30 - metrowe maleństwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maania
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 kwie 2012, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: 30 - metrowe maleństwo

Post »

Masz wielkie szczęście, że hortensje Ci przezimowały. U mnie w tym roku 2 zmarzły , a jedna jest taka malutka, jakby w ogóle nie rosła.
Mini skalniaczek przypadł mi do gustu :tan
Dobranoc : )
PS grałam na alcie. :)
Początki mojej przygody
" Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy
Ważnych jest kilka tych chwil, tych na które czekamy "
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bożka ja tez wczoraj poleniuchawałam...ale fajnie.... ;:173
Ale mi sie dzisiaj strasznie spodobał clemek Elf...ma super te płatki ;:224
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Wszystkie śliczne, ale ,,Elf" cudo! ;:138
A na tym żółtym, to chyba się jakaś imprezka szykuje... :;230
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Hej Bożka! Czy jesteś pewna, że to Elf? Nie jestem ekspertem, ale bardziej mi wygląda na Purpurea Plena Elegans...
Tak czy siak bardzo ładny...
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Bożka myślę tak jak Asia , że to Purpurea plena Elegans ;:108
Elf ma dzwonkowate kwiatki :wink:
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Bożenko cudne foteczki aż miło by było przycupnąć z kawusią :tan

Dziewczyny mają rację to nie elf to Purpurea plena Elegans i mnie tez zaczyna kwitnąć.

Tak mi się u Ciebie podobały koleuski i kupiłam i ja ;:138 wieczorem zrobie fotki :wit
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Tak rzeczywiscie Elf jest dzwoneczkowy...ale moja Purpurea... jakby inna....
ziemia_120
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 22:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Bozuniu!
Trafiłam tu przez... koleuski, w których jestem zakochana! Masz piękny ogród - rzuciłam tylko okiem, bo muszę mieć więcej czasu na obejrzenie całego wątku - a jest co oglądać! Mam do Ciebie pytanie o lawendę - co to za odmiana? Mój mąż męczył mnie, abym kupiła mu lawendę - no i kupiłam Anouk, jak była promocja w Lidlu i wąskolistną w Obi. Jedna i druga ładnie rośnie, ale słabo pachnie, dopiero jak się ją "wzruszy". Czy Twoja pachnie?

Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120

PS - Pozdrawiam "mój" Poznań. Studiowałam tam. Mieszkałam w Kozichgłowach, a Ty gdzie mieszkasz?
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Ogród Wschodzącego Słońca
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

maania jedna zima z hortensją zaliczona :wink: Teraz chcę ją posadzić do gruntu, bo donica już trochę za mała..., więc nie wiem czy przezimuje. A Twoje są w gruncie czy w donicach? Były czymś okrywane? Skalniaczek powstał z braku miejsca na rojniki :wink:

Dorota jak się okazuje nie jest to Elf :( Własnie dziewczyny mnie uświadomiły, chociaż wiedziałam, że coś jest nie tak, jak zakwitł pierwszy kwiat... Mimo wszystko ładny :wink:

Renatko również prostuję, że nie jest to Elf :( A co do imprezki na kwiatach, to dowiedziałam się właśnie na forum, że te czarne małe chrząszcze to Słodyszek rzepakowy - niszczyciel rzepaku, mam nadzieję, że u mnie będzie zjadał tylko pyłek, a nie pąki kwiatowe ;:134

Asiu, Agnieszko, Edytko Przepraszam, że tak grupowo, ale wszystkie wyprowadziłyście mnie z błędu, w temacie Elfa i macie rację. Szkoda, bo bardzo chciałam Elfa :( Jak zakwitł pierwszy kwiat, to też wydawało mi się, że coś nie tak, bo oczekiwałam dzwonków a te dzwonki okazały się jakieś dziwne :wink: Fiszka nadal przyczepiona na klematisie z opisem Elf, kupowałam raczej z dobrego źródła... No nic, niech będzie Purpurea plena Elegans , tylko muszę go przesadzić, bo na jałowcu jest mało widoczny, ma za ciemne kwiaty...

