U Przemka w ogrodzie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Przemka w ogrodzie cz.II

Post »

Ta hortensja NN to chyba 'White Lady' :wink:
Porównaj ją sobie w googlach :wink:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Geniu floksy nie są złe :wink: ale próbuję kupić jeszcze w kolorze pomarańczowym i ciemniejszym czerwonym, mimo wielu prób jeszcze na takowe nie trafiłem :roll: A ta hortensja to z tego samego typu co popularna Anabell, więc problemu z nią nie powinno być, sadzonki były trochę wybujałe, ale mam nadzieję że w przyszłym roku po przycięciu pokrój będzie lepszy.

Izo a u mnie się nasila hortensjowa choroba :wink: (z wyłączeniem ogrodowych :!:) zwłaszcza że wybór odmian tych pozostałych grup robi się większy, zapewne do zimy jeszcze kakąś kupię :wink:

Grażynko no u mnie różnorodność nie jest zbyt duża, za sprawą forum pojawiło się kilka grup bylin których kolekcje się rozrastają :wink: a w okresie przed forum bylin to u mnie prawie wcale nie było.
A pachnie niesamowicie . Już zwróciłem się z prośbą do Bożenki.

Dawid dzięki za podpowiedź zaraz porównam :)
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Na zdjęciach Twój floks wygląda jak ten czerwony ,mnie nigdy nie udaje się zrobić takich pięknie wybarwionych zdjęć .

Mam niby pomarańczowy ale on tak na prawdę też nie jest pomarańczowy , zrobię Ci sadzonki , sam w przyszłym roku porównasz czy o taki chodziło , kupowałam już kilka razy zawsze jest taki sam.
Czerwony mam wydawało mi się że ten najciemniejszy , też zrobię sadzonkę , ale wydaje mi się że jest taki jak Twój .
Mam jeszcze fioletowe inne jak mi się uda to też skubnę po kawałku .

Genia
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Geniu to jak masz z czego zrobić sadzonkę tego czerwonego i pomarańczowego to będę wdzięczny :D chociaż jak masz małe kępki to może poczekajmy z roczek :wink:
Zauważyłem że najlepsze i najwierniejsze kolory na zdjęciach wychodzą wtedy jak już zajdzie słońce a jest jeszcze widno, no albo w taki dzień jak dziś :? tylko że znów juz pada :x

No i juz nie NN, Dawid miałeś rację ;:108 a Bożenka potwierdziła :D , nowa hortensja to
Hydrangea paniculata "WHITE LADY"
Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku tych 2 floksów mam duże kępy więc nie będzie problemu .
A postaram się zrobić jeszcze inne .

Jacek widział moje i Twoje Floksy mógłby powiedzieć czy czerwony to taki sam jak Twój widział też pomarańczowy nawet tak nazwał .

Genia
dawidbanan
---

Post »

Cieszę się, że pomogłem :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Biała dama więc zawitała do twojego ogródka.
Śliczna jest i na pewno będzie zabójczo piękna jak się rozrośnie.
Grażyna.
kogro-linki
x_Adasko

Post »

Ja tam liliowców i nie posiadam dlatego pozwolę sobie popatrzeć się na Twoje :D A masz ich całe mnóstwo :) Bardzo ładna ta WHITE LADY, takiej czystej bieli jeszcze nie widziałem. Twoja Hortensja już rozwinęła kwiaty, teraz czekam aż rozpocznie pokaz i powoli zacznie się przebarwiać :wink: Niestety pogoda jej nie pomaga, no ale jak to mówią cierpliwość jest cnotą. Trzeba czekać :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

WHITE LADY chyba dopiero pokaże swoje walory, bo na razie malutka. Posadziłem VANILA FRAISE i zaraz będę musiał ją podwiązać bo od deszczu kwiaty (piękne!) się pokładły :(
Jacek widział moje i Twoje Floksy mógłby powiedzieć czy czerwony to taki sam jak Twój widział też pomarańczowy nawet tak nazwał .
Trudno mi powiedzieć, bo nie porównywałem od razu a odcieni floksów jest mnóstwo i są podobne. Pomarańczowego i ciemnego fioletu u Przemka nie widziałem.
x_Adasko

Post »

Moje Hortensje także się powykładały do tych deszczy :? Vanillle Fraise od Przemka już ładnie mi kwitnie i bardzo szybko zaczęła iść w górę :D Najwidoczniej odpowiadają jej moje warunki ogrodowe :D
Carlos9
200p
200p
Od: 23 kwie 2011, o 15:48

Post »

