Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...

Post »

Świetnie sobie poradziłeś z Image Shack'iem . ;:63
Fotosik czasami szwankuje ale wolę go bo jest z nim mniej roboty..
Widzę,że też jesteś zafiołkowany :D Jak koleżanki zauważyły..zdjęcia i roślinki ładniutkie. ;:333
Pozdrowionka ;:136
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p
Od: 28 wrz 2011, o 00:20

Post »

:wit
Ależ cudowne te twoje fiołki, mi też teraz kwitnie taki sam różowy i biały.
Wrzos zachowany,bo stoi i nikt go nie rusza,bo inaczej by pewnie cały obleciał :;230
Ja tylko używam hostingu imageshack :) . Przez fotosika,szybciej się dodaje,ale jak mówi Mirek szwankuje :)
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj Doromichu-Dorotko
miło mi,że znowu do mnie zwitałaś a fiołki,które jak gdyby poczuły wiosnę i kwitną jak szalone,wzbudziły w Tobie zachwyt a jeszcze większy zdjęcie wrzosu.Dziękuję za przemiły post,serdecznie Cię pozdrawiam i życzę sukcesów w hodowli roślin. ;:180

Witam Cię Borg50
wyjąkowo serdecznie,jako mojego kolejnego nowego Gościa.Cieszy bardzo to co piszesz na temat jakości moich zdjęć i sposobu pokazywania moich roślin ale przyznam,że czuję się nieco zażenowany Twoimi pochwałami,gdyż ja do jakości moich zdjęć podchodzę raczej krytycznie i wydaje mi się,że do:"przecudnej urody" dużo im brakuje,jak i do sposobu prezentowania moich roślin.Jednakże do wyrażonej przez Ciebie opinii odnoszę się z wielkim szacunkiem i bardzo Ci za to dziękuję.Odwzajemniam Twoje pozdrowienia w dwójnasób a zapewnienia o tym ,że będziesz u mnie częstym gościem sprawiają mi wielką przyjemność za które jak i serdeczne pozdrowienia bardzo dziękuję. ;:180

Witaj Wiolamanko-Wiolu
jednym słowem mamy te same albo co najmniej podobne upodobania bo fiołki to i moje ulubione,wdzięczne i prześcigające się przez cały rok w kwitnieniu roślinki.Miło,że i moje Ci się podobają.Dziękuję za kolejne sympatyczne odwiedzinki i serdecznie pozdrawiam ;:138

Witam Cie Martucham-Marto
no i na to wyszło,że nasze fiołasy jak gdyby się umówiły i kwitną w tym samym czasie,jest to niezwykle sympatyczne bo możemy je sobie teraz nawzajem porównywać i oceniać.I Tobie również bardzo dziękuję za kolejne odwiedziny,pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie ;:180

Mmarylu-Marylko witam
i przyznaję,że swoimi kolejnymi odwiedzinami sprawiłas mi wielką radość a o komentarzu na temat zdjęć,zwłaszcza wrzosu niech nie wspomnę.Budujący komentarz.Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i zapraszam znowu do mnie ;:180

Witaj Miro78-Mirku
dzięki za komplement odnośnie ImageShack'a a to,że sobie z nim poradziłem to tylko i wyłącznieTwoja i Twoich wskazówek zasługa.Fajnie,że i tym razem i zdjęcia i fiołaski Ci się podobają.Również pozdrawiam i dziękując za wizytę zapraszam Cię do siebie ponownie ;:180

Na przyznanie się do kolejnej porażki w hodowli roślin przyjdzie czas a póki co zapraszam do ocenienia postępów jakie poczyniła w ciągu dziesięciu miesięcy moja Yuka na której po odpowiednich zabiegach w styczniu tego roku pojawiły się młode pióropusze.

Tak wyglądała 3-go marca tego roku:

Obrazek Obrazek

A tak wygląda dziś:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich :wit
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

Piękne Fiołki, ale zdjęcia Wrzosu po prostu fantastyczne ;:oj ;:215
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fotki jak zwykle super a żabka z japońskiego ogrodu bajeczna. ;:138 ;:138
Fiołka różowego mamy tego samego, niedługo zmobilizuje się z fotkami roślinek domowych ale jeszcze trochę.
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękno tkwi w sposobie widzenia...cała reszta to sposób przekazywania.
;:180
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Post »

wpadłam z rewizytą :wit , piękne roślinki, diffenbachia budzi moją zazdrość, bo u mnie rośnie rośnie i potem coś jej się dzieje i muszę odmładać, grubosze zachwycające w formie, roślinka ze str 7 komarzyca to plecantrus (chyba Plectranthus coleoides), a ogrody japońskie ... po prostu bajka,
i te wszystkie kwitnące piękne, i zdjęcia też, będę zaglądać bo ciekawie u Ciebie ;:138
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Evo
witam Cię,dziękuję za odwiedziny i cieszę się,że spodobały Ci się moje fiołki a i wrzos również.Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam ponownie do siebie :wit

Iwonko1968
dzięki za miły komentarzyk i odwiedziny ;:180 czekam na Twoje kolejne zdjęcia i ponownie zapraszam do siebie.Pozdrawiam.

