Storczyki Katarzynki

Zablokowany
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Katarzynki

Post »

DZIEWCZYNY potrzebuję podpowiedzi LODZIA miniaturka- jeden kwiatek już pada :( jeden pączek zżółkł :( co mam robić ? jak na moje oko ma za mało podkładu a właściwie niema go wcale tylko mech i gąbka ,korzonki na wierzchu ,ale on przecież KWITNIE mam ryzykować i przesadzać .Pozostałe pączki są ładne, jeden dzisiaj się rozwinął . Poradźcie bo nie wiem co robić :roll:
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, ale u Ciebie pędziki rosną w siłe, jeszcze trochę i będziemy podziwiać wspaniałe kwitnienia ;:138 ;:138 ;:138
Nowości wystawowe oczywiście cudne a co do LODZI, to cóż ja moge doradzić, przesadzanie raczej nie byłoby wskazane podczas kwitnienia :roll:
Faktycznie doniczka jest przerośnięta korzonkami, może po prostu to podłoże a raczej jego namiastka bardzo szybko przesycha i musisz swojego storczyka częściej namaczać ?
Co do pączka to może to być tez aklimatyzacja (chociaż moje żadnych pączków nie zgubiły), ale ten listek jest niepokojący.
Jeślibyś mogła, to proszę Cię wstaw jeszcze raz zdjęcie doniczki z korzonkami i listka ;:196
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekAsiu obfociłam Lodzie z każdej strony i żółty pączek i zaczynający żółknąć listek i wydaje mi się że następny listek traci wigor ale to może mi się wydaje ,będę go obserwować.Korzonki -w dość dobrej formie tylko jeden który wychodzi dołem doniczki już usechł, podkład - z jednej strony jest sporo ale to mech albo mech i gąbka a drugiej strony niema w ogóle od spodu powietrze nic.Postawiłam ją na podstawku z keramzytem wilgotność waha się między 50 a 60 % co mogę jeszcze zrobić żeby się dobrze czuła i niezmarniała dopóki jej nie przesadzę
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Mi się podobnie zaczęło roić z Valercią.Najpierw kilka pączków odpadło a jak wróciłam do domu po 3 tygodniach to 3 liście zżółkły .Przesadziłam ją i była masakra z korzeniami choć tyle czasu nie była podlewana.Z tego co widzę dużo mchu jest w doniczce i może trzymać wilgoć za dużą.Pilnuj go i dokładnie na razie obserwuj!
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Tak będę robiła, bo byłoby mi szkoda żeby po przesadzeniu kwiatki opadły ,choć niejednego w trakcie kwitnienia przesadzałam i nic im nie było wręcz przeciwnie widziałam poprawę a i kwiatki ładnie się rozwinęły np. perlic był i przesadzony i po upadku stracił czubki i miał dosypywane podłoże i pięknie kwitnie do dziś od kwietnia . Co do Lodzi to się jednak obawiam więc zostawię i obserwuję :shock:
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

A ten listek nie umiera, bo jest najstarszy? Bo ogólnie roślinka (czy też roślinki) wygląda dobrze.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kasiu ja też myślę, że nie ma się czym martwić :roll: kwiatek z pączkiem to pewnie wynik aklimatyzacji a listek całkiem możliwe że ze starości żółknie bo korzonki i cała roślinka ogólnie wyglądają OK :roll: ;:108
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

No dobrze niech tak będzie ,ale czemu po trzech dniach listek zaczyna żółknąć(ta starość u mnie go dopadła) i te korzenie tak ich dużo a podkładu niewiele ,trochę mnie to martwi bo chciałabym żeby kwitły mi jak najdłużej a wiem że bez podkładu za długo nie pociągną :(
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Kasieńko, tak pooglądałam sobie Twoją Lodzię ze wszystkich stron i powiem tak, co ja bym zrobiła:

Jednak przesadziłabym storczyki do innej doniczki, a dokładnie do 15cm.
Możesz kupić, albo wykorzystać 15cm przezroczyste wiaderko po śledziach.
Ja tez mam tak zsadzone dwa phalaenopsisy.
Wypaliłam dziurki naokoło i oczywiście wsadziłam w korę.
Powiem szczerze, że to był strzał w dziesiatkę, storczyki takie korzenie puściły, że w przyszłym roku chyba będę musiała je przesadzić do większej doniczki.
Zresztą sama zobacz:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tego, co widzę, to LODZIA jest wsadzona w sphagnum, które jest bardzo zbite i w dodatku tylko w środku doniczki.
Może faktycznie lepiej jej zrobi przewiew w korzeniach.
Żółknący listek bym obcięła i czekała na dalszy rozwój sytuacji ;:108

Takie jest moje zdanie, zrobisz jak uważasz ;)

Pozdrawiam,
Asia
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Asiuniu jakbym mogła to bym Cię wyściskała z całej siły ;:196 ;:196 ,dobrze że mi doradziłaś ,ja sama tak myślałam ,ale niema jak podeprzeć się radą kogoś kto ma większe doświadczenie . ObrazekLodzia już wyciągnięta z doniczki (o matko zbite mokradło) Obrazektak to właśnie wyglądało musiałam wydłubywać spośród korzeni na szczęście były w dobrym stanie ,tylko kilka było zgniłych,obcięłam Obrazekto już korzenie bez mchu Obrazek tak teraz wygląda Lodzia i już poszłam na całość i przesadziłam już od razu Marka czyli M.M. a niech też ma i rośnie :D
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

PIĄTEKdzisiaj miałam jechać do L.M. i byłam i co oczywiście nie mogłam się oprzeć i przyjechałam z paphiopedilum gratrixianum po naszemu sabotek .Przedstawiam Gracjan :D Obrazek Obrazek Obrazeklistki ma zdrowe ma dwie duże i jedną małą rozetką Obrazeka tak wygląda w całości .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale piekne Paphiopedilum! A widziałaś w LM jakieś Vandy?
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Dusiu ,Vandy były jak zawsze teraz były w szklanych naczyniach ,wiesz liście dość ładne a korzenie były suche i jak leżały w tym szkle to za bardzo nie było jak zobaczyć czy w dobrym stanie .Kiedyś jak byłam i wisiały z korzeniami to wydawało mi się że były w dużo lepszym stanie .Oczywiście dzisiaj były niebieskie .Dzisiaj kosztowały 99zł.
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Jakie tanie Vandy!!!Ja też chce!!!
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

A to były przecenione? Nigdy nie widziałam w LM kwitnących Vand w takiej cenie, zawsze po 160 zł są, jak zaczną marnieć, to przeceniają na 80, ale wtedy te Vandy są juz na wykończeniu. Zawsze byly w wazonie i też były takie nie bardzo, a ostatnio jak bylam to były wiszące i w super stanie według mnie, więc się skusiłam na jedną.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”