Marpy kwiatki i rabatki..CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Marpy kwiatki i rabatki..CD

Post »

Basiu,Gosiu, ;:196 ...zawsze piszę,że nie lubię pełnych ani falbaniastych kwiatów ;:173 takie proste formy są mi najbliższe !
:)
Krysiu ;:196 na chryzantemy "wzięło mnie" niedawno , kiedyś miałam ale bez zachwytu ... Tych moich "oczek" mam 2 krzaczki bo kupowałam jako białe i zółte no i wyszło prawie 2 w 1 ale są ;:333
Jadziu ;:196 ten tydzień u mnie przepiękny! ;:3 nie brakuje , rozbieram się do krótkiego rękawka cienkiej bluzki a i w podkoszulce też mi się zdarzyło pracować ostatnio ! Piękne chwile !
Comciu ;:196 pewno coś w tym jest !i będziemy przycinać jeszcze asterki! ;:173 Miło,że zajrzałaś!

Ewciu ;:196 na FO oczekuje się zdjęć o określonej , roślinnej tematyce coś tam innego oczywiście przemycić też można ;:190 a na FF pełna dowolność ... na wycieczkach z obiektywem nigdy nie wiadomo co w kadr wpadnie! ;:306

ObrazekU mnie przepiękna pogoda od rana ! od kilku dni , chwilami wręcz upalnie ..takie dni służą ostatnim pracom , wycinamy, grabimy,palimy ...porządki aż miło! Nawet dla zdrowotności :) takie dni nie są obojętne...wszak ruch to zdrowie!

Taka pogoda zachęca nadal do ;:177 trochę zdjęć zrobiłam i jeszcze na kilka najbliższych dni wystarczy ! ;:7

Przydałoby się u mnie chociaż trochę deszczu ...wczoraj zobaczyłam,że nawet wrzosy zaczęły podsychać ... wozimy w butelkach wodę...

bywają jeszcze zielone kąciki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Comcia pisze:Chryzantemy nie za bardzo mnie lubią, za to astry rosną bezproblemowo.
W tym roku po raz pierwszy przeczytałam o przycinaniu floksów, więc pewnie marcinki też można przycinać. W końcu chryzantemom to służy...

Mariolko
floksów mam niewiele ale dzięki przycinaniu dłużej cieszę się kwiatami. Jednak trzeba wiedzieć w którym miejscu przyciąć bo jak za nisko to mogą nie zdążyć.
Przycinanie jesiennych astrów mam przetrenowane ... :;230 bo lubię kierować wysokością roślin pod potrzeby aranżacji. Aster nowoangielski 'Harrington's Pink' rośnie do 150 cm i więcej na dobrej glebie a mnie potrzebny był niższy. Przycięłam go stopniując boki niżej a górę wyżej.
Efekt przeszedł moje oczekiwania , tak ogromnej a raczej szerokiej kepy nigdy nie miałam i oczywiście był niższy.
Maryniu przepraszam,że się szarogęszę w Twym wątku ale chciałam dokładnie odpowiedzieć Mariolce aby się nie bała spróbować bo warto.
Kobieto przez te Twoje ciemierniki w i ich kwiaty przetrzepałam swoje w 3 miejscach i nic ... czyli tradycyjnie zakwitną na wiosnę ...
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu bardzo dziękuję za info w spr.asterków myślę,że wielu osobom się przyda !
Choć tłumów gości u mnie nie ma to jednak nie brak ;:204 , którzy z zadyszką biegają po różnych wątkach i u mnie cichaczem bywają ... :|

Jesienne porządki na ukończeniu , fantastyczna pogoda sprzyja...tylko susza daje się we znaki!Ani kropli deszczu !