Masik_magducho
dzięki za wspaniałe mottoi odwiedziny.Pozdrawiam i zapraszam ponownie. ;:138

Ibanek-Lucynko
-i Ciebie serdecznie witam jako mojego kolejnego nowego Gościa.Cieszę się,że mogłem zaimponować Ci tym co w swoim wątku prezentuję.Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :wit

A dziś coś z cyklu: Osiągnięcia i niepowodzenia-Citrus Limon.
27 kwietnia br. na stonie 13-tej zaprezentowałem tyle co zakupione drzewko cytryny po przecenie,które niestety nie udało się mimo poczynionych przeze mnie zabiegów uratować.Czyżby w tym przypadku potwierdziło się porzekadło,że: "Za tanie pieniądze psy mięso jedzą"

Udało mi się go utargować w OBI ze 159,00-ciu zł na 65,00 zł ;:138
Oprócz kilku pączków kwiatowych i zawiązków owoców ma jeden duży dojrzały ale w sumie krzew jest nieco zmarniały ;:108
Po przywiezieniu go do domu zmieniłem mu doniczkę na nieco większą i zmieniłem podłoże na swieże.
Mam nadzieję,że uda mi się go w międzyczasie "uzdrowić"

;:109 Obrazek

;:109 Obrazek

No i niestety nie udało się go ani uzdrowić ani uratować ;:98
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05

Post »

Arku jak zwykle pieknosci pokazałes ;:138
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arek!
Powtarzaj sobie (odnośnie cytryny), że los tak chciał. :heja

Też lubię ratować i często rośliny kupuję po przecenie. I niestety nie zawsze się udaje.
Największym moim sukcesem, jak do tej pory, jest kalamondynka. Kupiona jako 'półtrupek' zakwitła i zawiązała owoce.
Czego i Tobie życzę w opiece nad innymi roślinnymi rekonwalescentami.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotak-Dorotko witaj
cieszę się,że znów zawitałaś do mego wątku jak również i tym,że podoba Ci się to co w nim prezentuję-dziękuję za uznanie,odwiedziny i serdecznie pozdrawiam.Zapraszam ponownie ;:108

Raflezjo-Iwonko
witaj
dziękuję Ci bardzo za słowa pocieszenia i otuchy jak i za kolejne sympatyczne odwiedziny.Dzięki również za życzenia sukcesów "...w opiece nad roślinymi rekonwalescentami...".Ja również życzę Tobie samych sukcesów w hodowli roślin.Zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam ;:138

Dziś dla odmiany pokazać chcę coś,co dla mnie jest ciekawostką i zaskoczeniem a co być może jest normą i rzeczą normalną.
Mianowicie na drugim hibiskusie -różowym/może ciemno różowym/,występują dwa rodzaje kwiatów-jeden to kwiat półpełny,jak nazwała go jedna z Forumowiczek a drugi całkowicie otwarty identycznego kształtu jaki ma hibiskus żółty.Czy ktoś może mnie wyprowadzić z błędu ewentualnie uzasadnić powód występowania dwojakiego rodzaju kwiatów na tym samym krzewie hibiskusa-dziękuję ;:180

Pierwszy-półpełny:

Obrazek Obrazek

Drugi-całkowicie otwarty:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Porównując go z żółtym jest identycznego kształtu:

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich :wit
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

To jak najzupełniej normalne, taka już uroda niektórych hibiskusów. Mój pełny morelowy na początku kwitnienia miał wielkie puszyste kwiaty, póżniej półpełne, a teraz robią się powoli pojedyńcze. Jak zakwitnie następny raz po odpoczynku, kwiaty znowu będą pełne :D
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

:wit :wit
Widzę,że jukka Ci ładnie szaleje. ;:138 Jako podpowiedź to powiem Ci ,że zimą lubi chłodniejsze pomieszczenie,ograniczone podlewanie,ja zawsze podlewałem jak ziemia przeschła i co najważniejsze musi mieć dużo światła.Wiosną możesz ją zacząć traktować normalnie :wink:

Szkoda,że nie udało Ci się uratować czy reanimować cytryny.Dużo zapłaciłeś za taką zaniedbaną roślinę.Zazwyczaj te marketowe rośliny są w okropnym stanie,zależy jak kto o nie dba ale najczęściej są albo przelewane albo przesuszane i do tego przeciąg lub gorące powietrze itp itd.Oczywiście niektóre rośliny można reanimować ale cytrusy potrzebują "specjalnego"traktowania,klimatu,warunków hodowli...chociaż mój chrzestny hoduje cytrynę,która mu kwitnie i owocuje...w domu bez szklarni.

Hibiskusy ;:180 piękne :D :D
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06

Post »

Jukka jest śliczna ,zielona i zdrowa ale nie kwitnie a jej liście jak sztylety potrafią zranić ;:oj niemniej widać ,że masz do niej rękę.
Cytrynki szkoda bardzo ale tak już jest z roślinami i czasem po kilku próbach rezygnujemy z ich uprawy bo po prostu albo my ich nie rozumiemy albo one nas nie lubią :wink
Hibiskusy natomiast cudnej urody ,pięknie wybarwione i pokazane przez Ciebie w wyjątkowy sposób jak zwykle na świetnych zdjęciach ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31

Post »

hibiskusy tak mają, moje też kombinują jakby tu jeszcze trochę pokwitnąć mniejszym kosztem :) i tak wyglądają uroczo ;)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”