Identyfikacja cz. 1 od 2007 - 2011
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Januszu - dziękuję za próbę identyfikacji mojej roślinki. Jednak u mnie to raczej nie akacja srebrzysta , która zgodnie z opisem powinna mieć "srebrzysto-szare" listki. Moja ma zdecydowanie zielone z obu stron. Sądzę,że jest to po prostu Albizia julibrissin rosea, o czym świadczyło by też pochodzenie nasionek. W Turcji te drzewka rosną masowo.
No nic, tak , czy inaczej , spróbuje dalej ją hodować. Może czas pokaże co to jest i zweryfikuje nasze rozważania?
No nic, tak , czy inaczej , spróbuje dalej ją hodować. Może czas pokaże co to jest i zweryfikuje nasze rozważania?
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdecydowanie masz rację. I tutaj prawdopodobnie także mnie zrobiono w konia, sprzedając mi nasiona niby "akacji srebrzystej". Chociaż na razie trudno powiedzieć co z tego wyrośnie i może to ja niepotrzebnie oponuję.
Ale i trochę ja mam racji bo doszukałem się tego, że Albizia jest także nazywana akacją jedwabną, akacją z Konstantynopola, lub z łacińska Acacia julibrissin. Może pamiętasz jak wyglądały nasiona ?
Ale i trochę ja mam racji bo doszukałem się tego, że Albizia jest także nazywana akacją jedwabną, akacją z Konstantynopola, lub z łacińska Acacia julibrissin. Może pamiętasz jak wyglądały nasiona ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Kolega określa go mianem patyczak: co to
Cześć
w imieniu mojego kolegi proszę o zidentyfikowanie tego kwiata. Jak w temacie - kolega mówi na niego patyczak... a co Wy na to kochani ogrodnicy ? proszę również o określenie wymagań dla tego kwiata. Przepraszam za zdjęcie alew dysponuje tylko takim jakie jest. Z góry dziękuje za odpowiedzi

Tego na co za późno, tego szkoda...
Co to za roślina? (Euphorbia tirucalli )

Z góry dziękuję!
Witam wszystkich serdecznie
Prawdopodobnie chodzi o tą roślinkę.

Też przywieźliśmy z żoną w tym roku z Turcji nasionka. Na pewno nie jest to mimoza. Nie reagowała. Poza tym nasiona (nie wiem jak u mimozy) były w "strąkopodobnych" okryciach jak u naszej akacji. Na niektórych roślinach jeszcze kwitła. Piękne kwiatostany o drobniutkich fioletowych kwiatach.
Przywieźliśmy także nasiona akacji(?) o długich kolcach (długości kciuka).

zobaczymy co z tego wyjdzie.
pozdrawiam
Bartek
Prawdopodobnie chodzi o tą roślinkę.

Też przywieźliśmy z żoną w tym roku z Turcji nasionka. Na pewno nie jest to mimoza. Nie reagowała. Poza tym nasiona (nie wiem jak u mimozy) były w "strąkopodobnych" okryciach jak u naszej akacji. Na niektórych roślinach jeszcze kwitła. Piękne kwiatostany o drobniutkich fioletowych kwiatach.
Przywieźliśmy także nasiona akacji(?) o długich kolcach (długości kciuka).

zobaczymy co z tego wyjdzie.
pozdrawiam
Bartek
- Antooosia
- 1000p
- Od: 8 sty 2008, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Haidi.Ten drugi,to filodendron podwójniepierzasty.Uwielbia wilgoć,a więc i codzienne zraszanie,podlewać musisz z umiarem,bo jest bardzo wrażliwy na przelanie.Stanowisko-widne.
Teraz,po przeprowadzce,może zgubić kilka liści.Nic się nie przejmuj.
A w razie wątpliwości-pytaj.Mój wygląda tak:

Teraz,po przeprowadzce,może zgubić kilka liści.Nic się nie przejmuj.
A w razie wątpliwości-pytaj.Mój wygląda tak:

Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Na skraju lasu jest mały domek...