Edytko Koleus to inwestycja na lata, jeśli przechowasz go w domu zimą. Możesz pobierać sadzonki pędowe kiedy tylko zechcesz i ukorzeniać w wodzie.

Gosiawitaj w moim wątku ;:7 Ja również lubię koleuski, można je dodać prawie do każdej kompozycji i ładnie wyglądają same ze sobą :wink: Poza tym jak już napisałam Edytce, to rośliny na lata, jeśli ciągle się je odmładza. Jeśli chodzi o lawendę, to jest to Lawenda wąskolistna, ale wstyd się przyznać - nie wiem jaka odmiana :oops: Miałam też Anouk, ale nie przetrwała mi zimy, więc zrezygnowałam z niej całkowicie. Zdecydowanie lepsza na nasze zimy jest wąskolistna. Co do zapachu, to lawenda chyba tak ma, że pachnie jak się ją dotyka, pociera albo jest wyczuwalna przy samym nosie... Moja z daleka też nie pachnie, tzn. bardzo delikatnie, głównie jak jest spieczona słońcem. Najintensywniej pachnie przy dotykaniu.
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Bożenko ja mam elfa jest śliczny gdybym wiedziała jak go rozmnożyć ;:224
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
bozunia
1000p
1000p

Post »

No właśnie u Ciebie go podpatrzyłam i dlatego chciałam go mieć :wink: Nic się nie stało, kupię innym razem. Zobaczę po zimie, pewnie coś jak zwykle wymarznie :roll:
A co do rozmnażania, to może uda się z odkładów? Tylko nie mogą być kwitnące pędy... Jeśli chce Ci się eksperymentować, to spróbuj, nawet dla siebie możesz mieć potomstwo od Elfa :wink:
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Bożenko , przyszłam z rewizytą , zauroczyły mnie białe mebelki z kratownicą w tle . Ogród może mały ale piękny i do tego z oczkiem , woda w ogrodzie tworzy wspaniały klimat. Będę zaglądać .
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Bozuniu, bukiecik lawendy wygląda jak malowany ;:170 Tak mnie urzekłaś tym widokiem i cudną fotką, zę chyba się skuszę i zetnę trochę mojej ;:65 Mam jedną odmianę, prowansalską, która urosła na wielkie krzaczki - ma długie i sztywne pędy jak u żarnowca :shock: Znasz taką? Ma wąskie kwiaty, pachnie obłędnie - czy mogę ją ciachnąć, jak myślisz?
Pięknie przezimowała Ci hortensja ogrodowa..moja się trzymała do marca, potem zbrązowiały jej pąki, ciachnęłam i wypuściła nowe pędy, a na niektórych są pąki kwiatowe ;:oj Ciekawostka, czyżby nie przemarzła zupełnie?
Pozdrawiam z deszczowych i wichrowych Kamionek :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
bozunia
1000p
1000p

Post »

Kasiu, nic się nie bój i ciachnij sobie bukiecik lawendy. Na pw wyślę Ci linka, tam jest trochę o ścinaniu i suszeniu. Ja ścinam jak mi się podoba - nie "książkowo" :wink: Tylko poczekaj ze ścięciem aż trochę obeschnie po deszczu. Z hortensji jestem bardzo zadowolona, bo wszystko wskazywało na to, że nie zakwitnie, nawet jak przezimuje. Wydawało mi się, że za bardzo ją przycięłam w tamtym roku, ale okazało się, że wszystko jest ok. One kwitną na zeszłorocznych pędach, więc Twoja jakaś szalona jak chce kwitnąć po przycięciu w tym roku :shock: Bardzo jestem ciekawa jak zakwitnie :) Moja z jednej strony ma pąki kwiatowe, a z drugiej same pędy liściowe :wink:
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bozunia pisze:Obrazek
Ale cudo! ;:oj
Mam kilka kolorów ostróżek, ale takiego nie mam..
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”