawozami w uprawie doniczowej ,musisz uważać bo wydaje mi się ,że łatwo przedawkować :? a ponad to np moje kilkuletnie borówki z których zbieram 4-5 kg owoców są wielkości duuużych krzaków porzeczek i trudno mi sobie wyobrazić jakie by musiały mieć doniczki.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Nawet borówki nie lubią przesady w nawozeniu.
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Borówki maja płytki system korzeniowy wiec raczej można je uprawiać w doniczkach. Sama mam tak posadzone 2 szt, rosną i nie zauważyłam by coś im dolegało.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Po prostu moje borówki są takiej wielkości http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p4093486 i dlatego nie bardzo wyobrażam sobie ich uprawy w doniczkach ale oczywiście jeżeli nie ma się możliwości to spróbować można i w doniczkach.
lucyna78 pisze:Sama mam tak posadzone 2 szt, rosną i nie zauważyłam by coś im dolegało.
A w jakiej ilości masz plony z krzaczka ?
lucyna78
200p
200p

Post »

mam je dopiero 2 rok. Kupiłam sadzonki już kwitnące. Było kilka garstek w zeszlym roku. Obecnie juz widać kwiatki i gdzie niegdzie nawet zalązki owocków. To młode krzaczki więc nie licze na plony w kilogramach. Cieszę sie że rosną i owocują.
ania_j
100p
100p

Post »

lucyna78 - a coś z nimi robisz czy posadziłaś i mają spokój? Bo ja posadziłam w zeszłym roku to tylko jedna miała dosłownie 3 owoce :) w tym roku na tym najwyższym pędzie Bluecrop powinien kilka mieć, ale to nie jakoś znacząco więcej niż poprzednio, na jednym pędzie wydaje mi się że po deszczach pąk kwiatowy się zatrzymał.
Jeszcze gdyby ktoś mógł uściślić - owocują podobno pędy 1, 2 i 3 letnie. Tylko dlaczego w miejscu gdzie w zeszłym roku było te 3 owoce - w tym roku nie ma nic?
oclass1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 mar 2014, o 22:17

Post »

Ewka42 pisze:bez względu na wiek sadzonek w pierwszym roku nie powinny owocować, plantatorzy nawet usuwają kwiaty aby do tego nie dopuścić. a po drugie - donice budzą wątpliwości, ponieważ dużo trudniej utrzymać w nich odpowiednią wilgotność i temperaturę (są czarne, nagrzewają się). borówka owocuje w pełni dopiero w szóstym-siódmym roku.

Dlaczego usuwaja kwiaty? Mam ledwo posadzone i pojawiaja sie paki tzn. ze powinienem je usunac?

Pozdro
lucyna78
200p
200p

Post »

Ania posadziłam je w duże donice z kwaśnym torfem na razie nie nawoziłam bo niedawno przesadzone ale zkupiłam już nawóz do borówkki. Jak jest ciepło to podlewam i to wszystko co robie. Sądze że Twoje maja nieodpowiednia ziemię i dlatego nie owocują.

oclass1 kwiaty w pierwszym roku usuwają by roslina sie dobrze ukorzeniła. Ja u siebie nie obrywałam ;)
ania_j
100p
100p

Post »

Siedzą w kwaśnym torfie... w tym roku jeszcze go dosypałam po przeniesieniu do większych donic i dołożyłam rocznej kory sosnowej... płynem wychodzi odczyn właściwy. Zaniedbałam być może kilka rzeczy w zeszłym roku. W tym postaram się bardziej uważać i zobaczymy za rok :). Nie tnę w każdym razie :) Tylko co z tymi pędami na których kora pęka na dole albo które już owocowały? Jeśli dobrze rozumiem to ani w tym, ani przez najbliższe 2-3 sezony nie ciąć nic poza kosmetycznym cięciem?
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2013, o 07:00

Post »

Witaj,
Kup torf kwaśny, wykop i posadź od nowa wyjdzie najtaniej i najlepiej.

;:136
Ciągle uczymy się na własnych błędach, kto pyta nie błądzi...więc pytaj.
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

Zmierzyłem dziś glebę i wyszło mi pH 6 , więc z tego co wiem to za dużo. Jutro kupię torf kwaśny, tylko ile dać pod krzaka ??
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”