Skromna kolekcja
Re: Skromna kolekcja
Filigranowa27 tak dziś się wgapiałam w storczyka, że wypatrzyłam w tych cudach rzeczywiście pędy 

Storczyk i clivia rosną w siłę:)

grudnik ma co raz większe pąki, a i następny zaczął zabierać się za kwitnienie

pandan też ma kilka nowych liści i wygląda dorodniej niż kiedy go dostalam

no i dostałam dziś taką szczepkę, nie wiem kompletnie co to jest

grudnik ma co raz większe pąki, a i następny zaczął zabierać się za kwitnienie

pandan też ma kilka nowych liści i wygląda dorodniej niż kiedy go dostalam

no i dostałam dziś taką szczepkę, nie wiem kompletnie co to jest

- APe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2009, o 23:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj
Podziwiam Twoja "skromną''kolekcję i stwierdzam, że nie jest ona taka skromna
Śliczne masz kwiatuchy pięknie kwitnie storczyk ,a ta ostatnia roślinka ,której nazwy nie znasz to sukulent Rhipsalis cassutha(o ile się nie mylę) popularnie patyczakiem zwany

Podziwiam Twoja "skromną''kolekcję i stwierdzam, że nie jest ona taka skromna

Witaj
Twoja nowość to rhipsalis.
Grudniczki pięknie pączkują:)
A twój storczuś będzie miał bliźniaki.Hurra

Twoja nowość to rhipsalis.
Grudniczki pięknie pączkują:)
A twój storczuś będzie miał bliźniaki.Hurra

Witaj Aniu, miło mi Cię gościć w mojej "skromnej kolekcji" 
Dziękuje Wam obu za podanie nazwy mojej nowej roślinki, będę mogła o niej trochę poczytać.
Storczyki wzięły sie do roboty, jedynie jeden ma jakis przedziwnie okres snu, ale cały czas wypuszcza na przemian listki i korzenie, a dla wymiany zrzuca najstarsza liście.

Dziękuje Wam obu za podanie nazwy mojej nowej roślinki, będę mogła o niej trochę poczytać.
Storczyki wzięły sie do roboty, jedynie jeden ma jakis przedziwnie okres snu, ale cały czas wypuszcza na przemian listki i korzenie, a dla wymiany zrzuca najstarsza liście.
- julita20
- Od: 29 lip 2010, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja uważam,że Twoja nowość to Hatiora salicornioides i jest to kaktus.
Lepiej chyba ukorzeniać go odrazu w ziemi.
Lepiej chyba ukorzeniać go odrazu w ziemi.
Hmmm, kurczaki, sama teraz nie wiem
Korzonki juz się powoli pokazują, na szczepkach mamy są większe niż na tych moich 2 i ukorzeniane są w wodzie. i miałabym mieć kaktusa?

Korzonki juz się powoli pokazują, na szczepkach mamy są większe niż na tych moich 2 i ukorzeniane są w wodzie. i miałabym mieć kaktusa?

- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
zazdroszczę w szczególności kliwii... moja stoi sobie w bezruchu... już zaczynam obstawiać, że zła miejscówka się jej trafiła... Twoja jakie ma warunki?
patyczak też mnie kręci
grudniczki to moja ostatnio
love
a największe
dla pędzików storczusia

patyczak też mnie kręci

grudniczki to moja ostatnio

a największe

Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Aguś cierpliwości. Moja Clivia na początku nawet straciła listi 2 z 4 które miała. Później miała czas wypoczynku i jakieś 2 miesiące chyba ruszyła. Postawiam ją na slonecznym parapecie, podlewam raz w tygodniu, a w okresie letnim dawałam nawóz do kwiatów kwitnących. No i ooczywiście gadam jak z każdym kwiatuchem 

- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Zielone pięknie Tobie rosną. Grudnik już niedługo pokaże buzie u mnie pączki jeszcze maleńkie.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
Renatko, drugi mój grudnik też ma jeszcze maleńkie pączusie, ledwo je widać na zdjęciach 

-
- 1000p
- Od: 23 sie 2011, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A to my
aż napęcznieją te pączusie i..... pooglądamy !!

Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Storczyk pięknie zakwitł
. Ma takie delikatne kolorki
. CUDO!
A co do kliwii - moja jakoś nigdy nie chciała zakwitnąć. W końcu poczytałam, czego potrzebuje i stwierdziłam, że nie jestem w stanie zapewnić jej odpowiednich warunków. Postanowiłam ją oddać, ale mój mężczyzna bronił ją całym sobą. Żadne tłumaczenia nie pomagały: że przecież kwiatek się u nas męczy, że nie ma szans zakwitnąć, itp. W końcu musiałam spasować, bo kliwia wypuściła kwiatka
i wytrąciła mi z ręki wszystkie argumenty
.

A co do kliwii - moja jakoś nigdy nie chciała zakwitnąć. W końcu poczytałam, czego potrzebuje i stwierdziłam, że nie jestem w stanie zapewnić jej odpowiednich warunków. Postanowiłam ją oddać, ale mój mężczyzna bronił ją całym sobą. Żadne tłumaczenia nie pomagały: że przecież kwiatek się u nas męczy, że nie ma szans zakwitnąć, itp. W końcu musiałam spasować, bo kliwia wypuściła kwiatka