Tunel jaki kupić

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tunel

Post »

Ja dziś praktycznie skończyłem swój. Jutro dam fotki.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Awatar użytkownika
krykiet66
50p
50p
Od: 18 lip 2011, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to moja nowa folia, jeszcze tylko dobrze zakopać i... nie dać się skusić na zbyt wczesne wsadzenie pomidorów tak jak to zrobiłem rok temu ;:124 Obrazek
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Jak Twój tunel jest otwierany?

Ja dziś zrobiłam przód. Jutro dalej będę działać. Istny fitness. :;230
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
werty855
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2012, o 07:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

NITKA pisze:
werty855 pisze:ja zastosowałem rury PP do wody więc problem przecierania foli odpada, rura jest w odcinkach 4m jest elastyczna można ją ciąć z zgrzewać łatwo wychodzi z tego tunel w kształcie łuku,podpatrzyłem u ogrodników i sam zrobiłem
Ale jaja, dzisiaj właśnie rozmawiałam o tym z sąsiadką, która mówiła mi, że jej brat właśnie taki tunel montuje.
Trochę się zapaliłam, nie powiem, bo w planach nowy tunel na nowy rok jest, chyba że jednak w szklarnie będziemy się bawić - czas pokaże..
werty855, a mógłbyś fotki wrzucić? - plissss.. :wit
kilka fotek robione dziś rano ,a jeszcze rozwiązanie ogrzewania foliaka
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

Werty, ciekawe ogrzewanie. Możesz coś na jego temat napisać? To jak widzę taki podłużny kanał z cegieł i rura odprowadzająca spaliny. Jak to się spisuje? Ciąg kominowy jest wystarczający, żeby nie dymiło do środka?
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Witam
U nas tez powstał już foliak. Wrzucę potem fotki, na potrzeby zbudowania foliaka wielkości 3x3x2 poszło: 9 kołków, 7 półkołków, folia, obrzeże tapcerskie i gwoździe :)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
olka30
50p
50p
Od: 18 kwie 2012, o 18:26

Post »

Mam pytanie do Brzoskwinki :
Masz już posadzone pomidory do gruntu pod małe tuneliki foliowe? Czy te tunele są w dziurki? Jeśli tak, to ile mniej więcej tych dziurek powinno być?
Ja mam daleko działkę, więc mogę tam jeździć tylko w weekendy. Myślisz, że mogę posadzić już moje pomidorki pod taki mały tunel foliowy? Mam taki 0,5m wysokości, ale jest bez dziurek. Pomidory mogę podlewać tylko w weekendy. Myślisz, że wytrzymają pod takim tunelem bez podlewania w trakcie tygodnia? Dzięki z góry za odpowiedź.
werty855
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2012, o 07:27

Post »

Krzychoo pisze:Werty, ciekawe ogrzewanie. Możesz coś na jego temat napisać? To jak widzę taki podłużny kanał z cegieł i rura odprowadzająca spaliny. Jak to się spisuje? Ciąg kominowy jest wystarczający, żeby nie dymiło do środka?

wszystko podpatrzone u zawodowego ogrodnika ,tak to jest kanał z cegieł na zaprawie glinianej .spaliny odprowadzone metalową rurą więc ciepło wykorzystane ma maxa, po sezonie można taki kanał zmoczyć wodą i rozebrać,przebudować ,u mnie spisał się rewelacyjnie jak na zewnątrz było +1 to w środku było +16, kanał z takich cegieł jak się nagrzeje to trzyma kilka godzin, pomysł dobry i sprawdzony ,tylko w tym roku zacząłem dosyć póżno bo 15 marca o miesiąc za póżno
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

olka30 pisze:Mam pytanie do Brzoskwinki :
Masz już posadzone pomidory do gruntu pod małe tuneliki foliowe? Czy te tunele są w dziurki? Jeśli tak, to ile mniej więcej tych dziurek powinno być?
Ja mam daleko działkę, więc mogę tam jeździć tylko w weekendy. Myślisz, że mogę posadzić już moje pomidorki pod taki mały tunel foliowy? Mam taki 0,5m wysokości, ale jest bez dziurek. Pomidory mogę podlewać tylko w weekendy. Myślisz, że wytrzymają pod takim tunelem bez podlewania w trakcie tygodnia? Dzięki z góry za odpowiedź.
Przykryte są zimową włókniną (czyli grubą). Dziurkowana folia, wg. mnie, nie sprawdzi się, bo pomidory nie będą chronione przed nocnym chłodem.

Kwestia utrzymania wilgoci... powiem szczerze - nie wiem, pierwszy raz tak zrobiłam, bo zmusiła mnie do tego sytuacja. Myślę, że dużo zależy od zewnętrznych temperatur. Niektórzy wkopują szyjką do dołu butelki 1,5l zapełnione wodą, która powoli się sączy. Dużo jednak zależy od rodzaju podłoża. Przez piach przeleci szybko. Trzeba sprawdzić.

W Twoim wypadku obawiałabym sie nagłego ochłodzenia, nagłych przymrozków. Czy będziesz miała możliwość podjechać. Ja jestem na miejscu. Jutro naciągniemy folie na duży tunel, więc powstanie podwójna ochrona w razie zagrożenia. Oczywiście włóknine zdejmę, ale konstrukcje pozostawię na wszelki wypadek. A jak bedzie potrzeba to na te małe tuneliki jeszcze koce zarzucę. :D

Ufff! ;:138 Zafoliowane fronty namiotu! ;:138
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
olka30
50p
50p

Post »

Dzięki za szybką odpowiedź :)
Wyjeżdżam teraz na działkę na długi weekend, a właściwie na 9 dni i nie będę mogła podlewać moich sadzonek. No cóż, sąsiadka się zgodziła, to ma :)
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Olka pomidory nie wytrzymają pod folią przez tydzień bez podlewania ,trzech dni nie wytrzymają ugotują się ,Zrób sobie taki tunelik z włókniny .Pomidory mają trochę cieplej i gdy padał deszcz podlewa je , ale przed mrozem ich nie ochroni.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Kamma moja teściowa równiez ma pomidory pod folią, jeździ raz na tydzień i nic sie im (pomidorom) nie dzieje. Ma zrobione "dziury" w foli z każdej strony , coby sie nie poparzyły. Gleba pokryta agrowłókniną czarną, więc wilgoci im wystarczy.
Ale każdy z nas mieszka w innym regionie i nocne przymrozki o tej porze roku nie wszędzie występują.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
olka30
50p
50p

Post »

gosiakmala - mam pytanie :
a czy zamiast agrowłókniny czarnej może być biała-wiosenna? Czym one się różnią?

-- 27 kwi 2012, o 18:27 --

gosiakmala,
Rozumiem, że Twoja teściowa ma zrobione dziury na obu końcach tunelu? Czy poza tymi dziurami nie trzeba robić dodatkowych małutkich dziurek z góry i boków? Niektóre tunele są z takimi dziurkami. Mój jest bez dziurek.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

werty855, bardzo dziękuję za fotki. :wit
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje (i nie tylko) dzieło.

Dziś rozsada wyniesiona na noc.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”