Wiosna...tuż, tuż w wiejskim ogrodzie
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wiosna...tuż, tuż w wiejskim ogrodzie
Marysiu sprzęt super, a jak myślisz jakby się sprawował na ziemi lekkiej piaszczystej, ale z dużą ilością kamieni.
-
- 100p
- Od: 30 sie 2012, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam to samo, niby jednorazowo wiecej sie zaplaci, niby pali wiecej, ale jak sie policzy koszty eksploatacji i remontöw w czasie dluzszym niz dwa lata, to nie ma sensu brac tego slabego. To drozsze wychodzi tak samo, albo nawet taniej. A komfort pracy to juz w ogöle inna historia.Maska pisze:ja już dawno taniego sprzętu (czyt. słabego o małej mocy) nie kupuję , bo to wyrzucony pieniądz!
I dotyczy to wszystkiego, od szpadla i widel po kosiarke czy glebogryzarke.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- stokrotka-77
- 200p
- Od: 21 lut 2011, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Myśmy też doszli do takich wniosków po kolejnym rozpadzie
.

- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No Maryśka poszłaś po bandzie z tym sprzęcichem
Ale mam co do sprzętu takie samo zdanie
No to życzę Ci zgłębionej i wzruszonej pracy ziemnej

Ale mam co do sprzętu takie samo zdanie

No to życzę Ci zgłębionej i wzruszonej pracy ziemnej

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
No myślałem , że padnę po tym wpisieMandragora pisze:Wróciłam drugi raz popatrzeć na glebogryzarkę i dopiero teraz widzę, że to, co wzięłam za jakieś wielkie nożyce do "gryzienia" gleby, jest uchwytami do pchania i sterowania. A ja głupia naprawdę spojrzałam na to jak na jakiś ogromny czołg, zupełnie od d... strony... Ze też mnie nie zastanowiło, że brakuje w tym czołgu kabiny, w której Marysia przecież musiałaby siedzieć![]()
![]()

Marysiu mam bardzo podobną glebogryzarkę(tylko, że jest zielona ale też BS), używam ją do skopania pod ziemniaki i pod warzywnik ale ma wielką moc i boję się, żeby mi się czasem nie wysmyknęła i nie skosiła drzewa albo płotu. Właściwie już raz się z czereśnią zderzyła i zdarła korę z pnia. Robota z tą maszyną jest idealna na spalanie tłuszczu po zimie, zawsze tak mnie wytarga że parę kilo mniej od razu mam

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Dorotko do piaszczystej ziemi to nawet jest za mocna, ale z kamieniami gorzej
połamią się zęby (łopaty) ! Ja mam ciężką gliniastą ziemię i szpadel dla mnie to na małej powierzchni
Jerome, Agnieszko, Ilonko moja babcia mawiała co drogie to tanie i miała rację, ale niestety zdarza mi się jeszcze czasem o tym zapominać! na szczęście nie przy poważnych zakupach
Michale tez jeżdżę nią wielokrotnie, ale jak się umiejętnie naciska to chodzi super! I pa kilku dniach wracam i jeszcze raz, aż gleba jest pulchna - niestety ma jedną wadę nie odchwaszcza gleby
A i jakoś nie pozwalam specjalnie sobą targać to i utratę siebie liczę jedynie w delagramach
Michale u mnie sypie śnieg wielkimi białymi płatami, a miało być inaczej! ja też tracę nadzieję, że wyjdę na cały dzień do ogrodu w najbliższym czasie chyba dopiero pod koniec kwietnia - i tak na ogół jest
Co z naszymi drzewkami? Podkładki zadołowane w tunelu - czekamy!