Przemku więcej, więcej, więcej zdjęć królowych czerwca i lipca- Lilii. Chodząć po Twoim ogrodzie czuje się jak w bajce, liliowce jak z baśni, lilie to ogromne drzewa, na których jest około 20 kwiatów, piękne srebrne świerki. Powinieneś dostać jakąś nogrodę za taki ogród! Ja twoje lilie podziwiałem 25 minut i nie mogłem się w nie napatrzeć, powoli się od nich uzależniam, dobrze, że u mnie jeszcze niektóre orientalne kwitną, bo jak wszystki przekwitną to nie wiem... Co do świerków, to raczje radziłbym Ci je przycinam te nowe przyrosty do połowy, ja mam takie same, za 2-3 lata pozbawią miejscą lilii, one się bardzo szybko rozrastają, a skracanie rpzysrostów do połowy powoduje ich zagęszczenie i wolniejszy wzrost. Ale także kiedyś długo oglądałem zdjęcia Twego ogrodu i pamiętam, że lilie rok temnu miałeś w takich okrągłych klombach, a teraz widzę, że ułożyłeś kamieniami takie kwadraty, prostokąty pomiędzy świerkami, co było pomysłem trafionym w dziesiątkę, powiększyłeś swój raj! ;:138 I teraz to wygląda bajkowo i można sadzić więcej roślin :tan
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku co dzień oglądam Twoje piękne lilie , mam nadzieję że deszcz ich nie zniszczył.
Genia
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Geniu to cieszę się że te dwa kolorki floksów są już w większych kępkach i że można zrobić sadzonki :D u mnie właśnie rozkwitł kolejny nowo kupiony, miał byc pomarańczowy a jest biały. A lilie nadal pięknie kwitną i pachną te wcześniejsze już kończą ale jeszcze jest masa kwiatów,tylko od tych deszczy i mnóstwo komarów i drobnych muszek się przy niech kręci

Dawid dzięki :wink: fajnie że to taka mało popularna odmiana się jako NN trafiła, nawet mało fotek w necie można znalęźć.

Grażynko nawet nie śadziłem że mi się taki rarytasik trafi, teraz zaczyna się czas hortensji więc znów będzie co fotografować :)

Adam jak ja miałem taki staż na forum jak Ty teraz to też nie miałem żadnego odmianowego liliowca :wink: , zapewne i Tobie przytrafi się jeszcze nie jedna forumowa roślinna choroba :D a tymczasem dzięlę się widokami z mojego ogródka :D
Jeśli chodzi o hortęsję którą masz ode mnie to pewnie od tych deszczy się wykłada :? , ale to mojej produkcji sadzonka jednoroczna, ja sam się zdziwiłem że część z nich zakwitła, ale są młode i dość wiotkie zwłaszcza że wiosną jak było gorąco (nie to co teraz) to rosły w cieniu i trochę wybujały, a ta odmiana dobrze radzi sobie w lekko słonecznym miejscu, więc w tym roku nie pokaże się z najlepszej strony, ale na zimę zrób jej kopczyk a wiosną przytnij wszystkie jednoroczne pędy na 2oczka a zagęści się i wytworzy sztywniejsze pędy, bo ta odmiana sie nie pokłada, moja ta kilkuletnia musiała być przesadzona tej wiosny i nawet kwitnie bardzo obficie tylko kwiatostany mniejsze, no ale taki większy krzew to i przesadzanie mu się służyło, jeszcze ze dwa latka i Twoja hortensja będzie wyglądać podobnie do tej, tylko będzie miała większe kwiatostany, o ile jej nie będziesz przesadzał :wink:
Obrazek

Jacku o hortensji jw napisałem Adaśkowi, ta odmiana jest znacznie sztywniejsza niż np Anabell więc nie zrażaj się że się trochę wyłożyła, a jeśli jakaś gałązka leży bezpośrednio na ziemi możesz zrobic odkład :wink:

Karol bardzo dziękuję za miłe słowa :D jak się skończą lilie to będziemy podziwiac inne rośliny, mówisz że wzięło Cię na lilie, a na później może jakaś hortensjowa rabarka by sie u Ciebie zmieściła :wink: a teraz nie sposób nie zauważyć lilii, przyćmiły wszystko inne, królują w ogrodzie :D i ja bardzo je lubię zwłaszcza że jakoś dobrze u mnie rosną, po ubiiegłoroczym lepszym przygotowaniu im miejsca i podsypaniu lżejszej ziemi, obornika tez im nie żałuję :wink: . A świerki dowiedziałem sie na forum że trzeba w ten sposób przycinać, na tych młodych już tak robię a te wielkie też poprzycinałem ale ten zabieg trzeba wykonywać systematycznie przez wiele lat, a wiesz może kiedy jest najodpowiedniejszy okres do przycinania młodych przyrostów :?: , ja przycinałem wiosną ale to chyba nie tak powinno się robić. A w ubiegłym roku to jeszcze lilie były przed tym podsypaniem i przesadzeniem wyżej, teraz rabaty systematycznie wypierają resztki trawnika

Miałem te fotki odłożyć na zimę, ale widze że jest zapotrzebowanie na liliowe fotki więc prosze bardzo :D dzisiejsze widoki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
moja tegoroczna nowość :D bardzo głęboka czerwień w metalicznym połysku, o wielkości kwiatu i zapachu nie brak już mówić to odmiana AMAROSSI

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Hortensji bardzo do twarzy z tymi floksami ;:63 Jaka to odmiana?
Te różowe lilie na pierwszym zdjęciu wywołują u mnie motyle w brzuchu ;:226
a wszystkie są fantastyczne!
Zdradź, jak im przygotowujesz podłoże, ze tak cudnie Ci rosną i kwitną?
Nie mozna się na patrzeć na te niesamowite bukiety!
dawidbanan
---

Post »

Ja Ci dam na zimę..
Takie cudeńka nie pokazać?!

Pięknie wyglądają i jak muszą pachnieć :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”