Między blokami

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Między blokami

Post »

akl62 pisze:I jest urawniłowka małych dzieci.
Aniu, co jest?
edit - już sobie sprawdziłam :oops: Ujednolicanie. Ale wstyd :D
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I to jest test na młodość, Kto rozumie słowo "urawniłowka", to znaczy że naukę języków obcych zaczynał od rosyjskiego. Czyli młoda jesteś. Tak, to 'zrównanie', 'ujednolicenie'. Z tym, że w naszym pokoleniu ma to negatywne zabarwienie. To nie wstyd. To obce słowo, ale zapominam, że po mnie wyrosły już 2 pokolenia dorosłych ludzi, z których jedno nie uczyło się obowiązkowo rosyjskiego.

A u nas nie było gradu. Dzięki.

Ale cóż, że ten język lubię, dość dobrze znałam, ale nie stosowałam latami. 2 lata temu spotkaliśmy na wakacjach naszych rówieśników z Ukrainy (czyli wychowani w ZSRR). Oni między sobą (grupa motocylkistów) rozmawiali po rosyjsku. A z nami po angielsku, bo potwornie mieszałam języki i mój słaby angielski był lepszy od ruso-angielskiego.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anka, uczyłam się rosyjskiego od 5 klasy podstawówki przez całe liceum... Kupę lat, a nie pamiętam podstawowych słówek :( Fakt, wtedy nie ciągnęło mnie w ogóle do tego języka, później strasznie żałowałam, gdy z Rosjanami musiałam korespondować służbowo po angielsku.. Mówisz, że gradu nie było? Mama mi pisała, że był :shock: U mnie dziś duchota, popracowałam 4 godzinki w ogrodzie i czuję się jak przepuszczona przez magiel. Choć nie robiłam nic specjalnie wysiłkowego. Ciekawe, czy znowu wieczorem pogrzmi.
Czy wyprawa po kamloty się udała, bo moje pytanie Ci umknęło?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mandragoro, w czasie najwiekszej ulewy rozmawiałam z koleżanką z Michałowicza. U niej nie padało. Tak bywa. Na szczęście. Krople waliły po oknach, tak, że nawet wyjrzałam sprawdzić.
Sorki. Kamlotów domagała się Ewa z Rybnika na zdjęciu. I to robić im zdjęcia wybiegałam o świcie do ogrodu.
Ciągle nie mogę wyjść z podziwu nad Twoim barwinkiem. W sobotę, jak nie będzie padało wybieram się do szkółek. Bardziej pozwiedzać niż kupować, ale jak znajdę... Z tym rozchodnikiem jest problem, bo nie chce się rozrastać tak, jak bym chciała. Ale spróbujemy mu pomóc.
Przypomnaiło mi się, że mandragorę widziałam na Bornholmie w ogrodzie. Jak tam rośnie, to może i u nas.
Co jest z tym rosyjskim, przecież to fajny język. Moje dziecko nawet samo z siebie się zaczęło uczyć. Przypomniało mi się, że tym naszym Ukraińcom coś chgciałam powiedzieć po rosyjsku i powiedziałam ???? in low. Kupa śmiechu była.
Przy okazji, Ewuniu, dziękuję za pochwałę. A Zamysłów odroczony do następnego tygodnia. Składaj zamówienie, jeśli coś Ci sie podoba.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu,, byłam pooglądać Twoje salamandry. To nie jest możliwe, żeby tak sobie chodziły po ogródku ... A co na to pies ?
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyroda rządzi się swoimi prawami. A wydawało się, że gniazdo w żywopłocie tui jest bezpieczne ;:174
ObrazekA wydawało się, że gniazdo w żywopłocie z tui jest bezpieczne ;:174
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, szczerze to ja go jeszcze nigdzie w szkółkach/sklepach nie widziałam. W niedzielę (najprawdopodobniej) będę w BB, potem w tygodniu. Napiszę smsa jak się będę wybierać i Ci podrzucę :) A floksa chcesz? Jakoś w kwietniu położyłam na płaskim kamieniu otoczak wielkości półtorej pięści. W tej chwili już prawie cały zniknął pod floksem. Jajko z tego gniazda, które mi pokazywałaś? Szkoda :( To kosie gniazdo?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję.
Chyba kos, sądząc po kolorze. Mam 2 rodzaje floksów szydlastych i ten od ciebie. 3 różne róże. jeśli to ten sam, to dziękuję.
Jak będziue pogoda, to oczywiście w sobotę i niedzielę rower, tylko jutro wybieram się do szkółki w Czechowicach. Około 9. Łap mnie na smsa. Miałam dziś wpaść do Jaworza na spotkanie z p.Śliwią, ale nie zdążyłam.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, no widzisz jaką mam sklerozę ;:124 Przecież floksa dałam Ci ostatnio. Innego nie mam... Chodź do mnie zobaczyć, co dziś przyniosłam z lasu :heja
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już byłam. Zazdroszę. I widzę, że od razu obsadziłaś. Twój floks już posadzony. Fiołki też stoją na zachodnim oknie.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu prawie codziennie znajduje rozbite jajeczka ptasie :? kto wie jakie tragedie odbywaja sie w gniazdach, czy to kukułka wyrzuca czy kot lub sroka- przyroda rządzi się swoimi prawami. Salamandrę widziałam często w Szczyrku i Żywieckim a w swoim ogrodzie mam jaszczureczki ona jest brązowa a on zieloniutki i smrygaja między gałązkami az miło obserwować :wink:
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas jest dużo srok i sójek. Wiem, że to natura, ale mi smutno, bo to w moim ogrodzie.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i nie pojechałam do szkółek, bo pada i nie mam towarzystwa. M odmówił. Pewnie ma mnie to zmobilizować do uszycia firan, które czekają miesiąc.
Póki co, parę wczoraiszech zdjęć.
Obrazek Obrazek
Szafirki Blue Spike nigdy nie był jeszcze taki ładny. I odpowiedź na pytanie, czy szałwia jest zimotrwała.
Obrazek Macierzanka pożerająca skalniak.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ta szałwia i owszem. Mam je od dwóch lat i przetrwały 2 zimy :D Ta ciemniejsza dodatkowo kwitła na fioletowo.
Co do towarzystwa trzeba było puścić hasło i miałabyś :evil:
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale pieknie rozrosła się ta macierzanka ;:oj , moze powinnam moją przenieść na kamień jakiś?, u nas tez leje a miałam dokończyć kostki układać ;:131
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”