gajeczka pisze:Dziękuję Janhelu za konkretną odpowiedź. A możesz mi jeszcze wyjaśnić, jak to się liczy te pierwsze zbiory? Bo np jak zrywam ogórki, to tam są już kolejne, takie maleńkie, czy one to już drugi zbiór czy jeszcze kolejne? Nie bardzo to rozumiem. Czyli wszystkie te słoiki co zrobiłam to mam zjeść na bieżąco - nawet mi pasuje
trudno to określić , ale około tygodnia ,do 10 dni,możesz to sama sprawdzić w ciągu tego sezonu Mogę tylko Ci zacytować z Działkowca nr.7/2009
Natomiast za zbiór uważa się te owoce które zrywasz w danym dniu przydatne do spożycia lub dalszego użytku.Letnie plony są wykorzystywane głównie na bieżące potrzeby.jeżeli przygotowujemy z nich przetwory,to tylko do krótkotrwałego przechowywania,np,ogórków małosolnych,kapusty wczesnej do szybkiego zużycia,Z pierwszych kilku zbiorów ogórków nie poleca się przygotowania przetworów na zimę,ponieważ kwaszonki mogą się okazać nietrwałe.Ogórki można mrozić w postaci mizerii albo przygotowywać z nich(np. w połączeniu z cukinią i nietylko ale i z innymi warzywami) warzywne sałatki,które następnie się pasteryzuje.