Mój ogród...Ann-ka72

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród...Ann-ka72

Post »

Aniu wpadłam i ja nareszcie :oops: bardzo zajmujący ten Twoj wątek, więc wracam czytać i ogladać z ciekawością ;:108
A perukowiec Golden Spirit, nie wiem, czy już ktoś napisał :wink:
Aniu zerknij tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154
Józef podał bardzo ciekawy pomysł na przypołudniki, może i ja kupię nasionka, bo pikować takich maluchów to mi się nie chce :evil:
Dużo zdrówka dla Ciebie i Gabrysia, no i prosze pozdrowić psinkę, piękna :uszy choć rozrabiaka
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniulka dziś bardzo chętnie spędziłam czas przy lekturze w Twoim wątku :D Piękny ogród,hortensje,rh i magnolie -cuda :shock:
Cieszę się,że do mnie zaglądnełaś,bo właśnie poszukiwałam osób,które mają żółtą magnolię :D Brak mi słów na to,żeby wyrazić jak Cię podziwiam.Ile Ty masz siły,żeby żyć z t........na szczęście to właśnie ogród oprócz oczywiście dzieci daje Nam tyle radości i samozaparcia.
Widać,że to co robisz daje ci wielką satysfakcję i koi twoje nerwy.Nic tak chyba nie poprawia nastroju jak obcowanie z przyrodą:)
Na razie jestem w połowie wątku,ale na pewno przeczytam wszystko,interesująco opisujesz i obrazujesz swoje poczynania.
Dzieciaczek cudowny,masz się z czego cieszyć ;:196

U siebie mam 4 hortensje-3 ogrodowe nn oraz ostatnio zakupioną Pinky Winky.Albo przegapiłam albo jej u Ciebie nie widziałam?
No wiadomo,że nie można mieć wszystkiego,ale może ją również planujesz mieć?
Fajnie gdybyś znalazła pare fotek magnolii Yellow Bird,chętnie na nią popatrzę.Na razie tylko u Ciebie:)

Pozdrawiam i ściskam.... :)
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Aniu, jestem z rewizytą. Z lekkim poślizgiem ponieważ parę godzin zajęło mi przeczytanie Twojego wątku.
Ogród masz wspaniały a magnolie, Rh i azalie to widać (tak jak pisałaś u mnie) Twoje oczko w głowie.
No i rosną niesamowicie. Rh chyba służy ta podwyższona rabata. Świetnie to wygląda.
No i masz masę zieleni przez cały rok. Magnolie to i moje ulubione rośliny. Poluję jeszcze na 2 odmiany i chyba trzeba będzie przejechać się do szkółki Zymon bo jakoś nie mogę trafić a oni nie wysyłają.
Poczytałam sobie o chorym Gabrysiu i cieszę się, że wyszliście z tego bez szwanku ale i tak małego szkoda, że się tak wymęczył.
Problemów z T serdecznie Ci współczuję. Trochę się to czyta jak horror. Skąd się biorą tacy ludzie?
Qrczę, moja T to w takim razie prawdziwy anioł. Muszę odszczekać wszystkie moje na nią narzekania ;:170 .
Zachwycił mnie RH Catherine van Thol. Lubię takie młode "siwe" przyrosty i cukierkowy kolor kwiatków.
Z niecierpliwością oczekuję wiosny bo jak widać będzie co u Ciebie podziwiać (no i to przedszkole :D )
Pozdrawiam i obiecuję wpadać w odwiedziny :wit .
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Pamelko - fajnie,że mój wątek Ciebie zainteresował :D
Perukowca psiunio pogryzł od góry, mam nadzieję, że będzie gęściejszy dzięki temu,bo jak przemarzł...to ..... :evil:
Hortensje ogrodowe też trochę poobgryzał, no i Vanille Freise,Anabell,i Limonkową też .... na szczęście je sie obcina wiosną, ale obiecałam gałązki dziewczynom z forum do ukorzenienia. :?
Czytałam o radach Józefa i też wykorzystam jego pomysł. Trochę popikowałam, ale nie mam siły dalej sie bawić tak :;230
Gabryś zdrowy i też rozrabia.nie wiem jak dotrwam do wiosny. Wiosną chyba będę musiała go wiązać do drzewa, żeby cokolwiek zrobić w ogrodzie. :;230

