Storczykowa pasja Andzi !

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowa pasja Andzi !

Post »

Aniu, glina jest porowatym materiałem i przepuszcza powietrze ściankami. Myślę, że z tego względu właśnie szybciej przesycha. U mnie jest tak, że jak storczyki w plastikowych podlewam co 10 dni, to te w glinianych co 7. W czasie upałów było co 7 dni plastik, co 5 - glina.

To dwa z moich "gliniaków" :
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowna brassia ;:167 mam słabość do tych storczyków, choć osobiście nie posiadam ani jednego :(
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

To koniecznie musisz to zmienić Valdesso ;:215 . Polecam te rośliny, są na prawdę piękne i zupełnie nie kłopotliwe w uprawie. Jak pokazał się pierwszy pajączek, to oniemiałam z zachwytu. jednak własne kwitnienie na prawdę cieszy bardziej od sklepowego ;:138 .
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

o kurcze, ślicznie Ci te falki rosną ;:oj Faktycznie o porowatości materiału nie pomyślałam :D teraz już wszystko jasne :D czy ten pierwszy to jakaś Philadelphia? ma piękne listki ;:138 Przy ich moczeniu kierujesz się ciężkością doniczki?
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Nie kieruję się Aniu ciężkością, tylko podlewam kiedy już czas. ja akurat nie mam tendencji do przelewania, więc raczej mają za sucho niż za mokro. Kiedy podłoże jest już na prawdę przesuszone, to lekko "skrzypi" po przyduszeniu. To na prawdę można z czasem wyczuć.
Ten nakrapiany to hybrydka, taka biała - perłowa, od koleżanki z Floraforum :D . Jest na prawdę fajna a listki są ozdobą nawet, kiedy nie kwitnie. Jak do mnie przyjechała, to już wiedziałam, że będzie rosła w gliniance. Właśnie mam pędzik na kolejnym w takiej doniczce, już ma spore pąki, więc niedługo może pkażę :wink: .
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Nie wiem co pochwalić w pierwszej kolejności ale zacznę od końca catleya ;:167 ;:oj piękna. Reszta oczywiście równie cudna nie wiedziałam że, brassia to nie kłopotliwy storczyk zawsze mi się wydawało że, jest inaczej. Co do zygonisia ( super nazwa ) cudne pastelowe kolory i piękny kwiat :heja Bardzo podoba mi się Twoja uprawa w glinianych doniczkach ładnie wygląda i widzę służy bardzo roślinom. Biały ma super te nakrapiane liście. ;:168
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Aniu, błagam o wybaczenie, ale nigdy u ciebie nie byłam ;:oj ;:180

Piękna kolekcja!
Czekam na kolejne zdjęcia :wink:
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Wybacza, wybaczam :D .
A za miłe słowa bardzo dziękuję ;:168 . Na pewno będą kolejne zdjęcia.
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Taki kwiatek pokazał jeden ze storczyków, od około roku uprawiany w glinianej doniczce. Za jakość zdjęcia przepraszam, chodzi mi o to, aby pokazać jak reaguje na taki sposób uprawy :
Obrazek

A tak wyglądają jego liście i korzonki :
Obrazek

Obrazek

I taka sobie kompozycja minimalistyczna :D :
Obrazek

Pozdrawiam wszystkich serdecznie w to słoneczne popołudnie ;:3 :wit .
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Pati, to jest Brassia von Miquell ? Nie wiedziałam, ja ich nie rozróżniam ;:131 . Kwitnienie moje własne, cieszy podwójnie ;:138 . Dziękuję ;:196 .

Paul , nic nie szkodzi :wit .
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Na prawdę nic nie szkodzi, nie mam nic przeciwko temu, aby zdjęcia zostały.
Jeszcze kilka moich zdjęć w ten słoneczny dzień, póki mam odrobinę czasu :wink: :
Pajączek :D
Obrazek

Obrazek

Różowa hybrydka w rozmiarze midi (różowych u mnie pod dostatkiem ;:306 )
Obrazek

Pędzik na Miltonidium m:
Obrazek

I Zygonisia :
Obrazek
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
i szybko prostuję wypowiedzi :roll: .Czyli to co wypada ....aby było w zgodzie z prawdą.... :D
Filigranowa27 pisze: Cudowna brassia maria von miquell...moja nie chce od 2 lat zakwitnąć niestety. :wit .
ajania pisze:Pati, to jest Brassia von Miquell ? Nie wiedziałam, ja ich nie rozróżniam ;:131
Wszystko jest złą interpretacją; nie jest uprawnione nadawanie dowolnych nazw .
Niestety...takie naganne zjawisko narasta w "koleżeńskich przysługach identyfikacji.
A...przy sprzedażach aukcyjnych czy innych okazyjnych wymianach, staje się wyłącznie wprowadzaniem celowo w błąd klienta ...aby ;:oj podnieść wartość rośliny.

My na forum nie musimy siegać po taki "oręż" bo tracimy sens merytoryczności; a nie o to chodzi ....
Niezależnie od tego...jest to zupełnie inny storczyk ;wystarczy spojrzeć/sprawdzić w graf. goo...le. A np.tu--->
http://img35.imageshack.us/img35/6204/b ... miquel.jpg
Prawidłowy zapis nazwy domniemanej Brasii - to Brassia 'Maria von Miguel'

Aniu,
-prezentowany storczyk [w tym wątku ... to Brassia hybryda i nic więcej . Bo ... nie wolno sobie dopasowywać nazw;- na dodatek błędnie napisanych.
Przypominam tę zasadę.

Brak bliższej identyfikacji, nie ujmuje w niczym jej piękna .
Gratuluje ładnej kolekcji.
- Wpisy Pawła przeniosę do nowego wątku .

Życzę powodzenia i zadowolenia z kwitnień
pozdrawiam ,JOVANKA
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Jovanko, oczywiście zgadzam się ze wszystkim, co zostało przez Ciebie wyjaśnione. Jeszcze nie tak dawno na sąsiednim Forum sama zwracałam uwagę na to, aby nie nadawać nieokreślonym hybrydom nazw "dla zasady" bo są tam do " czegoś" podobne a tym razem sama popełniłam tę gafę ;:131 .
Całkowicie się z tym zgadzam.
Za miłe słowa pod adresem mojej skromnej kolekcji bardzo dziękuję. Dumą napawa mnie fakt, że powolutku dochodzę do etapu, kiedy kwitnienia prawie w całości są moją zasługą i dzięki temu moje rośliny stają się dla mnie cenniejsze :D . Wychodzę powoli z silnej potrzeby posiadania, która objawiała się nieustanną potrzebą nabywania. Owszem, czasami coś kupię ale jest to już zakup przemyślany pod kątem wymagań rośliny przede wszystkim.
Dziękuję za odwiedziny :wit .
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Jak zawsze pokazujesz same piękności i super kwitnienia ;:138 Widać doskonale że, Twój sposób uprawy w glinianych doniczkach służy falenopsisom piękne zdrowiuteńkie korzonki i kwiat ;:215
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Karnowa, dziękuję Ci za odwiedzinki i miłe słowa. Miło Cię gościć ;:168 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”