magdogród:-)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: magdogród:-)
Ja też buszuję po innych,ale dwa razy tak się nacięłam ,że teraz już boję się kupować.Niestety kupuję dalej.Ale powiem szczerze,że te które kupiłam na targach obojętnie których rosną pięknie a te które zakupiłam z wysyłką tylko 2 szt na ok 20 żyje.
A wiesz ,że ja też tak mam ...
Jak zaczęłam moją przygodę z ogródkiem działkowym 11 lat temu -kupowałam rośliny wysyłkowo,
dałam się skusić wielu pięknym zdjęciom i wiele razy obiecywałam sobie ,że nigdy więcej!
Nieraz dostawałam mizerne sadzonki . Teraz nie pamiętam nawet czy przeżyły
(bo nie pamiętam co kupowałam
)
Też wolę niedrogo kupić sadzonki np. W Dendronie w Kokoszkach -stamtąd mam najlepsze i najtańsze rosliny. To co nas kusi w internetowych sklepach to możliwość wielokrotnego
przejrzenia katalogu, no i zdjęcia chyba...
Obyśmy teraz nie żałowały naszych najnowszych zakupów....
----------------------------------------------------------------------------------------------
Taką Funkię przesadziłam również do nowego ogrodu:

Jak zaczęłam moją przygodę z ogródkiem działkowym 11 lat temu -kupowałam rośliny wysyłkowo,
dałam się skusić wielu pięknym zdjęciom i wiele razy obiecywałam sobie ,że nigdy więcej!
Nieraz dostawałam mizerne sadzonki . Teraz nie pamiętam nawet czy przeżyły
(bo nie pamiętam co kupowałam

Też wolę niedrogo kupić sadzonki np. W Dendronie w Kokoszkach -stamtąd mam najlepsze i najtańsze rosliny. To co nas kusi w internetowych sklepach to możliwość wielokrotnego
przejrzenia katalogu, no i zdjęcia chyba...
Obyśmy teraz nie żałowały naszych najnowszych zakupów....
----------------------------------------------------------------------------------------------
Taką Funkię przesadziłam również do nowego ogrodu:

-
Cudo,ale jak udalo Ci się ją wykopac ,ona taka wielka.
Może na zdjęciu wyszła na taką wielką ,ale to Funkia o raczej drobniejszych liściach.
Co prawda ,to prawda -rozrosła się bardzo ładnie (dostałam ją chyba od sąsiadki działkowej).
Ma około 60 cm średnicy.
Z wykopywaniem właśnie teraz nie ma najmniejszego problemu ,no chyba ,że u mnie rośliny
rosną bez zakorzeniania się ....
Ostatnie roślinki wykopywałam z taką lekkością ,jakby były tylko wstawione w "miskę "ziemi...
Może to kolejne plusy styczniowego ogrodnictwa ?
Myślę ,że funkie płytko się korzenią.
Co prawda ,to prawda -rozrosła się bardzo ładnie (dostałam ją chyba od sąsiadki działkowej).
Ma około 60 cm średnicy.
Z wykopywaniem właśnie teraz nie ma najmniejszego problemu ,no chyba ,że u mnie rośliny
rosną bez zakorzeniania się ....
Ostatnie roślinki wykopywałam z taką lekkością ,jakby były tylko wstawione w "miskę "ziemi...
Może to kolejne plusy styczniowego ogrodnictwa ?

Myślę ,że funkie płytko się korzenią.
-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Pięknie sobie Magduś ogrodowo poczynasz - styczniowy ogród... Będziesz wspominać jego początki
Wyczytałam gdzieś, że wiciokrzew pachnie intensywnie zwiastując deszcz... Prawda czy fałsz?

Wyczytałam gdzieś, że wiciokrzew pachnie intensywnie zwiastując deszcz... Prawda czy fałsz?
Ja niestety jestem mało spostrzegawcza jeśli chodzi o zjawiska przyrodnicze -ale
obiecuję ,że to sprawdzę! Udało mi się jedynie zapamiętać rodzaj chmur ,po których na drugi dzień psuje się piękna słoneczna pogoda (ale to ze strachu podczas rejsu na Mazurach
)
Wiciokrzew na pewno intensywnie pachnie wieczorem -a wiecie jakie to są czerwcowe wieczory ...ach!
obiecuję ,że to sprawdzę! Udało mi się jedynie zapamiętać rodzaj chmur ,po których na drugi dzień psuje się piękna słoneczna pogoda (ale to ze strachu podczas rejsu na Mazurach

Wiciokrzew na pewno intensywnie pachnie wieczorem -a wiecie jakie to są czerwcowe wieczory ...ach!
-
Wiem,wiem Magdo a zwłaszcza na jachcie.Kiedyś jak byliśmy młodzi to pływaliśmy dużo i to z małą córką przywiązana liną żeby nie wypadła za burtę.Wcześnie zaczęła jak miała 1,5 roku.Ale to były czasy a spanie w namiocie.
Mają rude... dzioby
U mnie podjadały jabłuszka

U mnie podjadały jabłuszka

Aaaaaa... leżą odłogiem
trzecia i czwarta rączka by się zdała

I jeden kręgosłup 

-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj dziewczyny, zamówienie poszło a tu takie czarnowidztwo z tą jakością roślin
Ja na szczęście zamówiłam tylko symbolicznie - w celach towarzyskich 

Miejsce za domkiem świetne, bezpretensjonalne i idealne do relaksu 
Będzie Ci go brakowało...
Ta dorodna hosta to Hosta undulata (prawdopodobnie odmiana) 'Univittata' czyli po naszemu funkia falista.
Porównaj: http://encyklopediahost.info/hosta_undu ... ttata.html

Będzie Ci go brakowało...
Ta dorodna hosta to Hosta undulata (prawdopodobnie odmiana) 'Univittata' czyli po naszemu funkia falista.
Porównaj: http://encyklopediahost.info/hosta_undu ... ttata.html