Łubin ogrodowy (Lupinus) uprawa,wymagania
-
- 500p
- Od: 10 mar 2011, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Łubin ozdobny
Ja posiałam jesienią mix kolorów, wyrosły małe sieweczki. Nie wiem jak przezimują ale tak marzę o białym. Żółty na pewno będzie bo mam nasiona tu z forum.
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja posiałem gdzieś w okolicy czerwca, potem przesadziłem na rozsadnik, mam nadzieję, że przezimują. Na razie leżą pod 20cm pierzynką.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Mam chyba wszystkie kolory po za białym, więc kupiłam w tym roku nasiona białego u GETRUDY. Jak go posieje końcem marca to jeszcze w jesieni zakwitnie. Posieje go do małych doniczek, bo tam gdzie chce go wsadzić inne rośliny go ocienią zanim urośnie.
- Anuleczka
- 500p
- Od: 25 sty 2015, o 20:27
To ja też kupie nasiona i posieję zobaczymy. Może uda się że zakwitnie w tym samym sezonie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Emalia ma rację .Najlepiej kupić nasiona -mix i za grosze można mieć całą rabatę łubinów w różnych kolorach.Te gotowe już tak dobrze nie rosną przynajmniej u mnie,zwłaszcza,że małe łubiny są przysmakiem ślimaków.
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam nadzieję, że moje nowe nabytki jednak ładnie w tym roku zakwitną. Jeśli nie mam zanadrzu te siane.
Pozdrawiam Paulina
- cofina
- 100p
- Od: 8 sty 2012, o 20:22
Otóż to - mam świadomość, że z kłączami bywa różnie... Opisałam już tu moje doświadczenia w tym zakresie. Ale w Auchan-ie trudno mi było się oprzeć
zwłaszcza że mąż zachęcał 

Pozdrawiam
Ania
Ania
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Te auchanowe kłącza są bardzo ladne, zdrowe i dość duże i najważniejsze,że widać w nich życie.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
Na wszelki wypadek posiej też w marcu nasiona. Osobiście polecam ci łubin RUSSEL. Chyba Vilmor ma te nasiona. One są dwukolorowe. Sadziłam je po dwa ziarenka. I zdarzało się, że było żółto bordowe i bordowo żółte koło siebie. Krzaki się rozrosły i nie było osoby by nie zastanawiała się co to za cuda na jednym krzaku dwa rożne kwiaty. Chociaż takie same. Niestety one są krótkowieczne. 3,4 lata i giną. Z nasion te dwukolorowe nie powtarzają cech rodziców. Wyszły mi już jednokolorowe. W ubiegłym roku posiałam znowu te nasiona. Z paczki wyszło mi 21 krzaczków, ale będę musiała część usunąć, bo za gęsto posiałam, licząć, że nie wszystko zejdzie. Usune te które najmniej będą sie podobać.Próbowałam przesadzi, ale z miernym efektem niby przyjęły sie, ale rosną słabo i liście takie we wrześniu podeschnięte były.Nie wiem czy zniosą zime. Ja już w przesadzanie łubinów nie bawię się, za dużo porażek. Strata czasu i miejsca. Nasiona szybko wschodzą i szybko rosną.
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Też mam podobne doświadczenia z przesadzaniem.Jedynie bardzo młode roślinki przeżyły przesadzanie,ale też chorowały
- julcia03
- 100p
- Od: 17 mar 2014, o 13:05
Przeglądając nasiona w markecie natknęłam się na łubin trwały.Czemu ja wcześniej o tych uroczych kwiatach z dzieciństwa nie pomyślałam
W tym roku będzie śliczna łubinowa rabata 

Mój ogród,moja duma.
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Anuleczka
- 500p
Ja tez ciekawa jestem jak moje łubiny pokażą na co je stać w tym roku.
-
W miare możliwości siejcie łubiny od razu na miejsce stałe. Łubin nawet mały choruje przy przesadzaniu. Najlepiej siać po dwa ziarenka w jedno miejsce. Czasem jedno nie wzejdzie, czasem jest niewydarzone i trzeba usunąć, a czasem oba sie zostawia i bardzo efektownie to wygląda.
-
- 50p
- Od: 3 sie 2009, o 19:14
Zgadzam się z tym, że łubin nie lubi przesadzania. Ja tak zrobiłam i niewiele z niego miałam.
- Anuleczka
- 500p
Z łubinem jest podobnie jak z makami. Też zauważyłam że nie lubią przesadzania.