Annes77- Miło mi czytać takie miłe słowa-że mnie podziwiasz :oops: Z tymi siłami to właśnie różnie i najchętniej zaszyłabym się w ogrodzie,żeby cokolwiek porobić, ale to przez ten ogród chyba mam najwięcej problemów. Dobrze jest mieć miejsce, gdzie można odpocząć, a to nawet nie jest mi dane. Nie mogę "rozwinąć skrzydeł" i kupić roślin,które mi sie zamarzą do ogrodu...muszę szukać tego, czego ona nie ma.... a od lat u niej nie byłam i nie wiem nawet co ma....a jak sie trafi taki sam okaz ...;:223 ;:223 ;:223 Nie zawsze też mogę wyjść o cokolwiek podziałać, bo jak chodzi wściekła,to muszę schodzić jej z oczu...i to jest najgorsze- piękna pogoda, nie mam nic do zrobienia w domu, Gabrysia córka wzięła na spacer- a ja siedzę zamknięta w domu przed komputerem :evil: Czasami mam jakiś pomysł do zmiany w ogrodzie, minie tydzień a ja nie mogę nic zrobić i przechodzi nastrój, ochota i pomysł już nie jest tak dobry.... Ehh.....jakoś to będzie. ;:3

Pinky Winky nie mam, ale będę mieć wiosną -jak i jeszcze kilka hortensji, nawet nie wiem co mają w szkółce, bo zimą właściciele byli na jakiś targach w Niemczech i zamówili w Holandii(chyba) jakieś dodatkowo. Rozmawiałam latem i jesienią i mam około kwietnia maja zajechać i dam znać na pewno co kupiłam. Jakoś mało mam zdjęć z ogrodu- nie zawsze mogę wyjść i pstryknąć fotkę. Magnolia żółta jest tu w wątku, 1 abo 2 zdjęcia...postaram sie w tym roku więcej zdjęć zrobić. Myślałam,że kwiaty tej magnolii będą większe, ale są nieduże, pachnące inaczej jak Betty czy Nigra- z taką cytrynową nutą, za to liście wielkie....

Asiu0809- witaj. :) Mój ogród powstaje-a kiedyś myślałam,ze już jest prawie skończony-ale trafiłam na forum :;230 , Brakuje mi czasu i możliwości żeby osiągnąć to, co zamierzam. Nie zawsze moje pomysły są trafione, próbuję zmieniać, poprawiać....Często spaceruję po ogrodach na forum, szukam natchnienia, pięknych widoków wiosennych,nietypowych roślin, ciekawych kolekcji roślinnych- tego, czego brakuje u mnie. Podejrzewam,ze nie będę rozszerzać asortymentu , na pewno będę miała jeszcze więcej azalii wielkokwiatowych, hortensji, host,żurawek , parę bylinek i kilka trawek. Brakuje miejsca...Resztę będę oglądać na forum...Hmm....pewnie tak każdy pisze, a potem wielkie zakupy i pytanie: Gdzie ja to posadzę? :;230

A ta szkółka Zymon gdzie jest? Bo ja chętnie kupiłabym tez jeszcze ze 2 magnolie- marzy mi sie o kwiatach brzoskwiniowych, widziałam gdzieś ,ale już nie mogę trafić na tą stronę.

Zapraszam Wszystkich miłośników magnolii i azalii wiosną, wtedy pokażę w końcu cos kwitnącego. Teraz nawet nie chce mi sie wychodzić bo nie lubię ogrodu w takim stanie. A kwiatów wiosennych prawie nie mam, zresztą u mnie to na razie kilka przebiśniegów wyszło.

