kaLo pisze:A jakie masz temperatrury w fazie jasnej i ciemnej? Jaka jest różnica tempertatur pomiędzy podłożem a otaczającym powietrzem?Jezeli dowalisz dodatkowe oświetlenie to podniesiesz temperatury, a powinny być dostosowane do aktualnego cyklu rozwojowego rośliny. Podobnie jak długość dnia. Chcąc uzyskać dobre rezultaty trzeba najpierw poznać fizjologię rośliny i stworzyć jej takie warunki jakie ma w miejscu , z którego pochodzi.
BobejGS pisze:To prawda.
Nie wystarczy zmienić oświetlenia. Może w Twoim przypadku przyczyną był zbyt krótki czas świecenia lub zbyt wysoka temperatura w czasie ciemnej. Dyniowate są bardzo wrazliwe na wysoką temperature o ciemku. Potrafią ostro wyskoczyć w górę.
Ile godzin doświetlałeś na dobe i jakie masz temperatury w fazie jasnej i ciemnej?
U mnie doświetlanie dostosowałem tak, by faza ciemna była w czasie gdy mnie nie ma w domu, przez co skręcony jest grzejnik. Jak wracam, to jest faza jasna i sobie podkręcam temperaturę, bo growbox w pokoju.
No i też kwestia czy tylko przedłużasz dzień czy doświetlasz po całości.
Macie chyba podwójne trafienie

- walczyłem dość mocno rok temu ze zbyt wysoką temperaturą i za dnia i w nocy. Niestety mam bardzo ciepłe mieszkanie i samo skręcenie kaloryferów nie pomaga, a balkonu na noc nie otworzę z innych powodów. Temp. około 23 st. w dzień i niewiele mniej w nocy

Myślicie, że to może być główny powód wyciągania sadzonek, nie światło? Doświetlałem w kwietniu 13 godzin (elektroniczny timer) - od 7:00 do 20:00.
Dlatego w tym roku planowałem zastosować wentylator, który obniży mi temperaturę.