Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Widzę Ewuniu, że szybko rozwija się ogrodowe szaleństwo...... :;230
Ale zakupy bardzo udane.
No a tego hamaczka to zazdroszczę :wink: - ja nie mam gdzie powiesić.
Czy u Ciebie też tak zimno się zrobiło ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Kogro-chłodnawy wieczór-14 stopni,a ma zejść do 9.Rozgrzewają nas fajerwerki.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewuś ;:196
Spotkałaś się z Jadzią i Olą w Myślenicach... zakupy udane, włóknina czarna lepsza bo nie przepuszcza światła... moja jasna darmowa z odzysku - po okrywaniu Buraków cukrowych refundowana przez Cukrownię co 2 lata nowa w rolach 100m. więc wykorzystuję ją na inne cele.
Kupiłam też Flitillaria persica za 10 zł, Koron niestety nie mam w ogrodzie - ktoś je zżarł.

U nas też chłodno i deszczyk pada codziennie, tylko nam udało się wymłócić fasolę.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zyto,muszę sprostować spotkałam się tylko z Olą,która była na wakacjach.Ola w drodze powrotnej wybierała się do Jadzi.Tej włókniny tylko mały kawałek,Ola i ta miła pani z Centrum pomagały mi wyliczyć ile też trzeba pod 20 truskawek.Jak nie starczy będę szukać innych folii i w najkorzystniejszej cenie.Skoro masz folię z odzysku,to zrozumiałe,że nie dajesz się jej zmarnować!Myślałam,że takich woniejących cebul jak cesarskie korony nic się nie chwyta?To pewnie ten karczownik jest beznosy!Tadeusz 48 pokazywał w swoim wątku tego szkodnika.W Podwórkowym profilaktycznie wszystko sadzę w koszykach,lilie na przykład w podziurawionych odpowiednio pojemnikach po lodach.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Korony cesarski teoretycznie odstraszają wszelkie gryzonie. Natomiast z tego co czytałam nienawidzą zbyt mokrych stanowisk, a ten rok był taki jaki był. Przynajmniej u mnie 2 miesiące miałam na ogrodzie bagno i widziałam jak moja korona, która pięknie zakwitła gnije mi w oczach.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Ewo, kilka cebul to duże zakupy. :D
Muszę teraz spuścić z tonu i najpierw rozparcelować to co mam posadzone w przetrwalniku :wink:
a pogoda na razie nie sprzyja przesadzaniu, zimno +7, pada z małymi przerwami.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Ewo jak możesz to odbierz PW...
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ulewnie i bardzo chłodno witam wszystkich.Kolega usunął już wszystkie pomidory ze szklarni i chciał bym coś wysiała,zaproponowałam mix rzodkiewek(białe,żółte, czerwone i biało czerwone firmy Legutko,oraz z nasion "Polanu"-koper Szmaragd(Anethum graveolens)(na opakowaniu podano,że można go wysiewać w październiku a nawet w listopadzie) i cykorię liściową cuccerina di Trieste(Cichorium intybus),którą można wysiewać do września.Rzodkiewki i cykorię jeszcze zjemy,a koper można ususzyć lub zamrozić.
Teresat-boję się,że niedługo śnieg u Was się pojawi!Te obfite opady i silny wiatr powodujący,że wydaje się być jeszcze zimniej trochę mnie martwią.Naturalnie u nas woda stoi na ulicach,stoi na chodnikach,a zwłaszcza tych z kamienia ściśle niedawno ułożonych ,dziękuję zapchane.Jeszcze nie posadziłam ani fiołków ani konwalii od Oli O.Są w doniczkach, a doniczki w pustej skrzynce na murku.
Maakito-otóż to,dlatego w Podwórkowym cesarskie posadziłam na wyżej położonej rabatce.Wczoraj te wysuszone cebule oglądałam (są w piwnicy),wyglądają dobrze,ale nie są tak imponujących rozmiarów jak te przywiezione z Myślenic.
Olgo(Ogród Azy)-jak tylko deszcz ustanie, co ma nastąpić około piątku sadzę cebulowe.Dobrze,że dałaś sygnał.
Priamie-odbieram jak tylko mam dostęp do netu,cierpliwości!
Kostek uważa,że taką pogodę najlepiej dokładnie przespać.
Obrazek
Truskawki kwitną i owocują,choć blade,a jakie w te opady być mają?Kolega był wczoraj na Mogielnicy na grzybach i przywiózł mi durszlak kurek z kilkoma innymi,które wydają mi się być podejrzane,muszę sprawdzić w atlasie grzybów jadalnych.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Te duże to na pewno nie są kurki.
Lepiej wyrzuć, bo nigdy nie wiadomo co za jedne.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Te duże spody mają jak kolczak dachówkowaty, ale czapka powinna mieć brązowe dachówki a te sa gladkie jasne, jak nie masz w planie morderstwa lub samobójstwa lepiej zrób co radziła kogra.
W zeszłym roku sprawdzałam że szachownice sadzi się w pierwszej połowie sierpnia, narcyzy w drugiej, a tulipany mozna bardzo późno. mnie tylko nie wyszły ranniki ani jeden. U mnie jest bardzo zimno i leje dzis bez opamiętania.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Ewusiu zawsze o tej porze rano (i chyba nie tylko rano) po placach targowych chodzą grzyboznawcy i sprawdzają handlarzy, można spokojnie znaleźć takiego i spytać o radę - to drugi bezpieczny sposób obok wyrzucenia. Kleparz masz pod nosem.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:196 -Kogro,Maakito, Olu(Ogród Azy) zdecydowałam się podejrzane grzybki wywalić,myślałam,że to może młodziutkie kolczaki dachówkowate,które przed laty zbierałam u Olgi/z Olgą,ale kolor mi się nie podobał.Te kolczaki(sarny) to są bardziej podobne do kani zresztą i zdecydowanie brązowe z wierzchu.Kurek było sporo,drobnych,ale mokre więc zrobiłam 3 słoiczki w zalewie octowej.Oprócz tego 4 słoje pomidorów z przepisu Bogusi.
Olu-czy u Was tylko deszcz czy już deszcz ze śniegiem lub śnieg popaduje?
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

W Tatrach śnieg, u mnie leje i leje. Zimno, nawet nie chce się nosa wystawić z domu.
Ewo, te grzybki przy kurkach to kolczak obłączasty lub kolczak rudawy, oba jadalne.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze: Kostek uważa,że taką pogodę najlepiej dokładnie przespać.
I ja się z Kostkiem zgadzam w 100% .
Witaj Ewo :wit dawno mnie tu nie było przynajmniej oficjalnie bo po cichutku to ja tu zaglądam ciekawa co u Ciebie słychać i śledzę postępy w podwórkowym.
U nas w tym roku był wysyp rydzy ale większość robaczywa z powodu nadmiaru wody a nie suszy :shock: tak więc grzybki zbieram tylko u siebie koło domu :lol: pieczarki w jednej części ogrodu a maślaki z drugiej pod modrzewiami .
U nas dzisiaj wyjątkowo nie padało , w dzień nawet świeciło słońce więc można było pokosić trawę i popielić na rabatkach .
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

O jak ładnie.
Kostek śliczny a grzybki przepyszne ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”