Potrawy Wigilijne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Olago
200p
200p
Posty: 227
Od: 7 sty 2013, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

aagaaz pisze:Dziewczyny z może macie jakiś sprawdzony przepis na barszczyk , ale bez grzybków?
Barszcz "czysty": obieram buraki, kroję na 4-6 części w zależności od wielkości, wrzucam do garnka, zalewam letnią wodą, dodaję trochę soli, cukru, jak nikt nie widzi przed wigilią dorzucam kawałek boczku, czosnek i kilka grzybków, ale można bez grzybków. Gotuję, przed zawrzeniem zakwaszam (najchętniej zwykłym octem, bo taki do barszczu lubię :oops: ), co utrzyma ładny kolor. Po ugotowaniu (około 1,5 godziny) przecedzam, buraki studzę, trę i takie mrożę, potem są do sałatki lub zasmażam do obiadu. Do wywaru z buraków dodaję część wywaru z gotowanych jarzyn na sałatkę, doprawiam ponownie solą, octem lub kwasem, cukrem.
Można dodać śmietanę i jeść w talerzu, obok mając ziemniaki z omastą :lol: Lub buraki starte dorzucić do zupy, ewentualnie kilka ziemniaczków, śmietanę lub nie.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Walijski keks

20 dag rodzynek
20 dag masła
20 dag cukru
3 jajka
25 dag mąki tortowej
opakowanie proszku do pieczenia
7 dag bakalii
50 ml koniaku
skórka cytrynowa
skórka pomarańczowa
oliwa do formy


Umyte i osączone na sicie rodzynki zalać na noc koniakiem. Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Do masy kolejno dodawać jajka i ucierać ciasto w sumie ok. 15 minut. Pod koniec ucierania dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i cytrynową. Ostrożnie wymieszać. Ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin. Formę wyłożyć pergaminem natłuszczonym oliwą. Ciasto wymieszać z rodzynkami i drobno pokrojonymi bakaliami. Włożyć do formy, wypełniając ją do 3/4 wysokości. Lekko natłuszczonym nożem naciąć ciasto wzdłuż. Piec przez godzinę w dobrze rozgrzanym piekarniku. Ostudzić i pokroić.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Posty: 358
Od: 29 maja 2014, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

A ma ktoś sprawdzony przepis na kaszę jaglaną ze śliwkami? Pyszną robiła moja Babcia, niestety nie zdążyłam jej zapytać jak, bo odeszła..
Ale bardzo chciałam właśnie taką kaszę zrobić na wigilię. Pamiętam, że była bardzo wilgotna i ciemna od śliwek- sama kiedyś próbowałam, ale wyszła mi za sucha. ;:185 Z góry dziękuję :D
Pozdrawiam -Marta
Awatar użytkownika
skarpetka
100p
100p
Posty: 148
Od: 25 kwie 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

AGNESS pisze:PIERNIK

* 1 szkl cukru
* 3 łyżki miodu
* 1 czubata łyżeczka przypraw ( cynamon, utłuczone goździki )
* 100 g masła
* 1 szkl mleka
* 2,5 szkl mąki
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 3 jaja
* zapach cytrynowy
* orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Cukier, miód, przyprawy pogotować do rozpuszczenia. Wyłączyć gaz, dodać masło- dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, wlać mleko- wymieszać, dodać żółtka- połączyć, następnie mąkę wymieszaną z sodą, bakalie i zapach, Na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto będzie dość wolne.Piec około 50 min. Ja piekę w tortownicy z kominkiem. Wychodzi piękny wieniec.
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, posypać orzechami.

Wiele pierników wypróbowałam, ale ten najbardziej nam smakuje, zawsze do niego wracam, króluje w naszym domu od 30 lat .
Przepraszam za być może idiotyczne pytanie, ale wolę się upewnić :oops: . Czy mieszankę cukru, miodu i przypraw należy wystudzić przed dodaniem pozostałych składników?
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Marto - spróbuj w przyszłym roku dodać wilgotne powidła, kasza nie powinna być wówczas sucha.
aleksandras77
200p
200p
Posty: 244
Od: 9 maja 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Gliwice

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

U mnie na Wigilię i święta nie jemy pieczywa, gdyż piekę struclę drożdżową z rodzynkami.
Może się to niektórym wyda dziwne, ale najlepiej mi i pozostałym członkom rodziny smakuje z wędliną, a na to buraczki ćwikłowe.
Buraczki oczywiście własnej roboty :)
Neko
---
Posty: 482
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

U mnie też w święta nie jada się tradycyjnego pieczywa, tylko właśnie taką bułę drożdżową z rodzynkami. Z wędliną czy sałatką warzywną rewelacja!!! Nikt nie chce chleba :lol:.
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Posty: 254
Od: 16 mar 2014, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

U mnie chleb to podstawa, jeden cały bochenek układamy symbolicznie na stole na sianku i na opłatku, leży tak przez całe święta. Ponadto pieczywo schodzi ze stołu do śledzi, sałatki jarzynowej, a w kolejne dni Świąt oczywiście do pieczonych mięs. Chleb "świąteczny" zawsze kupujemy taki na zakwasie - "swojski", a nie zwykły krojony jak na co dzień.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

U nas chleb jadamy w Święta, ale od kilku lat piekę własny, na zakwasie.
Pozdrawiam, Kasia
aleksandras77
200p
200p
Posty: 244
Od: 9 maja 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Gliwice

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Neko pisze:U mnie też w święta nie jada się tradycyjnego pieczywa, tylko właśnie taką bułę drożdżową z rodzynkami. Z wędliną czy sałatką warzywną rewelacja!!! Nikt nie chce chleba :lol:.

Jak miło, że jeszcze ktoś docenia smak strucli drożdżowej ;:138
Jest to pracochłonne, ale jak smakuje. Dziś moja 9-letnia córka poprosiła bym upiekła jeszcze, bo niestety świąteczne strucle już zjedzone.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Ja niestety nie znoszę maku w żadnej postaci, a moje dziecko wręcz znudzone świątecznym jedzeniem poprosiło na obiad ...pizzę.
Ot, i tradycja...
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Posty: 358
Od: 29 maja 2014, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Potrawy Wigilij

Post »

ewka36jj
Upiekłam kaszę tak "na oko"- wody 2xco kaszy, dodałam łyżkę masła, cukru do smaku, a śliwki wcześniej podgotowałam-wszystko raz zagotowałam i do piekarnika ;:36 Wyszła pyszna!
Na drugi rok przepis sprawdzony! :wink:
Pozdrawiam -Marta
roma333
100p
100p
Posty: 149
Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Północna Wielkopolska

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Odświeżam wątek. Może ktoś zauważy "stare" przepisy i doda nowe. Cicho tu już od dwóch lat. Święta już tuż, tuż.

Może zamiast tak odświeżać, wstawić jakiś własny przepis na potrawę wigilijną? szar...
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7898
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Ja bym miała pytanie - czy lepiej zamrozić uszka i pierogi przed ugotowaniem, czy już gotowane?
Muszę w tym roku to zrobić, a nie mam praktyki. Zwykle, w ciągu roku, mrożę ruskie ugotowane, a potem odgrzewam je na patelni.
Ale uszka i kapuściane, to chyba nie to samo? tym bardziej, ze nie wchodzi w grę odsmażanie, tylko kąpiel wodna
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Na pewno smaczniejsze będą i uszka i pierogi, jeżeli je zamrozisz surowe i tuż przed podaniem rozmrozisz i ugotujesz. Pamiętaj tylko o ty, , by surowe pierogi/ uszka odpowiednio przygotować do mrożenia, niech sie nie dotykają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”