Ogród bez furtki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród bez furtki

Post »

Witam was Basiu, Jolu, Agato,Justyno, Iwono i Wandziu i miło mi was gościć. Z nową rabatą mieliśmy niemały dylemat z czego ją zrobić. Myśleliśmy o betonowych bloczkach z jakich zrobiony jest skalniak w części frontowej budynku lub o betonowej palisadzie, a w końcu stanęło na kantówce, która została z budowy domu. M ją oczyścił i pomalował bejcą i po skończeniu całości będzie jeszcze raz pomalowana bejcą.
Samo wykonanie było proste, bo belki zostały położone na trawie na izolacji , zaimpragnowane od środka i wypełnione ziemią z dołu na ognisko.
Chciałabym, aby rosły w nim niewysokie zimozielone krzewy i wiosną kwitnące i przewieszające się rośliny typu skalnica,rogownica kutnerowa, dzwonki, żagwin.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i się rozpędza kobitka ;:oj
Aniu proszę o rozjaśnienie ostatniego zdjęcia? No że strażnicy na bramce to widzę ale ta katalpa to u Ciebie czy fotka dziwnie przekłamuje?
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Świetny pomysł z tą rabatką i kociaki cudne to Twoje
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Szałwia piękna kępa i róże do towarzystwa też :D a ten Iglak na pniu to u ciebie już zimował?
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu pod oknem mam dwa iglaki na pniu. One nie są szczepione tylko tak uformowane, muszę je co pewien czas strzyc w kulkę, a zimowały już dwa sezony.
Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 18:13

Post »

:wit Witam, ogród przepiękny a ... hortensje cudo. Ale mam pytanie o żurawki na tym zdjęciu, pod ścianą domu - czy ona rośnie w słońcu? jeśli tak to jaka to odniana. Potrzebuję żurawki na słoneczną część działki ... notabene ... u mnie same słońce. Obrazek
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu co tam działasz w ogródku?
Słyszałam że z kretem masz spokój i trawniczek piękny :)
Czy jakieś wstępne plany oczkowe powstały?
No i jak hortensje się mają...czy planują kwitnienie?
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybacz Gosiu,że długo czekałaś na odpowiedż. Pod ftontowym oknem mam posadzone dwa żytotniki na pniu. One nie są szczepione, ale tak uformowane, więc muszę ich co perien czas strzyc, by je trzymać w ryzach.A zimują bez problemu.

Witaj Marla, u mnie też jest jeszcze mało cienia, ale wszystkie żurawki, oprócz "Key Lime Pie", ktorą schowalam w cieniu hortensji, rosną dobrze w słońcu.
Gorzej znoszą buszowanie nornic. Wczoraj następną prawie uschniętą z obgryzionymi korzeniami wyjełam z ziemi.Rozdzielilam je na kępki i wpokałam w bezpieczne miejsce, może się jaszcze uratują.
M robi Afganistan dla kretow z dobrym skutkiem, chociaż ja bylam temu przeciwna, ale chyba teraz poproszę o "zbrajną interwencję" dla nornic ;:134

Kasiu myślałam, ze już w przyszłym tygodniu bedzie kopane oczko, bo nawet przyjeżdza ekipa młodych ludzi z Warszawy, /koledzi i koleżanki córki/, gotowych do kopania. Ale....... mamy wątpliwości , a własciwie mój M, bo nie mamy pozwolenia na jego budowę i nie mamy wolnych 50 tys. zlotych na kerę w przypadku wykrycia samowoli budowlanej. Wszystko więc odłożone jest w czasie, opróca przyjazdu "ekipy" :tan Życzę radosnej niedzieli, bo ciepła i słoneczna to na pewno będzie.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Witaj Aniu.
Mozesz napisać cos więcej na temat tego "Afganistanu dla kretów" - jak to Twój M robi? u mnie też by się przydało, mój m próbował juz różnych rzeczy trutka+karbid+naftalina, petardy, jest też taki piszczący odstraszacz ale nic nie działa.
Nie wiedziałam że trzeba mieć pozwolenie na zrobienie oczka w ogrodzie :shock:
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Co ja słyszę? jakiś nowy sposób na krety? Nie uwierzę..... u mnie ciągle ryje :((
Miejsce na ognisko bardzo fachowe - nawet dziurki na postawienie stojaka przygotowane... przyjadę na kociołek i wreszcie zobaczę Twój ogród w rzeczywistości :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko byłam przeciwna tak ostrej walki z kretami, ale mój M kiedy widział rano nowe kopce cały dzień miał zepsuty. Też stosował różne metody, te ktore ty wymieniłaś i inne, a nawet groził, że użyje napalmu. Teraz zastosował KRETOŁAP firmy Target kupionym w pomarańczowym markecie i mamy o 7 kretów mniej i zero kopców. Niestety buszują jeszcze nornice i one wywracają ziemię i rośliny do gory nogami.

Beatko ja zawsze czekam na ciebie z radością, więc mnie nie strasz, ze przyjedziesz ;:168

Zamieszczę kilka zdjęć i pokaże nasze pierwsze zbiory truskawek i niebo przed niedzielną burzą i hortensje

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu żurawka dla Ciebie już rośnie w doniczce.To niebo bardzo podobne do mojego niedzielnego :;230 , u nas jeszcze strasznie wiało co prawda niezbyt długo ale wyłamało nam jednego buka.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu dziękuję ci za żurawkę jesteś kochana ;:196 . Niedzielna burza też wyrządzila nam trochę szkód. Połamała brzozę, co dziwne, ale okazało się, że była lekko uszkodzona, bo jej pięń był przewiązany sznurkiem do płotu ;:223 i w tym miejscu miała cieńszy przekrój. A silny wicher potłukł dużą glinianą donice..Oboje z M staliśmy przy bramie i podziwialiśmy siłę żywiołu, a było to nawet lepsze niż końcowy mecz EURO.
Dzisiejsza burza też miała w sobie dużo ładunku i uroku.
A teraz kilka zdjęć kwitnących róż i nie tylko
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaraz-zaraz droga Aniu! A gdzież Ty schowałaś rabatkę truskawkową......umknęła moim oczom?
Widzę nowiutkie rameczki ;:63
Aniu dla mnie też burze są piękne ,każdy błysk rozjaśniający niebo to naprawdę cud natury no ale żeby wyjść z domu i podziwiać?!
Aniu a masz instrukcję obsługi tego kreciaka? Za nic nie mogę wytłumaczyć ''swoim'' na czym to polega ....ogólnie wiem ale oni tak szczegółowo pytają ;:131
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Aniu zdjęcia chmur burzowych piękne. Ja również bardzo lubie patrzeć na burzę, wczoraj oboje z M siedzieliśmy w pootwieranych oknach oddychaliśmy tym świeżym powietrzem i patrzyliśmy na te pioruny, błyskało się prawie z każdej strony.
Tego kretołapa muszę wiec kupić, ciekawe ile nam się uda ich upolować ;:124
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”