Obrazek jesień trwa !!! Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Masz rację Maryniu - instrukcja Krysi bardzo ciekawa, mam zamiar wypróbować :)
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Tak,tak Maryniu.Mnie też można zaliczyć do tych latających z zadyszką tylko u mnie to raczej nie latanie z zadyszką a jakieś... spowolnienie umysłowe,życie na
mniejszych obrotach ?.Ale jak prześledzisz inne wątki to spotkasz to samo.Nuda forumowa ?.No to nie dajmy się !!!.A teraz konkretne pytanie.Wyleciała mi
z głowy nazwa kwiatka pokazanego na 10 obrazku o srebrnych liściach.Czy on jest okrywany na zimę?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku to Santolina cyprysikowata ja jej nigdy nie przykrywam bo z zasady niewiele roślin okrywam...Dzięki,że się odezwałeś... :)
Basiu- miło,że wpadłaś ! ;:196
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

A u mnie wymarzła.Może trzeba mi znależć jakieś miejsce zaciszne i osłonięte innymi bylinami.Ja mam mało krzewów więc wiatr i mróz dokazują pod moją
nieobecność.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jeszcze masz wiele kącików, które można sfotogafować i pokazać. Ale ta wrzosowa ostróżka w jesiennym wydaniu to istne cudo. ;:oj
Pogoda cudna, radość ogrodników wielka, bo można powolutku przygotowywać się do nadejścia zimy, a nie tak, jak co roku, w pełnym pośpiechu.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

magry pisze:Ja mam mało krzewów więc wiatr i mróz dokazują pod moją nieobecność.
a podczas swojej obecności ..to własną piersią osłaniasz jakby co :?: ;:oj ;:306
Dziękuję za wizytę ! :wit

Wandziu ;:168 zgadza się , też doceniam ten piękny czas i ze spokojem wykorzystuję go na działalność w moim grajdołku... :) choć nie do końca tak jakbym chciała bo brak wody uniemożliwia np. przesadzenie czegokowiek bo to by było na zmarnowanie tylko...choć ręce świerzbią... ale nie daję się sama siebie sprowokować...
wanda7 pisze:Jeszcze masz wiele kącików, które można sfotogafować i pokazać
Kochana , już wszystko obfotografowane ;:oj ...do znudzenia wkleję jeszcze trochę tak już bardziej

sobie a muzom...

różany pąk to już u mnie rodzynek
Obrazek

Obrazek
azalia też już gubi liście...
Obrazek
trawy mienią się barwami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dzielnie jeszcze trzymają się brunnery
Obrazek

Obrazek
żurawki różnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek
chryzantemy jesienne cieszą oczy
Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chryzantemy ;:oj Moje już powoli tracą kwiaty, niewiele widać.
Porządków nie zaczęłam, zajęłam się sadzeniem róż, których mi ciągle mało. Wstał pochmurny dzień-jak zwykle w sobotę :evil: Na razie nie tracę nadziei, że uda mi się zacząć grabienie liści. Suche byliny też czekają na posprzątanie, a w tygodniu wracam zbyt późno, żeby ze wszystkim zdążyć. Warzywnik kopie tania siła robocza-do tej pory zajmowałam się tym sama.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Chryzantemy ;:oj Moje już powoli tracą kwiaty, niewiele widać.
U mnie też niewiele widać...jeszcze ;:131 ...strasznie powoli się rozwijają moje chryzki same późne mi się trafiły

Miło,że wpadłaś na chwilę! ;:196
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ganiam na razie głównie po ogrodzie :D Z zerowym skutkiem, bo na moich rabatach chyba tylko koszenie do gołej ziemi przyniosłoby widoczny efekt :D Jeszcze się nie poddaję-trzeba wyciąć lilie, pysznogłówki, piwonie, irysy, wyrzucić resztę aksamitek i czarnuszki, a liście z trawnika uprzątnąć. Zamierzam też odzyskać w końcu skalniak, który masakrycznie zarósł ;:223
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Ganiam na razie głównie po ogrodzie
to radzę przestać ganiać ...czas wziąć się konretnie za robotę ;:306 ...oczekiwać będę wieczornego meldunku z postępu prac! ;:173 Powodzenia życzę ! :)
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Maryniu :wit
Ale ;:oj masz śliczne chryzantemki.Można się wżałości wprawić,,że takich nie posiadam ;:7
..oj chyba na wiosne kupie sobię ich więcej ;:108
Ostróżka śliczny ma kolorek ;:215
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj będę siedzieć w domu-ogród nie zając, nie ucieknie. Zdjęć nowych też nie będzie, bo cały czas pada :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”