Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Re: Kompost

Post »

Biohumus albo po angielsku vermicompost to masa organiczna we większości przerobiona przez robale a produktem tego przetwórstwa są kupy tych robaków :) .Dżdżownice przetrawiają już częściowo rozłożony materiał gdy jest już dostatecznie miękki.Biohumus Względem zwykłego kompostu jest w postaci bardziej skoncentrowanej i zawiera dużo więcej pożytecznej mikroflory a rośliny są w stanie natychmiastowo pobrać prawie wszystkie zawarte w nim dobra.Mając w kompoście sporo dżdżownic nie ma potrzeby obracania sterty ponieważ robale cały czas to robią.W wielu krajach kompostowanie z udziałem robali jest bardzo popularne i jest mnóstwo stron angielskojęzycznych o tym . Z tego co tam wyczytałem dowiedziałem się min,że w niewyjaśniony jeszcze sposób robale dodają dużo unikalnych związków organicznych do kompostu i niszczą wiele potencjalnie chorobotwórczych związków.Czyli podsumowując dzięki zatrudnieniu do kompostowania robali otrzymujemy w krótszym czasie i bez potrzeby obracania lepszej jakości kompost.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Robale górą! :heja Oj mają co przerabiać.... ;:224
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p
Od: 6 lip 2007, o 16:52

Post »

Jeśli już jesteśmy przy robakach to może dodam również wątek z literatury fachowej..
Zwierzęca różnorodność
Jednokomórkowe pierwotniaki należą do pierwszych stworzeń zasiedlających glebę. Razem z rzęskami i wiciowcami te drobniutkie organizmy zwierzęce tworzą mikrofaunę gleby. Z miliardami osobników na metr kwadratowy warstwy ornej stanowią one najliczniejszą grupę zwierzęcą.
W przeciwieństwie do pierwotniaków, przedstawicieli mezofauny można rozpoznać pod lupą. Największą grupę stanowią nicienie(Nematoda), które przeważnie żywią się bakteriami. Także roztocza, skoczogonki, wazonkowce i wieloszczety należą do tej grupy. Organizmy, które można zobaczyć gołym okiem, określane są jako makrofauna. Dlatego te zwierzęta są dobrze nam znane:równonogi, pajęczaki, dwuparce, krocionogi, pareczniki, drobne owady i ich larwy, podobnie jak ślimaki i dżdżownice.
Powstawanie próchnicy
Dżdżownice dzięki swojemu sposobowi odżywiania produkują więcej próchnicy glebowej niż wszystkie inne żywe stworzenia. Dzięki nim odpady roślinne są " wstępnie przetrawione " przez bakterie i grzyby. W dalszym rozkładzie materii organicznej biorą udział inne liczne organizmy zwierzęce. Na końcu tego ciągu białko ulega rozkładowi na wodę, dwutlenek węgla, sole mineralne i różne jony pokarmowe. Teraz mogą rozpocząć się reakcje chemiczne prowadzące do powstawania substancji huminowych. Lżejsze gleby powinny zawierać co najmniej 3-4% próchnicy, cięższe - około 6%. W naturze proces powstawania kilkucentymetrowej warstwy próchniczej może trwać nawet setki lat. Na glebach zasobnych powstaje próchnica mullowa(słodka). Zapewnia ona dobre uwalnianie składników pokarmowych dla roślin oraz nadaje glebie najlepsze właściwości fizyczne(tzw. gruzełki).

Kompost, ziemia, nawożenie Wydawnictwo MUZA SA Robert Sulzberger str. 11
Mam nadzieję, że przyda się zainteresowanym. Pozdrawiam:)
ferny
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Zawsze jak w ogrodzie znajdę dżdżownicę to przenoszę ją do kompostownika, niech pracuje na swoje utrzymanie. :wink:
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p
Od: 6 lip 2007, o 16:52

Post »

Ja pryzmę kompostową rozpocząłem od warstwy darni odwróconej, tam znajdowały się właśnie dżdżownice. Nie muszę ich zatem szukać i dokładać do pryzmy. Dżdżownice się swietnie w pryźmie rozmnożą..
ferny
dinopd
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lip 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jeśli chodzi o dzdzownice to tylko pamietam ze szkoly podstawowej z lecji biologii ze sa one pozyteczne i w jaki sposob przerabiaja ziemie. poza tym pamietam tez ze trzeba uwazac aby nie uszkodzic dzdzowniczki przed siodelkiem bo sie nie odrodzi.
Ale dziekuje za fachowa wiedze zawsze sie przyda.
Brak u mnie polskich liter PRZEPRASZAM

