Mój skromny ogrodzik cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mój skromny ogrodzik cz.3

Post »

Gosiu murarki, to bardzo pożyteczne pszczoły, które bardzo dobrze zapylają kwiaty ;:108 są bardzo spokojne, więc jeśli jej się nic robić, to nie użądli. Kiedyś jedna mi usiadła na rękę i nic... nie użądliła. Rurek z trzciny trochę potrzeba, ale co roku i tak będzie trzeba dodawać, bo się szybko rozmnażają ;:3 hmmmm... gotowy można kupić, ale po co, jeśli można to szybko samemu zrobić. Chętnie bym się podzielił z Tobą, ale niestety zapełnionych rurek miałem niezbyt dużo :( spytaj w ogrodniczym, u mnie kilka lat temu u mnie były kokony murarek, ale że nie wiedziałem co to jest i nie kupiłem :oops: A gdzież tam dużo pytań. Jak ja cos na all... kupuje, to dopiero byłby początek wstępu ;:306
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku jak wiosna szybko zawita,to naprawde masz problem,wyjazd w najlepszym czasie na siewy i porzatki ogrodowe.
Apomysł na murarki doskonały ;:138

Ja się ciesze ,bo za płotem ma kilka uli :D

Pozdrawiam :wit
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Przemku dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :D Kokonów to ja raczej w mojej "wiosce" zwanej Olsztynem nie dostanę. popytam jednak w szkółkach. W sklepie ogrodniczym który jest najbliżej mojego domu już patrzą na mnie jak na jakiegoś dziwoląga co ciągle się pyta o rośliny z "kosmosu" a co dopiero jak wypalę "czy macie może kokony murarki" :;230 W wyobraźni widzę już miny sprzedawczyni ;:306 Jak się dowiadywałam czy mają Akant to usłyszałam "jaki kant" ;:306 ;:306 Więcej nowinek kupuję w mniejszych miejscowościach niż w moim sklepie. Zawsze jednak w końcu dostanę to czego szukam.Chociażby zieloną porzeczkę którą zdobyłam po 3 czy 4 latach :D Tak więc zaczynam od zbudowania domku dla murarek, a potem poszukam lokatorów.
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

Cześć Przemo,

wpadłam na chwilkę, bo od jesieni nie zaglądałam do Ciebie, ale chyba już jestem na bieżąco i widzę, że powoli muszę Ciebie gonić w siewach :tan.
Joasia
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Pozwolę sobie odpowiedzieć w tym wątku , chyba Przemek nie będzie miał tego za złe :D
Gosiu poczytaj sobie ten wątek od początku wszystkiego się dowiesz ,
może ktoś ma nadwyżki kokonów to się z tobą podzieli :D
mogę cię zapewnić, że one nie żądlą i nie są żadnym zagrożeniem dla człowieka, wręcz przeciwnie :D
pozdrawiam serdecznie i zapraszam do lektury
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=20281
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Bożenko za link Zapiszę bo dzisiaj nie mam głowy, aby go przeczytać. Przemku wybacz że zaśmiecamy Twój wątek ;:196
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jadziu
Co będzie, to będzie Trzeba przynajmniej trochę liczyć n łaskawą pogodę ;:173 część roślin posieję tydzień przed wyjazdem, a część jak przyjadę, a porządki... cóż mama w końcu odzyska ogród na miesiąc ;:3
murarki są na prawdę pożyteczne. ul mam na wiśni, która co roku miała tylko kilka owoców, a w tym roku wyjątkowo dobrze się spisały, bo było na niej więcej niż na innych razem wzięte ;:108 gałęzie aż się uginały od owoców :tan
Gosiu ;:196
W sklepie ogrodniczym który jest najbliżej mojego domu już patrzą na mnie jak na jakiegoś dziwoląga
A myślisz, ze ja mam inaczej? tak samo. Co nie pójdę do ogrodniczego, to albo zapomnę, co miałem kupić (jak wtedy, kiedy napotkałem Anię Wielkakulka w ogrodniczym) albo pytam o coś po czym patrzą na mnie jak na kosmitę :;230 :;230 :;230 ;:306 ;:306 U Ciebie w Olsztynie jest tylko jeden ogrodniczy? Już u mnie w Strzelinie jest 2 takie sklepy ;:3 Powodzenia w hodowli i zdobyciu murarek :uszy
Joasiu witaj
Ale dawno Cię u mnie nie było, ale miło Cie znów zobaczyć w moim watku ;:196
Bożenko gdzież tam, nie mam nic przeciwko, przynajmniej mój wątek tętni życiem i tyloma przydatnymi informacjami ;:108
Gosiu też kiedyś musiałem przeczytać ten wątek ;:306 nie szkodzi, dla mnie nie jest to zaśmiecanie wątku. Wręcz przeciwnie ;:196
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Przemku! :wit ... ja bez hodowli murarek mam dokoła sporo pasiek pszczelich... ;:215 Moje kwiatki zapylone porządnie. Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie niestety pasiek ze świecą szukać. Najbliższa pasieka z pszczołami jest oddalona o 3 km. ;:202 teraz w wiosce tylko ja mam pszczoły i każdy się mnie pyta jaka to pszczoła, która nie żądli i nie daje miody, ale kilku sąsiadów się pytało, czy bym im trochę kokonów odstąpił. Jeśli tak dalej pójdzie, to Janowiczki będą stolicą hodowli murarek :D
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Przemku popatrz tutaj
http://www.sklep.bylinowyraj.pl/rozwin/phlox_-_plomyk
Jest Twister, który Ci się podoba, oraz wiele innych
Na kilka mam ochotę w tym roku,
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Ostatecznie weźmiesz pędzelek, albo piórko i do zapylania....
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku ogrodniczych mam więcej jak jeden ale ten najbliżej bo po drodze na ryneczek gdzie bywam codziennie :D Do reszty sklepów to już samochodem lub autobusem trzeba jechać.
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie :wit wybaczcie, ale teraz mam pełno nauki związanej z praktykami zagranicznymi że niedługo po niemiecku będę normalnie gadał :;230 plus jeszcze wypełnianie tych dokumentów dla Unii ;:202

Ewuniu :wit dziękuje za link ;:196 muszę trochę zaoszczędzić i wysłać na kilka ciekawostek ;:108
Aniu :wit a gdzież tam jeszcze są motyle i trzmiele których u mnie co nie miara ;:108
Gosiu u mnie to jest ki,lka ogrodniczych, a w dodatku tak blisko do agoretrum w Wojsławicach, że tam częściej kupuję jakieś ciekawostki ;:108
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

no i wiaterek.... ;:306
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Post »

Na mnie też patrzą czasem jak na kosmitę, jak zapytam, czy jest może eukomis, to już się raz dowiedziałem, że za rogiem. ;:223 Tylko że powiedziałem eukomis, a nie komis. ;:303 O odmiany funkii to już nawet nie pytam.
To co, zakładamy klub zielonych ufoludków? ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”