Jerome, Agnieszko, Ilonko moja babcia mawiała co drogie to tanie i miała rację, ale niestety zdarza mi się jeszcze czasem o tym zapominać! na szczęście nie przy poważnych zakupach

Michale tez jeżdżę nią wielokrotnie, ale jak się umiejętnie naciska to chodzi super! I pa kilku dniach wracam i jeszcze raz, aż gleba jest pulchna - niestety ma jedną wadę nie odchwaszcza gleby

Michale u mnie sypie śnieg wielkimi białymi płatami, a miało być inaczej! ja też tracę nadzieję, że wyjdę na cały dzień do ogrodu w najbliższym czasie chyba dopiero pod koniec kwietnia - i tak na ogół jest

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Marysiu! Podziwiam Cię za ciężką pracę!
Kopanie szpadlem przy glebogryzarce to pikuś! Mam glebę gliniasto-iłową i glebogryzarkę (innego typu) i nie jestem w stanie jej obsługiwać (tatusiu i H jak dobrze, że jesteście
).
To naprawdę ciężka praca, ale efekt jest znakomity.

To naprawdę ciężka praca, ale efekt jest znakomity.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Maska
- Kontakt:
Renatko
dużo różnych rzeczy robię sama, bo nie lubię prosić i czekać
a poza tym usłyszę po co Ci to?

- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Marysiu teraz po zakupie takiego profesjonalnego sprzętu to jesteś ogrodnik pełną gębą, robimy rabaty pod las
koszyk super
Zimę tym razem też mam sypie od godziny

Zimę tym razem też mam sypie od godziny

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- Maska
- Kontakt:
Marysiu ja ten sprzęt mam od trzech lat, a areału nie powiększę bo mam ochotę pocieszyć się ogrodem i wizytami w nim. Wali , zacina, sypie, śnieg , śnieg, śnieg 

- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Marysiu to co nic nie mówiłaś jesienią, że takie sprzęcisko stoi, mogłyśmy trochę pogryźć tej gleby za warzywnikiem
u mnie też wali ja przed Bożym Narodzeniem 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Marysiu koszyczek śliczny
Za zaproszenie pięknie dziękuję
ale raczej nie przyjadę, bo robota na działce będzie gonić. Skoro wiosna taka opóźniona, to trzeba będzie nadrabiać stracony czas.
Nie straszcie, że znów sypie śnieg, u mnie dzisiaj trochę cieplej i wieje halny, już myślałam, że śnieg się roztopi. Doła można dostać przez tą niekończącą się zimę

Nie straszcie, że znów sypie śnieg, u mnie dzisiaj trochę cieplej i wieje halny, już myślałam, że śnieg się roztopi. Doła można dostać przez tą niekończącą się zimę

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Marysiu u mnie śnieg już nie sypie.... ale tyle ile nawaliło pod koniec poprzedniego tygodnia to i leży..... na ogródku zalega około 1- metrowa pierzyna..... pewnie to i dobrze, bo mrozy nocą dochodzą do -15*..... najgorsze jest to, że straszą śnieżnymi świętami ....a to już nie całkiem wesoło
Glebogryzarka niezłe sprzęcicho

Glebogryzarka niezłe sprzęcicho

- Maska
- Kontakt:
Marysiu myślałam, że tylko kwiatkami mogę Cię przyciągnąć
ja już straciła nadzieję na wiosne!
Lidziu a jak cały kwiecień tak będzie
to co my biedne zrobimy
Przecież sypie i sypie a jak potem zacznie topnieć to i musimy obeschnąć
Agnieszko ucierpieliście w poprzednim tygodniu i od śniegu i od mrozu, ale te mrozy dalej mają być mniejsze ale jednak od czwartku -7 do - 9 (u mnie) Już dawno nie pamiętam śniegu w koszyczku wielkanocnym

Lidziu a jak cały kwiecień tak będzie

Agnieszko ucierpieliście w poprzednim tygodniu i od śniegu i od mrozu, ale te mrozy dalej mają być mniejsze ale jednak od czwartku -7 do - 9 (u mnie) Już dawno nie pamiętam śniegu w koszyczku wielkanocnym

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Marysiu no i ja nie pamiętam Wielkanocy po śniegu i lodzie..... aż sobie nie chcę tego wyobrazić..... mam nadzieje, ze jednak prognozy nie sprawdzą się..... Przeważnie to już ogrodowe kwiatuszki zrywałam do koszyczka ze święconką