Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Arku - no to wszystko się wyjaśniło :lol:
Jednym słowem - czytający (że zwrócę się do siebie) więcej uwagi !!
Dracenę masz bardzo dorodną, niewątpliwie sukces hodowlany ;:108
O mojej tego powiedzieć nie mogę. Po ucięciu czubka, zamiast pięknie się rozkrzaczyć - wypuściła tylko dwie odnogi ...
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Arku a gdzie storcze ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Arku niewątpliwie Dracena marginata to jedna z niezawodnych i wdzięcznych w uprawie roślin. ;:108
Na Twoje naprawdę miło popatrzeć. ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
pawel1988
100p
100p
Od: 1 wrz 2013, o 17:10

Post »

Cieszę się Arku, że wreszcie pokazałeś co tam nowego w doniczkach :D Zaczynając od dracen, masz do nich niewątpliwie dobrą rękę, bo hodowane z sadzonek wygląda zupełnie jak kupne - mam na myśli piękny pień i rozgałęzienia. Juki to również wdzięczne rośliny, sam miałem, ale mi się zmarnowała. Twoje są niebywale zadbane, a i odwdzięczają się bardzo za trzymanie na dworze. Z tymi zaschniętymi końcówkami to oczywiście nie chcę podważać Twojej opinii, ale moja miała to samo na skutek zbyt słonecznego stanowiska, a przelewana nie była. Nie wiem jak długo Twoja sadzonka juki jest w ziemi, ja swoją - zmarnowaną miałem również z sadzonki i powiem Ci, że dużo bezpieczniej ukorzeniać w wodzie. Z tego co zauważyłem najlepiej ukorzenia się w ziemi małe sadzonki o niewielkiej ilości listków. W przypadku większych trudno upilnować by z jednej strony sadzonka w ziemi nie utraciła za dużo wody przez liście, a i by przy okazji nie zgniła wskutek nadmiernej wilgotności. Dla przykładu mogę Ci powiedzieć, że niedawno odmładzałem zamioculcasa i gałązki prawie pół roku stały w wodzie i się ukorzeniały. W każdym razie życzę powodzenia :D
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Kontakt:

Post »

Widać na zdjęciu, że Twoja yuka nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Obok przyrostów widać kilka miejsc gdzie jeszcze pewnie coś wypuści. Super ;:333
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Kwiat typowany na oset z poprzedniej strony jest najpewniej przegorzanem pospolitym.
Motyle, profil glebowy, woda - miło popatrzeć ;:204
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Ale rozmnażasz te draceny :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Arkadius - jak zwykle zdjęcia powalają ;:108

Nie widziałam dawno tak pięknie sfotografowanej draceny, świetna jest ;:138

Opisy, jak zwykle - dopasowane do stanu faktycznego. Miło się czyta i można niejednego się nauczyć.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Masz rękę do dracen i juk, przepiękna hodowla ;:oj Po raz pierwszy widzę roślinę z pióropuszami liści u podstawy pnia, pokaż koniecznie jak będą się rozwijać - czy tak jak górne czy inaczej? ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo - Kameczko - Elu - Pawle - Bogdanie

Olu - Fraszko1 - Justynko - Natalko

Witam Was Wszystkich bardzo serdecznie po prawie miesięcznej nieobecności na naszym forum co spowodowane było spiętrzeniem się obowiązków zawodowych i spraw prywatnych czemu przy okazji towarzyszyła zdrowotna niedyspozycja,która na szczęście nie trwała za długo i nie spowodowała większego uszczerbku na moim zdrowiu ;:185
Cieszę się,że mogę znów gościć Was u siebie,czytać Wasze bardzo życzliwe i miłej treści posty zawierające sugestie oraz porady odnośnie usprawnień w hodowli moich zielonych i życzenia sukcesów.
Za odwiedziny i sympatyczne posty bardzo a bardzo Wszystkim Wam dziękuję i serdecznie pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości zapraszając do kolejnych odwiedzin w moich wątkach ;:180 :wit

Ewo- To drobnostka,obyśmy tylko takie mieli problemy ;:108
Odnośnie rozmnażania dracen,ja robię to poprzez ukorzenianie odciętych pióropuszy co prezentowałem wcześniej w tymże wątku.