Buziaki. ;:196
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Aniu, dzisiaj już tachałam w OBI donicę z taką półtorametrową magnolią Nigrą, ale jakoś zwatpiłam i jej nie dotachałam... Chciałabym mieć drzewko magnoliowe. Drzewko- czyli pień z gałęziami zaczynającymi się od jakiejś wysokości. A ta Nigra wygladała raczej na krzaczor jakiś, tych pędów z donicy wychodziło z kilkanaście... Tak to ma być? Wycina się te pędy jakoś, czy mam szukać uformowanego drzewka. Były uformowane Susan, 1,80m, ale za 280PLN, poza moim zasięgiem...
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Aniu, szkółka Zymon jest w okolicach Kalisza w Opatówku.
Trochę za daleko żeby jechać po 2 krzaczki.
Ja bym bardzo chciała Magnolię gwiaździstą 'Chrysanthemiflora' i Magnolię Loebnera 'Powder Puff',
którą miałam ale niestety przepadła zeszłej zimy.
Może gdzieś trafię.
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Nigra jest krzewem dorastającym do 4 metrów, chociaż spotkałam się z opisem ,ze do 3 m i do 5m. Sami chyba nie wiedzą, zależy pewnie od warunków.....moja też ma kilka grubszych gałęzi dołem i taka bardziej krzaczasta jest.Jak kupiłam ją to chyba miała ze 3 łodyżki i sie rozrastała i wszerz i wzdłuż. Na pierwszych stronach wątku są zdjęcia jej jak miała 3-4 lata chyba, i widać,że tych gałązek trochę było... W ubiegłym roku pousuwałam trochę tych dolnych, ale nie wiem,czy gdyby wygolić ją dokładniej to wyjdzie drzewko? :?: :?:
Pień ma za to ta mniejsza magnolia biało-rózowa i pewnie będzie drzewkiem, od samego początku szła inaczej, nic nie robiłam...
Drzewa dorastają do 10 m albo i więcej.... zależy ile będziesz miała na nią miejsca za 10-15 lat.
Drzewka tez mi sie bardzo podobają....gdybym mogła wybierać, wybrałabym WSZYSTKIE!!!! :;230 :;230 :;230
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Asiu, piękne te magnolie ;:224 ;:224 Dawno nie oglądałam magnolii w szkółkach....moze to i lepiej :;230 :;230

Dziwne,że padła, może nie nadaje się do naszych warunków?
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Ja podejrzewam, że to przez te mrozy -30*C. U nas było naprawdę okropnie zimno.
I na dodatek nie okryłam jej wcale a powinnam bo była młoda ;:14 .
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Asiu, kiedy moje pierwsze 3 magnolie miały troche ponad 20 cm(takie je kupiłam :;230 ), też ich nie okrywałam(nie wiedziałam,że trzeba) to musiałam wiosną przycinać czubki gałązek, bo przemarzły....Może dlatego też tak sie rozkrzaczyły.Zaczęłam je okrywać, jak już miały 3 lata, bo pomyślałam,ze nie doczekam nigdy kwiatów.
Może Twoja nie zdążyła sie ukorzenić, albo coś ją podgryzło...Albo i wrażliwa była, bo młodziutka.
Fajna ta szkółka, dobrze,że daleko ode mnie :;230
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Widzę, że we wszystkim znajdujesz pozytywy :;230 .
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Asiu,jaki tam pozytyw....nie mam kasy na dzień dzisiejszy,może za miesiąc cos przybędzie na cel ogródkowy . ;:224 Więc denerwowałabym się,że tyle piękności a nie mogę nic kupić. To sie nazywa koszmar ogrodnika amatora :;230 :;230 I dlatego lepiej, ze daleko ode mnie :;230
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

No to mamy ustalone. Obie nie jedziemy do Zymona i tego się trzymajmy.
Tak, czy siak będziemy się cieszyć tym co mamy. Oby tylko majowe przymrozki nie zniszczyły kwiatów.
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Fajna jesteś, wiesz? :D Tak jakoś śmiesznie piszesz :D
Właśnie, cieszmy się na zrazie z tego co mamy :D

Z przymrozkami majowymi różnie bywa, czasami trafi się i kwiaty potem brzydkie... A może nie będzie w tym roku przymrozków? Któregoś roku nie było przymrozku, tylko w dzień czuło sie taki chłodek, w nocy nie wiem, bo nie wychodziłam i pewnie dlatego nie pamiętam. :;230

Idź spać!!! Bo jak Ty nie idziesz, to ja też. ;:3
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witaj :wit Aniu ;:196 !
Też uważam , że trzeba cieszyć się tym , co się ma . Powiem tak ; jak nie ma miedzi , to du .. siedzi :;230 .
Ja ciągle szukam sama nie wiem :( czego w sieci , przeglądam , przeliczam i odpuszczam . To nie tak , że żal kasy , to po prostu siła wyższa - życie , opłaty itp. Bywa tak , że podoba mi się coś u kogoś , ale niekoniecznie będzie to pasowało u mnie .
Cieszę się z każdej rośliny , a zwłaszcza z takiej , która mnie zaskakuje - dobrze rośnie , zakwitła , czy też dobrze przezimowała .
Dużo roślin pozyskuję z dzielenia tych , które się rozrosły lub wysiały .
Pamiętaj Aniu , że nie ilość się liczy , tylko jakość . Stawiam na byliny i to raczej takie , z którymi nie ma problemu z wykopywaniem na zimę . A także takie , które rosną w naszym klimacie nie zawodnie .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”