Borówka amerykańska - 3 cz
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2012, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 3 cz
Może pomoże:
https://www.google.pl/search?q=anthracn ... 4ATmyYCoCA
Nie twierdzę że na 100% to jest to ale zaprezentowane objawy zbliżone.
https://www.google.pl/search?q=anthracn ... 4ATmyYCoCA
Nie twierdzę że na 100% to jest to ale zaprezentowane objawy zbliżone.
Pozdrawiam Andrzej
Ja mam 4 krzaczki i widzę że na 2 będzie znikoma ilość owoców choć wszystkie były traktowane jednakowo i żadnych zmian nie widać. A gdybym wiedział jakie to są odmiany o byłoby łatwiej. 

-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spokojnie
Jeśli to młode krzaki niczym się nie przejmuj. Ja mam 5 krzaków i dopiero teraz, po około 4-5 latach wszystkie zakwitły, i to jak
. W poprzednich latach nie miałem żadnego kwiatka, tylko na jednym krzaku czasami było około 10 owoców i to tyle... Nawet nie wiem jaka to była odmiana. Sierra albo Patriot, nie mogę właśnie do tego dojść. Może w tym roku, jak wszystkie pięknie kwitną uda mi się po czasie kwitnienia, po owocach poznać który krzak to jaka odmiana
.
anestle, wydaje mi się, że to nie to. Na zdjęciach DarRomana liście są atakowane od krawędzi, a na Twoich zdjęciach są atakowane "od środka"

anestle, wydaje mi się, że to nie to. Na zdjęciach DarRomana liście są atakowane od krawędzi, a na Twoich zdjęciach są atakowane "od środka"
- romix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
Nie braliśmy pod uwagę, że to może być jakaś choroba.DarRoman pisze:![]()
Trudno powiedzieć jaka, ale listki wyglądające jak ten na zdjęciu proponuję oberwać. Pożytku już z nich nie będzie, a mogą stanowić źródło rozprzestrzeniania choroby. Tylko czy zostanie jeszcze jakiś zdrowy liść na krzaku?
Dobrze by było opryskać czymś przeciwchorobowym (grzybowym). Na drzewka stosuje się standardowo Topsin albo Miedzian. Albo inne przeciwgrzybowe (z kręgu fungicydów) - Amistar, Score (chyba będzie najlepszy), Kaptan.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Ja dzisiaj zauważyłem na borówkach szkodniki więc zachęcam do przyjrzenia się swoim roślinkom i jeśli coś zauważycie to opryskiwacze w dłoń - tylko szukajcie czegoś co jak najmniej szkodzi pszczółkom bo nasze borówki teraz kwitną.
Może to być antraknoza borówki wysokiej,takie hasło wpisz w wyszukiwarce.
- romix
To raczej nie antraknoza.
Antraknoza1
Antraknoza2
Przy okazji wyczytałem jakie preparaty stosuje się do borówki
Przeprowadzone badania wykazały wysoką skuteczność fungicydów Signum 33 WG i Switch 62,5 G oraz preparatu biologicznego Polyversum WP 100 g, który ograniczy porażenie owoców w 70?80%.
Antraknoza1
Antraknoza2
Przeprowadzone badania wykazały wysoką skuteczność fungicydów Signum 33 WG i Switch 62,5 G oraz preparatu biologicznego Polyversum WP 100 g, który ograniczy porażenie owoców w 70?80%.
- romix
Poczytaj jeszcze o pryszczarku i obejrzyj liście czy nie ma na nich jakichś żyjątek.
To zdjęcie (pochodzi z podanego wyżej linku) trochę przypomina Twoje. Nie koniecznie musi to być pryszczarek, ale przynajmniej trzeba to wykluczyć. Jego rozpoznanie nie jest łatwe, jak piszą. Łatwiej jest zauważyć skutki.

To zdjęcie (pochodzi z podanego wyżej linku) trochę przypomina Twoje. Nie koniecznie musi to być pryszczarek, ale przynajmniej trzeba to wykluczyć. Jego rozpoznanie nie jest łatwe, jak piszą. Łatwiej jest zauważyć skutki.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2012, o 16:03
Mam prośbę o źródło tego cytatu, głównie interesuje mnie stosowanie środka Polyversum w ochronie przeciwko chorobom grzybowym.romix pisze:To raczej nie antraknoza.
Antraknoza1
Antraknoza2
Pytanie kolejne to kiedy to stosować. Na szarą pleśń opryski (nie tylko tym środkiem) na innych roślinach wykonuje się już przed i po kwitnieniu tak by choroba nie dostała się do zawiązków, podobnie będzie pewnie z przypadku borówki.
Pozdrawiam Andrzej
- romix
Już się poprawiam.
W poprzednim poście podałem to samo źródło w obydwu linkach. Proszę o wybaczenie
.
Antraknoza 2
Anestle, tam jest o środkach na antraknozę.

W poprzednim poście podałem to samo źródło w obydwu linkach. Proszę o wybaczenie

Antraknoza 2
Anestle, tam jest o środkach na antraknozę.

Mam pytanie odnośnie miejsca posadzenia borówki.
Zamówiłem 3 sadzonki. Już przyjechały i w piątek wybieram się z nimi na działkę.
Znalazłem informację, że dobrym miejscem do sadzenia borówki jest las iglasty lub jego okolice. Na działce mam takie miejsce, gdzie rośnie kilka sosen i ok. 300 zostało przeze mnie dosadzonych. Czy będzie to dobre miejsce na uprawę borówki?
Zaznaczam, że jestem totalnym amatorem w tej kwestii, dopiero zaczynam zabawę z ogrodem i generalnie z działką. Wcześniej myślałem o tym, aby zakupić ziemię - mieszankę do borówek lub zwykłą ziemię uniwersalną zmieszać z korą sosnową i torfem. Mógłbym dodać jeszcze trochę ziemi próchniczej (podobno bardzo dobra ;-) ).
Co będzie najlepsze?
Zamówiłem 3 sadzonki. Już przyjechały i w piątek wybieram się z nimi na działkę.
Znalazłem informację, że dobrym miejscem do sadzenia borówki jest las iglasty lub jego okolice. Na działce mam takie miejsce, gdzie rośnie kilka sosen i ok. 300 zostało przeze mnie dosadzonych. Czy będzie to dobre miejsce na uprawę borówki?
Zaznaczam, że jestem totalnym amatorem w tej kwestii, dopiero zaczynam zabawę z ogrodem i generalnie z działką. Wcześniej myślałem o tym, aby zakupić ziemię - mieszankę do borówek lub zwykłą ziemię uniwersalną zmieszać z korą sosnową i torfem. Mógłbym dodać jeszcze trochę ziemi próchniczej (podobno bardzo dobra ;-) ).
Co będzie najlepsze?
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
Oby nie w cieniu, borówka lubi słońce
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
Czy zaczyna wam już kwitnąć Bluecrop i Chandler?
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
U mnie wszystkie kwitną od jakiegoś czasu, Bluecrop też jest wśród nich.
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
Bluecropp jest u mnie w połowie kwitnienia
Chandler posadziłem rok temu. Ma kilka pąków ale jakieś takie wydają mi się liście na końcach gałęzi i pąki kwiatowe zdeformowane.. Myślałem, że to przez mróz.. Wczoraj jednak przeczytałem, że może to szpeciel pączkowy borówki..
Czy może jednak za wcześnie jeszcze na kwitnienie Chandlera, a zdeformowane są przez mróz.. nie wiem