Kameczko - Kameczko,z pewnością w niedługim czasie nadarzy się okazja by napisać co nieco o moich storczykach?Obawiam się jednak,że ominąć mnie mogła okazja uwiecznienia na zdjęciach powtórnie kwitnących a to z powodu,że nadal bywam w rozjazdach :?:

Elu- Zgadzam się z Tobą w zupełności co do uprawiania i rozmnażania dracen-dziękuję ;:180

Pawle - Fajnie,że znowu odwiedziłeś mój wątek i z Tobą również zgadzam się co do sposobów rozmnażania,tym razem juk.
Dodam tylko,że ta aktualnie przecięta na pół również była ukorzeniana w ziemi ale nie wiadomo czy tym razem uda się ją ukorzenić jak już wspomniałem jesienną porą roku.Masz rację,że metoda ukorzeniania juki w wodzie jest lepsza i niezawodna a ja unikam jej ze względu na problem z jej usytuowaniem ze względu na ograniczoną przestrzeń.

Bogdanie - Być może masz rację,oby Twoje słowa były prorocze bo jest to moja ulubiona i bardzo wdzięczna w hodowli roślina.

Olu - I Tobie gratuluję wiedzy ;:180

Fraszko1 - Lubię i ten gatunek roślin stąd to rozmnażanie ;:108

Justynko - ;:196

Natalko - Pióropusze juki u jej podstawy to u mnie pierwszy przypadek i bardzo miłe zaskoczenie.Postaram się w miarę możliwości pokazać czy rozwijają się tak jak górne ;:108

Ogrody japońskie,ich odnajdywanie,zwiedzanie i podziwianie sposobów ich zagospodarowania oraz pielęgnacja drzewek bonsai i nie tylko to moja pasja.Będąc w rozjazdach tuż przed samym nastaniem jesieni udając się samochodem w w wyznaczonym kierunku przez przypadek,bo przejeżdżając obok,trafiłem na kolejny bo już czwarty z dotychczas odwiedzanych,ogród japoński w niewielkiej miejscowości Stare Morawy tuż koło Stronia Śląskiego albo Kletna w Śnieżnickim Parku Narodowym.Jest stosunkowo niewielki w porównaniu z poprzednimi w Pisarzowicach k/Bielska Białej,Jarkowie k/Lewina Kłodzkiego czy też Ogrodu Japońskiego we Wrocławiu ale równie piękny i wręcz wzorcowy.Mieści się na tej samej posesji co Wapiennik w kształcie sześciokąta-bardzo stary ale jakże fantastycznie zagospodarowany obecnie piec do wypalania wapna-ale o nim przy okazji w drugim moim wątku-Moje wędrówki......
Ogród prowadzony jest przez pasjonatów Rodzinę Państwa Rybczyńskich.Po ogrodzie oprowadzała nas żona pana Prof.Rybczyńskiego,równie uczynna i bardzo sympatyczna Pani jak i pozostali członkowie Rodziny Rybczyńskich,których mieliśmy ogromną przyjemność poznać przy tej okazji osobiście.
Zapraszam na wycieczkę po Ogrodzie Japońskim w Starej Morawie.

Obrazek

Zabudowania mieszkalne właścicieli ogrodu Państwa Rybczyńskich.

Obrazek

Obrazek

Pierwszy napotkany mostek.

Obrazek

Obrazek

Piramida zbudowana przez syna Prof.Rybczyńskiego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Brama prowadząca do ogrodu,tuż obok witraże.

Obrazek

Obrazek

Misa marmurowa Marianna wykonana i darowana przez jedną z rzeźbiarek i miłośniczkę tegoż ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Głazy z pobliskiego masywu górskiego ciekawie komponujące się z otoczeniem ogrodu w tle kloniki japońskie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odciśnięte dłonie tych wszystkich którzy brali czynny udział w budowie i urządzaniu ogrodu-coś na wzór alei gwiazd w Międzyzdrojach.

Obrazek

Autentyczny głaz w kształcie żółwia.

