Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.

Post »

Gdy patrzę na ten mój rowek - widzę, że jest krzywaśny ;:173 . Poprawiać, nie poprawiać ..... eeee tam, zaraz zarośnie ;:224
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Nie poprawiać jak zarośnie znowu będzie można poszerzyć rabatkę i tak będzie kilka razy w roku . Tym sposobem moje dwie małe rabatki się złączyły i mam już dwa razy większa dużą rabatkę .
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
filan
100p
100p
Od: 16 maja 2012, o 22:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja w tym roku muszę się także zabrać za ściółkowanie gleby na warzywniku. W poprzednim roku wszystkie rabaty z ozdobnymi wyściółkowałam zrębkami i muszę powiedzieć, że już widać poprawę. Część drobniutkich gałązek rozłożyła się przez zimę tworząc drobniutką warstwę próchnicy.
Glebę na warzywniku wzbogaciłam także gliną, bo na moich piskach ziemia niezbyt zatrzymuje wodę, dosypię kompostu, przemieszam, w tym roku rozpocznę ściółkowanie trawą i zobaczymy jakie będą efekty.
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Postanowiłam w tym roku zostawić na rabatach wszystko co zostało po zimie - liściorki, gałązki i inne różności.
To będzie takie ekologiczne ściółkowanie - przy wyrywaniu chwastów wszystko się ładnie pomiesza z ziemią i będzie "przyspieszony kompost" :;230 a ja zaoszczędzę na wiosennym lataniu z grabiami .
Zobaczę jak się to sprawdzi...
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Ave, podoba mi się Twój sposób myślenia. Tylko nie zapomnij podzielić się z nami wnioskami.
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Ja też taką decyzję powzięłam gdy zauwazyłam że zalegające liście na rabacie już są prawie spruchniałe. Przegrzebałam to tylko motyczką i prawie śladu nie ma. Zawsze to jakieś papu dla roślinek :tan Za to sporo larw robali znalazłam. Wybrałam je i :pogon
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Nie omieszkam opowiedzieć jak zaskutkowało " moje wiosenne lenistwo" :;230
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

W innym wątku ktoś podał linki do fajnych filmików z Rosji:
Rodnoje PL cz1

Zachęcam do obejrzenia, to miód na nasze dusze pragnące mulczowania ziemi a nie jej kopania.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeczywiście fajne ;:215 - troszkę tęskno mi się zrobiło za przestrzenią, chodzeniem boso po trawie itp.
Nic nowego nie dowiedziałam się o ściółkowaniu i tu "odetchłam z ulgą" - już myślałam, że Rosjanie wymyślili coś, czego my nie wiemy ;:131
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Są 4 części tego filmiku (bo 5-ta to tylko piosenka i napisy). Jeden z mieszkańców (ten, który to jeszcze nie znalazł swojej połówki) fajnie opowiada, jak to trawa pomaga roślinom.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Zakupiłam ostatnio świetną książkę 'Kompostowanie' Jerzego Woźniaka, z której można czerpać podstawowe informacje odnośnie choćby nawozów.
Padło tam jednak pewne zdanie, które muszę Wam przytoczyć. Tylko uwaga kochani! Żeby to nie wywróciło nam wątku do góry nogami :wink:
'Wystawienie gleby na bezpośrednie oddziaływanie słońca, wiatru i wody znacznie pogarsza jej stan i przyczynia się do szybkiej degradacji. Zapobiega temu ściółkowanie podłoża, nazywane niekiedy mulczowaniem, co ściśle biorąc, nie jest poprawne. Mulcz to angielskie określenie mieszaniny słomy i liści, które stosowane jest od wieków do pokrywania gleby między roślinami w celu jej osłony i użyźnienia. Nie odnosi się więc ono do wszystkich rodzajów ściółki'.
sialalala ;:224 i co teraz ?! :D

choć widzę Ruda, ze masz zmieniony tytuł wątku w podpisie, więc może nie doczytałam, a ktoś już też się wywiedział ;)

A tak w ogóle, to bardzo lubię podczytywać te nasz 'sztuczki' :D
Ostatnio widziałam obrazek, a propos podlewania pomidorów w gruncie, gdzie obok jest wkopana np. doniczka. Widziałam obrazek z podziurawioną butelką plastikową. Też sprytne, prawda?
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Dla równowagi można zajrzeć do Wiki: :wink:
Mulcz
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

No może, może :) A może to tak jak z powiedzeniem, ze kłamstwo wypowiedziane 100 razy staje się prawdą? :wink:
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pacynko kilka osób z rozbawieniem pisało, że od dawna ściółkują i nawet nie wiedzieli, że ..... mulczują ;:306
Dlatego zmieniłam tytuł w mojej stopce.
A tu ... opisujemy co robimy aby pomóc glebie - tak więc "mulczowanie - i nie tylko" :D
A z tymi doniczuszkami wepchniętymi pod krzaczek pomidora ......... na ten temat była chyba dyskusja w "pomidorowym" ..... coś czytałam o tym ..... chyba odradzali ..... ;:185 . Nie mam pomidorów, nie zaszufladkowałam w rozumie ;:131

-- czwartek, 20 mar 2014, 21:22 --

Wiemy, że Wikipedia nie jest wiarygodnym źródłem informacji - jest tworzona przez internautów nie zawsze najlepiej poinformowanych. To nie "Encyklopedia PWN" :lol:
Jak zwał tak zwał - ściółkujemy - ku chwale gleby i naszych roślinek ;:215
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ja od lat ściółkuję bo u mnie piasek i ścięta trawa zabezpiecza ją przed wysychaniem .. Zaczęło się od truskawek aby nie leżały na ziemi później chyba z lenistwa bo nie chciało mi się wynosić zielska na kompostownik zaczęłam go układać pod krzakami . Gdy zobaczyłam że ładniej rosną to teraz już specjalnie je okładam i od razu mam kompostowanie .. Również kora i zrębki ładnie zabezpieczają ziemię i zakwaszają od razu .. Na jesieni wszystkie kwasolubne zabezpieczam ściółką sosnową a na wiosnę ją tylko rozgrzebuje obok roślinek ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”