andrzej wiesz skromności nigdy dosyć zwłaszcza że ostatnio oglądnęłam kolekcje z Krakowa (chyba Romka ale nie jestem pewna )ok.300 gatunków .ja raczej komponuję rośliny a nie zbieram wszystkich bo wszystkiego nie da się mieć ,dlatego z kolekcjonerami nawet nie konkuruję
Ogród u stóp klasztoru
-
alinaK
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród u stóp klasztoru
PATRYKa to mnie zaskoczyłeś,dziękuję za uznanie ale pobuszuj jeszcze po forum
a z tawułkami poradzisz sobie na pewno .w razie kłopotu zrobimy foto instruktarz
andrzej wiesz skromności nigdy dosyć zwłaszcza że ostatnio oglądnęłam kolekcje z Krakowa (chyba Romka ale nie jestem pewna )ok.300 gatunków .ja raczej komponuję rośliny a nie zbieram wszystkich bo wszystkiego nie da się mieć ,dlatego z kolekcjonerami nawet nie konkuruję
-
alinaK

muszę trochę pobiadolić chyba sobie nie poradzę z tym mchem

Uploaded with ImageShack.us
wzięłam się za oczyszczanie tego zakątka ale ręce mi opadają już nie wiem czy to mech czy jakiś gatunek trawy ,normalnie jakaś masakra

wzięłam się za oczyszczanie tego zakątka ale ręce mi opadają już nie wiem czy to mech czy jakiś gatunek trawy ,normalnie jakaś masakra
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Wzięłam sobie do serca Twoje rady- AGAWA dostała nowe mieszkanie :

Co do mchu, czy co to tam jest - możesz spróbować spryskać ten zakątek preparatem typu "Mniszek". Po kilku dniach usunąć pozostałości niechcianych roślin i zaprowadzić swój porządek. Jeśli to mech ( na zdj. nie bardzo widać ) możesz też zebrać cienką warstwę ziemi wraz z "tym czymś".

Co do mchu, czy co to tam jest - możesz spróbować spryskać ten zakątek preparatem typu "Mniszek". Po kilku dniach usunąć pozostałości niechcianych roślin i zaprowadzić swój porządek. Jeśli to mech ( na zdj. nie bardzo widać ) możesz też zebrać cienką warstwę ziemi wraz z "tym czymś".
- Kasia_Tomek
- 500p

- Od: 23 mar 2010, o 08:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alinko, nie jest to przypadkiem karmnik rozesłany, można sobie go przynieść przez przypadek z roślinkami ze szkółek. Jest ciężki do usunięcia jak się rozejdzie, bo się łatwo wysiewa, ma takie małe białe niepozorne kwiatki.
Ale może się mylę bo na fotce dobrze nie widać
Ale może się mylę bo na fotce dobrze nie widać
-
alinaK

EWELINOjesteś szalona nie znam cie osobiście ale polubiłam cie ,również za MAANAM ......i za ten koszyk
KASIUwszystko możliwe bo mech trochę inaczej wygląda a to rzeczywiście jest podobne do karmika ale dzisiaj opryskałam na mech i zobaczymy
KASIUwszystko możliwe bo mech trochę inaczej wygląda a to rzeczywiście jest podobne do karmika ale dzisiaj opryskałam na mech i zobaczymy
-
alinaK

sprawa z rzekomym mchem załatwiona czekamy na efekt , to teraz po leniwym dniu małe co nieco
zakwitła bowiem frizia-pnąca
o biała okrywowa
nareszcie lato bo zakwitła lawenda
pani NN
przerzedzone pustynniki

Uploaded with ImageShack.us kolorowa koniczynka -nowy nabytyk
przetacznik kłosowy miniaturka
ładnie się zapełnia oczka lilia wodną
no i jacyś goście do niego przylatują nawet sporych rozmiarów
zakwitła bowiem frizia-pnąca

o biała okrywowa

nareszcie lato bo zakwitła lawenda

pani NN

przerzedzone pustynniki

Uploaded with ImageShack.us kolorowa koniczynka -nowy nabytyk
przetacznik kłosowy miniaturka

ładnie się zapełnia oczka lilia wodną

no i jacyś goście do niego przylatują nawet sporych rozmiarów

-
alinaK

mam znowu plan .jak zobaczyłam tą fotkę to stwierdziłam ze ten barwinek tu w ogóle nie pasuje .......co wy na to

- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Alinko! Pięknie i słonecznie w twoim ogrodzie. Dziękuję za piękne zdjęcia.
Myślę, że zamiast barwinka, który może rzeczywiście nie bardzo pasuje posadź rozchodnik ościsty lub ostry. Ładnie zadarnia i kwitnie na żółto. Murek piękny
Myślę, że zamiast barwinka, który może rzeczywiście nie bardzo pasuje posadź rozchodnik ościsty lub ostry. Ładnie zadarnia i kwitnie na żółto. Murek piękny
- EdytaB

- Od: 1 sty 2009, o 12:19
a czy to nie Bonika
I Mam prośbę jeszcze co do róż, zajrzyj proszę do mnie tam wstawiłam fotki mojej NN żółtej pnącej baaaardzo podobna do Twojej (szczególnie wycinki w płatkach).
Super ogród
Jak rozmnożyć tawuły (nie tawułki)?
-
krzysztof01
- 1000p

- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Kontakt:
Ładne oczko 
- nitka55
- 500p

- Od: 26 sty 2010, o 20:40
AlinkoNie byłam u Ciebie kilka dni i co widzę ,ogród pełen kwiatów .Bardzo mi się podoba wszystko
a szczególnie opuncja przepiękna a ja mam można powiedziec miniaturkę wobec Twojej ,a jaki piękny rojnik nie wspomnę o oczku wodnym
,pustynnik i wszystko jest
cccuuudddoowwnnneee
- Andrzej Max

- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Kontakt:
Alinko, ja bym się mchem nie przejmował, co najwyżej nieco ponawoził by dobrze rosło cokolwiek to jest, byle zielone i równe...
Cała reszta - pięknie ! I wzorowa!
Cała reszta - pięknie ! I wzorowa!
-
alinaK

PATRYKdzięki za rade ale to wszystko się zmienia jeżeli chodzi o rabatę bo na trawie inaczej a tam mam kwiaty i drzewa do tego iglaste które lubią kwaśno.zaczekamy na efekty oprysku
DOROTKO no właśnie muszę ten barwinek pozbyć bo zagłuszył jukkę i zasłonił kamienie a rozchodnik będzie bardziej delikatny
EDYTKOtak moja NNto chyba bonika a te nasze żółte też podobne ale nie znam nazwy może ktoś pomoże.....musimy zajrzeć do vertigo.ona ma chyba wszystkie.
KRZYSZTOFmiło mi że ci się podoba oczko .....,mnie też ale z roślinnością gdzieś na razie ubogo .ale to dopiero pierwszy rok nie ma cudów trzeba poczekać na busz
EWUSIU NITKOjak milo cie gościć .opuncja jeszcze cie zaskoczy moja dopiero teraz szaleje jeden kwiat
a pustynniki przetrzebione przez forumowiczów na wiosnę
ANDRZEJ wiem że można się tym mchem nie przejmować ale ja mam nosa że przez niego bardziej siedzą grzyby na tej rabacie bo jak go odrywam to biała pleśń zostaje a piwonia w tym miejscu zupełnie mi zgniła mam tam tez sośnicę i Koreankę i nie chce ryzykować
DOROTKO no właśnie muszę ten barwinek pozbyć bo zagłuszył jukkę i zasłonił kamienie a rozchodnik będzie bardziej delikatny
EDYTKOtak moja NNto chyba bonika a te nasze żółte też podobne ale nie znam nazwy może ktoś pomoże.....musimy zajrzeć do vertigo.ona ma chyba wszystkie.
KRZYSZTOFmiło mi że ci się podoba oczko .....,mnie też ale z roślinnością gdzieś na razie ubogo .ale to dopiero pierwszy rok nie ma cudów trzeba poczekać na busz
EWUSIU NITKOjak milo cie gościć .opuncja jeszcze cie zaskoczy moja dopiero teraz szaleje jeden kwiat
a pustynniki przetrzebione przez forumowiczów na wiosnę
ANDRZEJ wiem że można się tym mchem nie przejmować ale ja mam nosa że przez niego bardziej siedzą grzyby na tej rabacie bo jak go odrywam to biała pleśń zostaje a piwonia w tym miejscu zupełnie mi zgniła mam tam tez sośnicę i Koreankę i nie chce ryzykować
- Andrzej Max

- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Kontakt:
Masz absolutną rację , jeśli ma szkodzić innym roślinom... 
- markonix

- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Pustynniki pierwsza klasa , moje zeszłoroczne coś wyjadło , kupiłem wiosną na targach takie wyrośnięte i nie dość że nic nie urosły to jeszcze zaczyna podsychać.
Odnośnie barwinka to ja bym go zostawił , ładnie się przewiesza przez murek , szkoda go .........
Odnośnie barwinka to ja bym go zostawił , ładnie się przewiesza przez murek , szkoda go .........