Kawon ( arbuz ) - część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 2

Post »

Wow! Podziwiam i przez całe lato proszę o fotorelacje, będę podziwiać i pewnie nie tylko ja :)
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

dzięki:) ale jeszcze nie można popadać w zbyt wielki optymizm. W zeszłym roku miałem do końca czerwca piękne arbuzy, a potem w ciągu kilku dni przyszła jakaś nieznana mi zaraz i wszystkie pousychały, ale mam nadzieję, że w tym roku tak nie będzie :wink:
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam to mój pierwszy post na tym forum proszę o wyrozumiałość, czuję się tutaj jeszcze trochę niezadomowiony ale to kwestia czasu :D
U mnie tez już pojawiły się małe arbuzy wielkości paznokcia, mam 3 szt. w tunelu i kilkanaście na zewnątrz pod chmurką, te w tunelu prowadzę na 2-3 pędy, ale dosłownie 2h po tym jak uformowałem te pędy dowiedziałem się ze arbuza się nie przycina ;/ pewnie plon będzie później, rok temu wszystkie miałem pod biała agro a ziemię wyścielaną czarną folia owoce były raczej małe 1-3,5kg, były by większe ale całe rośliny po prostu zdechły ;/ Rok temu na nic nie pryskałem, w tym roku już poszedł jeden oprysk na mączniaka, ale pewnie to co zniszczyło mi rok temu moje dyniowate zwie się przędziorkiem, i nie wiem czy w tym roku przędziorek już nie zaczyna pożerać moich roślin, ponieważ na starszych liściach zaczynają pojawiać się zółte kropeczki. Nie jestem żadnym profesjonalistą dopiero zaczynam się dokształcać na temat mojej "pasji"
Moje odmiany niestety się pomieszały :/ ale i tak kupie nowe nasiona na drugi rok i koniecznie muszę powiększyć tunel bo 18m2 nie wystarczy na 60 pomidorów 20 papryk i kilka sadzonek arbuza i tak jest ciasno - za ciasno.
korhil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 20:29

Post »

powiedzcie mi co może być z moimy arbuzami jest duzo kwiatów żenskich z małymi arbuzkikami ale gdy kwiaty prewkitną arbuz usycha i odpada ... Czym to jest spowodowane czy to jest normalne że nie wszystkie sie przyjmują czy co ?? czy może pszczoły nie chodzą ale to raczej mało prawdopodobne jak myslicie ?? mam 23 sadzonki janosiki i jeszcze jakies z czerwonym miąszem wielkosciow takie jak harleja :D
harlej1
200p
200p

Post »

często tak bywa, że pierwsze kwiatki nie zawiązują się albo po prostu nie zostały pozapylane i odpadają
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35

Post »

Pisaliście, że pod białą agrowłókniną to lepiej by było bo im cieplej i w ogóle im będzie lepiej .... no to przykryłem je białą agrowłókniną.... wszystkie padły... jeden po drugim padały.
Na szczęscie część zostawiłem nie przykrytą i te póki co żyją.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Treborx rozumiem, ze składasz reklamacje na otrzymane info :;230
A tak na serio, to, kurcze, dopiero układam w zwoju mózgowym, informacje na temat zaraz i licznych chorób pomidorów a tu się okazuje, że muszę znaleźć jeszcze jakiś zakamarek w mózgu, żeby przyswoić choroby i opryski na arbuzy ;:219 ;:oj
treborx
200p
200p

Post »

romaszka pisze:Treborx rozumiem, ze składasz reklamacje na otrzymane info :;230
Nie tyle reklamacje co ostrzeżenie: agrowłówknina równie dobrze może zaszkodzić - jak pokazał mój przypadek. Bo nie chce mi się wierzyć, że akurat czystym przypadkiem arbuzy pod agrowłóknią zjadła jakaś chorba, a arbuzy dwa metry obok, bez agrowłókniny, już zaraza ominęła.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pewnie to jakaś choroba grzybowa, która pod włókniną miała lepsze pole do popisu. Tak się często dzieje z truskawkami pod folią. Folia przyspiesza zbiór, ale krzaki szybko atakują grzyby. Z dyniowatymi nic nigdy nie wiadomo. Ja mam dynie, arbuzy i melony w różnych miejscach, w różnych warunkach i uczę się na razie.

Myślę, że nakryłeś je w momencie gdy akurat zaczęła się na nich rozwijać jakaś choroba grzybowa. Listki pod włókniną, bardziej kruche i wilgotne, padły szybko jej łupem, ale jej rozwój na nieokrytych arbuzach może być nieco spowolniony, dlatego lepiej by było prysnąć.
Nieprofesjonalna uprawa to zawsze loteria ;p
treborx
200p
200p

Post »

Skoro uważasz że to mógł być grzyb to mam prysnąć np. topsinem? Czy do arbuzów zalecane jest coś innego?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

treborx pisze:Skoro uważasz że to mógł być grzyb to mam prysnąć np. topsinem? Czy do arbuzów zalecane jest coś innego?
Zacząć zabiegi od miedzianu i curzate, a jak zaczną kwitnąć to Amistar przemienie z Bravo. Przy tego typu wyborze środów będą miały sie na pewno dobrze i bez grzyba.
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

harlej --> no jestem pełna podziwu i gratuluję ;:63
Myślę, że masz dobrą ziemię pod tymi arbuzami.
harlej1
200p
200p

Post »

dzięki-rzeczywiście ziemia jest dosyć dobrze zasilona obornikiem i do tego podlewam je jeszcze nawozami naturalnymi :D . Niestety zaczyna pojawiać się mączniak-oby się nie skończyło tak ja w zeszłym roku.
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

Harley mam pytanko bo jak mniemam jesteś dobry w te klocki.

U jednego arbuza stożek wzrostu rośnie jasno zielony i na liściu były żółte plamki. Co to może być? Jutro wstawie fotki.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

harlej1 - mógłbyś wstawić zdjęcie z tym mączniakiem? U mnie chyba też wchodzi choroba grzybowa, chciałbym porównać :wink:
Z roku na rok coraz wcześniej atakuje :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”