Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Post »

w ogóle bardzo ładne te rozsady na zdjęciach, co jedna to ładniejsza :) Wysoki poziom ogrodnictwa - aż miło popatrzeć na te zielone łany.
MalgosiaR pisze:Sybil.Dynie możesz jeszcze wysiać.W ubiegłym roku kiedy to 18 maja wszystkie dynie mi zmrozilo ,wysialam drugi raz i też urosly.Pozdrawiam.
MałgosiaR- dzięki. Mam zamiar, ale już do gruntu, bo na włościach jestem tylko w weekendy, więc akurat jak wysieję 18V, to roślinki wystawią głowy z ziemi po chłodach.
Chodziło mi o to, ze nie wysiałam wcześniej rozsady ( nadrobię to w kolejnym sezonie). W ubiegłym roku miałam dynie, cukinie i patisony w doniczkach i potem po przymrozkach, jak wysadziłam do ziemi, bardzo szybko popędziły w górę. Ponieważ były pod włókniną i nie było początkowo widać, że to nie wysiew tylko rozsada, to sąsiadki były w szoku, że takie "czary mary" i nagle w czerwcu jest młoda cukinia, którą moje dziecko (lat 3) wsuwało na surowo w sałatkach :)))
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p

Post »

MalgosiaR pisze:Czy dziś przygotowany rozrwór miedzianu można jeszcze wykorzystać ?Zostalo mi po wysadzaniu kilku pomidorów ew.do opryskania czego mogę jeszcze dziś wykorzystać.
Pozdrawiam MalgosiaR
Możesz opryskać ziemniaki. Nie wiem jak z drzewkami owocowymi, czy już nie za późno- trzeba by popatrzeć na wątki ogrodnicze
.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam, czy pomidor betalux nadaje się do tunelu miałem troszkę wolnego miejsca i wsadziłem 4 krzaki , na ile pędów go puścić .?
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51

Post »

Czy Betalux się nadaje do tunelu hmm..... chyba się nadaje ja wsadziłem 3 szt ładnie rosną i zaczynają kwitnąć i zawiązywać owoce. Jako ze to odmiana karłowata to ja puściłem na 3 pędy.
Czas pokaże czy to była dobra decyzja :wink:
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p

Post »

Wszystkie moje pomidory są już w foliaku. Dziej się wola nieba.
Posadziłam w popłochu, aby prędzej, bez żadnego dopieszczania pokrzywami pod sadzonkę, bez mierzenia dokładnie miareczką, żeby były jak pod sznureczek - po prostu kopniecie łopatą, sadzonka do dołka, przyklepać, następna.
Wszystko dlatego, że nie mam czasu na to całe ogrodnictwo, za każdą godzinkę wyrwaną między gotowaniem obiadu a opieką na dzieckiem i pracą zawodową wysłuchuję od męża tyrady, jakież to mam czasochłonne hobby. Ja chcę być już na emeryturze i mieć czas na ogródek! buuu.... W sobotę spałam 3 godziny, bo wstałam o 4 rano...a i tak nie zdążylam ze wszystkim!
Gdyby ogrodnictwo było religią, to jestem kandydatem na męczennika.... i niektóre moje pomidory też ;)
macwiel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2013, o 19:23

Post »

betaluxa puść "na dziko" :) samokończący, z 60 cm, może trochę się rozpychać, będę miał ich 50 ale w gruncie
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p

Post »

DoktorPio pisze:Czy Betalux się nadaje do tunelu hmm..... chyba się nadaje ja wsadziłem 3 szt ładnie rosną i zaczynają kwitnąć i zawiązywać owoce. Jako ze to odmiana karłowata to ja puściłem na 3 pędy.
Czas pokaże czy to była dobra decyzja :wink:
Moje betaluxy wysadzone w okolicach 1 maja też kwitną. 70- 80% jest w namiocie foliowym. Intuicyjnie to wydaje mi się, ze powinny być dobre do namiotu, bo raczej odwrotnie byłoby trudniej- typowo szklarniowe odmiany trudniej by się odnalazły w gruncie, czyli w warunkach naszego klimatu. Ta teoryjka wzięła mi się stad, że warunki szklarniowe są bardziej zbliżone do tych panujących w naturalnej ojczyźnie pomidorów.
Nie dam sobie za to odciąć mojej pięknej głowy, jakby co :)
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

betaluxy mnie zadziwiają, to najpiękniejsze sadzonki jakie miałem :) ciemno zielone, krępe na grubej łodydze
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Miałam Betaluksy w gruncie.
Szybko zaowocowały i szybko zakończyły.
Moim zdaniem szkoda na nie miejsca w tunelu/szklarni bo pozostanie po nich puste miejsce.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

w grunicie nie miałem na nie już miejsca, w tuneliku znalazło się troszkę, najwyżej będzie miejsce na przygotowanie rozsady salaty i brokułów

Piszemy poprawną polszczyzną, uwzględniając małe i duże litery i znaki interpunkcyjne.
moderator
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Comcia pisze:Miałam Betaluksy w gruncie.
Moim zdaniem szkoda na nie miejsca w tunelu/szklarni bo pozostanie po nich puste miejsce.
Miałem to samo w zeszłym sezonie tylko że w gruncie, w tym sezonie betaluxsy tylko w donicy... szkoda miejsca na stałe...
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p

Post »

Comcia pisze:Miałam Betaluksy w gruncie.
O-cenna uwaga, dziękuję. Czyli przearanżuję swoje plany na wczesne poplony, skoro Betalux to taka "nowalijka" :)
macwiel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2013, o 19:23

Post »

A może coś więcej ktoś napisze o Marmande i Faworycie? :) Kilka postów powyżej poprosiłem o wskazówki dot. uprawy, ale widzę że Betaluxy są popularniejsze :)
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51

Post »

A ja poproszę o opinie na temat pomidorów HUZAR to tez jest pomidor niski samokończący podobny z obrazka do Betaluxa jeden jak i drugi pomidor mam w folii i najprawdopodobniej jutro będę je też sadził do gruntu !
Awatar użytkownika
jasiek01
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 kwie 2013, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jest to jedna z niezawodnych polskich odmian, jest niska jak atol, ale ma większe owocki, nawet pierwsze pow. 100 gram, ma ciekawy kolorek, w dobrym nasłonecznieniu jest leciuśko wiśniowy. Wiotka więc podwiązać trzeba na małym kijku, żeby owocki nie gniły od ziemi, ale ciąć nie potrzeba.
Jasiek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”