Hito wa mikake ni yoranu mono - Ludzie nie są tacy, jak się zdają... ;)
Awatar użytkownika
edziolek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2012, o 23:06

Post »

około strony 20 jeden z forumowiczów napisał że nawłoć nie nadaje się na kompost, dlaczego?? i czy idzie o część zieloną czy o korzenie?
pozdrawiam:)
Edyta
Awatar użytkownika
Lhuna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 kwie 2013, o 11:20

Post »

Czy ktoś może wpadł na pomysł polania kompostu rozcieńczonym zakwasem chlebowym?
Pytam, bo drożdże już były - ale pytam naprawdę poważnie :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas_chlebowy

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacj ... udomlekowa

http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glowodan
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

a dlaczego chcesz zwiększać zakwaszenie kompostu?

Dobry kompost powstaje w warunkach tlenowych. Fermentacja to rozkład beztlenowy - niekorzystny dla kompostu, powstają wówczas między innymi brzydkie zapachy.
Awatar użytkownika
Lhuna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 kwie 2013, o 11:20

Post »

Tak mi przyszło do głowy po tym jak wyczytałam tu o drożdżach, a ja właśnie staram się ich unikać, w związku z czym piekę chleby na zakwasie.
Poza tym forumowicz chwalił się , jak to ujął, "ekologiczną" rozsadą bazylii którą potraktował kwasem mlekowym, w związku z gorzelą siewek, tak przynajmniej zrozumiałam.
W związku z tym pomyślałam że można potraktować zakwas jako takie "podręczne Emy", ot tak, żeby wzbogacić zasób mikroorganizmów w kompoście.
spoon
50p
50p
Od: 2 lut 2013, o 21:27

Post »

Lhuna pisze: ot tak, żeby wzbogacić zasób mikroorganizmów w kompoście.
Bakterie i drożdże z zakwasu są wszędzie dookoła nas i nie ma sensu ich dodawać do kompostu. Gdyby im było tam dobrze to już dawno same rozmnożyły by się w masowych ilościach :)
Traper Ned
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2013, o 08:41

Aktywator do kompostu

Post »

Witam

To mój pierwszy wpis na tym forum.
Jesienią 2012 kupiłem 800 l plastikowy kompostownik
Zanim zaczeła się zima był napełniony w ok 60 %
Wiosna wrzuciłem ok 200 szt dżdżownić znalezionych na
ulicy i w ogrodzie. Powoli dokładam to trawę , to inne odpady
roślinne ale pomyślałem o aktywatorze by przyspieszyc proces
kompostowania ale jednocześnie nie zniszczyć dżdzownić.
Co możecie mi polecić ?
Myślałem o Florovit pro natura aktywator kompostu w płynie

Pozdrawiam i czekam na informacje
T.N.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Re: Aktywator do kompostownika

Post »

jak kompost będzie sie za dobrze przerabiał to wygoni dżdżownice. Dobrze pracujący kompost grzeje się naprawdę mocno - miałbyś pieczone :D
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Aktywator nie zrobi krzywdy dżdżownicom. Spokojnie możesz dodawać go do pryzmy oczywiście zgodnie z instrukcją jego użycia :wink: i dawkowania. Ja mam sypki i posypuję nim od czasu do czasu kolejne warstwy składane do kompostownika.
Może warto zajrzeć jaki jest stan kompostu-stopień przerobienia i jeśli gotowy opróżnić kompostownik-(wysypać pod rośliny, lub zworkować albo użyć jako dodatku do nowej pryzmy jeśli nie jest dostatecznie przerobiony)- i zacząć składać nową pryzmę. Sezon się zaczyna, więc na pewno będzie co składać na bieżąco. Warto dodać do nowej pryzmy trochę "poprzedniego" kompostu, żeby zasiedlić ją drobnoustrojami i dżdżownicami.
Traper Ned
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2013, o 08:41

Post »

Witam

Dziękuję za informacje. Moja "sparawa" jest trochę specyficzna a to dlatego
iż nie mam możliwości zabawy z przewalania kompostu z pryzmy na pryzmę
Po prostu - jak to w ogrodzie wrzucam to liśie , to trawę itd.
Staram się przesypywać ziemią. 2 dni temu przeglądałem przy pomocy wideł
jest trochę dżdżownic a sam kompost raczej nie wiele się rozłożył
Czytałem gdzieś że dodanie nawozu krowiego wpływa na przyspieszenie ich rozwoju.
Wędkuję więc są dla mnie istotne jak i sam kompost .
Myslałem o dodaniu hybrydy kalofornijskiej - nie wiem tylko czy to dobry pomysł.

Pozdrawiam i czekam na opinie

T.N.
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”