Obrazek

Obrazek

Japonka z wachlarzem wyrzeźbiona w białym marmurze-dar rzeźbiarki zauroczonej ogrodem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tajemniczy krąg Zen.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kącik relaksacyjny i kontemplacji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedna z latarenek charakterystycznych dla ogrodu japońskiego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Morwa japońska.

Obrazek

Klonik japoński na tle zabudowań mieszkalnych w stylu japońskim.

Obrazek

Kamień robiący wrażenie dwugłowego przywieziony z Norwegii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mozaika w kształcie smoka wykonana przez Prof.Rybczyńskiego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bambus rosnący w ogrodzie od wielu lat.

Obrazek

Obrazek

Strumyk.

Obrazek

Obrazek

Oczko wodne z którego złote rybki wyjadały zaskrońce.

Obrazek

Obrazek

Kamień łudząco podobny do obrazu Edvarda Muncha" Krzyk".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pełne uroku ogrodowe mostki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzy dzwony wydzwaniające codziennie na Anioł Pański.

Obrazek

Obrazek

Poręcz do Nieba.

Obrazek

Obrazek

Kolumna upadającej kultury.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rzeźba wykonana przez Prof.Rybczyńskiego w prezencie dla japońskiego kolegi częstego gościa ogrodu lubującego się w rzeźbach wykonanych z materiałów użytkowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mostek nad strumykiem wypływającym z pomiędzy skał.

Obrazek

Obrazek

Jedno z wielu kociąt Państwa Rybczyńskich do zaadoptowania.

Obrazek

Latarenka na strumieniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pigwowiec chiński.

Obrazek

Cyprysik groszkowy.

Obrazek

Hortensja.

Obrazek

Obrazek

Widok na "Fudżi" we mgle.

Obrazek

Wiśnia różowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na ostatnim zdjęciu zabudowania gospodarcze również w stylu japońskim.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Klonik japoński z bliska.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kokornak wielkolistny-Ameryka Północna.

Obrazek

Ławka na której odpoczywają Państwo Rybczyńscy po pracy nie tylko w ogrodzie przypominająca Im rodzinne strony Poznania.

Obrazek

Adres z numerem pod którym mieści się ogród i Wapiennik.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze i życzę miłych wrażeń :wit
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Arku wspaniale ,że miałeś okazję zwiedzić ten ogród, widać ile właściciele włożyli w niego pracy. Wspaniale móc jest tam być choć przez chwilę i nałapać pozytywnej energii;) :wit
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Arku - odkąd udało mi się trafić na Twój wątek na FO, to teraz za każdym razem czekam niecierpliwie na Twoje kolejne sesje ;:108
Nie wiem jak to robisz, ale i w tym, i w drugim Twoim wątku - podróżniczym, wynajdujesz takie miejsca, że po obejrzeniu fotek chce się je koniecznie zobaczyć :lol:
I oczywiście ten obłędny zakątek Państwa Rybczyńskich pokazałeś tak, że oderwałam się na dłuższą chwilę od rzeczywistości - za co bardzo Ci dziękuję ;:180
Tam jest przepięknie !! Na pewno jeszcze nie raz do tego japońskiego ogrodu zajrzę, póki co wirtualnie :lol:
No i naprawdę wieeelkie ;:63 należą Ci się za mega-cierpliwość przy wklejaniu takiej ilości zdjęć !!
Ale za to my mamy taką olbrzymią frajdę przy ich oglądaniu ;:215
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p
Od: 17 lut 2011, o 20:42

Post »

Witaj Arku!
Piękne urokliwe miejsce pokazałeś,a parę lat wstecz byłem w okolicach Kletna...Jaskinia Niedźwiedzia,Kopalnia Uranu... te miejsca się zwiedzało...a nie miałem pojęcia ,że jest tam taki piękny ogród....następnym razem będzie na pewno punktem na trasie zwiedzania :wink:
Dziękuję Ci za wspaniałą wycieczkę wirtualną ;:108
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Arku i mi ta wirtualna wyprawa sprawiła mega frajdę. Bardzo piękne, ciekawe i nastrojowe miejsce. ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Arek ja podpisze sie pod tym,co napisaly dziewczyny-niezwykle miejsce pokazane w cudowny sposob,dziekuje ;:168 ;:215
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”