Zielone zakątki u Marty cz. 3 /doniczkowe/
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielone zakątki u Marty cz. 3 /doniczkowe/
Mam dokładnie ten sam problem z hibiskusem...też rozwija pąki do pewnego stopnia identycznie jak Twój i zrzuca pąki...
ma ich mnustwo ale jeszcze żaden nie zakwitł tak całkiem
I co to może byc... 
ma ich mnustwo ale jeszcze żaden nie zakwitł tak całkiem

Monisiu
Ninko i dla Ciebie również samych słonecznych dni na cały nowy Rok i spełnienia wszelkich marzeń
Beatko No właśnie dałam go do chłodnej piwnicy i tak się zastanawiam czy nie wrócić go już
z powrotem bo ponoć zakwita w zimie?
Grażynko ja chyba polecę po poradę do Eli /elaipawel4/ to od niej dostałam szczepkę. Wiem, że jej ładnie zakwita.
ewentualnie zaraz nakreślę problem w wątku porad..

Ninko i dla Ciebie również samych słonecznych dni na cały nowy Rok i spełnienia wszelkich marzeń

Beatko No właśnie dałam go do chłodnej piwnicy i tak się zastanawiam czy nie wrócić go już
z powrotem bo ponoć zakwita w zimie?

Grażynko ja chyba polecę po poradę do Eli /elaipawel4/ to od niej dostałam szczepkę. Wiem, że jej ładnie zakwita.
ewentualnie zaraz nakreślę problem w wątku porad..
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
To na to złudzenie odpowiem Ci Igorku , że jakieś 4!! Przesadzałam jakiś czas temu szkolną roślinkę
Szczepka mi wdomu została, no może dwie, stąd taki gęsty
A jeśli dodam, że przez ostatnie lato dość często go cięłam na `potrzeby forum`.. 

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Śliczny okaz z Twojego Rhipsalisa. 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Eluś kochana , .. przytargałam go dziś z piwniczki.. wiedziona literami z mądrych książek, że właśnie zimą powinien zakwitnąć.. zobaczymy 

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Martusiu będę "nadstawiała ucha", aby dowiedzieć się, co jest przyczyną opadania pąków u hibiskusa. Mam podobny problem. Dogadzam mu jak potrafię, a on najpierw mami mnie kolorowym pąkiem, a potem...bęc 

Iwonko, jak tylko pomyślę, że on je za chwilę zrzuci..

Wrzuciłam w porady, na razie z miernym skutkiem

Wrzuciłam w porady, na razie z miernym skutkiem

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
[quote="maribat"]Zaraz Ci bugenwillę

Chyba trochę wyciągnięta..

Martynko ładnie rośnie twoja bugenwilla . a że może troszkę wyciągnięta .....to nic - ma prawo ... daj ją w jak najbardziej widne (słoneczny parapet )chłodne ,
miejsce ... ponoć to najlepsze zimowanie dla niej , aby w lecie nie było kłopotów z kwitnieniem .
Co się tyczy hibiskusa .... gdzieś czytałem , że nie lubi suchego powietrza , ponieważ może zrzucać pąki . Może tu tkwi problem ?
Rhipsalis bardzo ładny okaz ....
mój jakoś nie chce rosnąć , jaką szczepke wsadziłem do ziemi , taka siedzi do tej pory 

Chyba trochę wyciągnięta..

Martynko ładnie rośnie twoja bugenwilla . a że może troszkę wyciągnięta .....to nic - ma prawo ... daj ją w jak najbardziej widne (słoneczny parapet )chłodne ,
miejsce ... ponoć to najlepsze zimowanie dla niej , aby w lecie nie było kłopotów z kwitnieniem .

Co się tyczy hibiskusa .... gdzieś czytałem , że nie lubi suchego powietrza , ponieważ może zrzucać pąki . Może tu tkwi problem ?
Rhipsalis bardzo ładny okaz ....

Adaś po wczorajszych dyskutach dałam ją na południowy parapet, ma tam z 11`C, powinno być ok.
A hibiskus? No może masz rację- tylko tu mam problem .. jak zabiorę z parapetu, to straci też świetny dostęp do światła
A o Rhipsalis poczytałam tez dość sporo.. wymaga bardzo ubogiego podłoża, ja swój posadziłam w mieszankę ziemi uniwersalnej i dość sporej części piachu. Mozża dorzucić podłoża storczykowego by jeszcze bardziej je rozluźnić.
A hibiskus? No może masz rację- tylko tu mam problem .. jak zabiorę z parapetu, to straci też świetny dostęp do światła

A o Rhipsalis poczytałam tez dość sporo.. wymaga bardzo ubogiego podłoża, ja swój posadziłam w mieszankę ziemi uniwersalnej i dość sporej części piachu. Mozża dorzucić podłoża storczykowego by jeszcze bardziej je rozluźnić.
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
A może daj odpocząć hibiskusowi zimą ... niech zbiera siły na lato , wtedy pokaże na co go stać
Latem też zrzucał pąki ?

Latem też zrzucał pąki ?
Nie, Adam, on niedawno dojrzał do tego kwitnienia. Ani go nie ponaglałam, ani broniłam rosnąć. Świetnie wygląda cały czas, więc się `nie wcinam` 

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Więc pewnie się spóźnił z kwitnieniem , albo pośpieszył ... to to raczej nietypowa pora na zakwitanie . :P
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
I co Marto radzisz zrobic z tym hibkiem
Co zrobiłaś ze swoim 

Na początek podlałam od robactwa, przestawiłam do łazienki. Wiadomo- tam wilgotniej, a że przestrzeń jednak zamknięta to i temperatura raczej wyrównana. Nie ma takich wahań jak przy otwartym pokoju. No i stoi na południowym parapecie, ale szyba przesłonięta firanką, tak więc w nocy też raczej nie marznie.
Jeszcze trzyma pąki- zobaczymy jak będzie. A ja trzymam kciuki..
Jeszcze trzyma pąki- zobaczymy jak będzie. A ja trzymam kciuki..

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam