Ogród z Krzywą Jabłonią cz. 3
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród z Krzywą Jabłonią cz. 3
Bernadko, Twój rh. przemarzł ; zmarzła mu część paków kwiatowych i część liści - jedne i drugie należy oberwać. Zasil roślinę nawozem wieloskładnikowym, ale przedtem sprawdź , czy ma odpowiednie pH (4-5,5/6), bo gdyby było wyższe to trzeba wpierw zakwasić podłoże. Krzew powinien się poprawić w ciągu lata. Obserwuj go. Zima dokuczyła w tym roku naszym roślinom, u mnie też niektóre liście i paki na rh. przemarzły, na szczęście nie wpłynęło to znacząco na kwitnienie, a teraz widzę ,że pojawiaja się silne przyrosty.Na ostatnim Twoim zdj. też widać u dołu , poniżej brązowego, martwego pąka , nowe, zieloniutkie przyrosty 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bernadettko, Ewelina już Ci odpowiedziała
Poza tym pięknie kwitną!!

Poza tym pięknie kwitną!!
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
dziękuję za odwiedziny
I za odpowiedzi
A czy ten biały nalot na pąkach to też od przemarznięcia ?
Pryskałam je Asahi i zasilałam juz raz . Powtórze to jeszcze
Tylko martwię się o ten nalot .
Aniu - kubanki .. pryskałam wczesną wiosną roślinki w ogrodzie. Wydaje mi się, że pomogło - jakkolwiek wielu roślin nie odratowałam.. ale wiele tez jakby ruszyło szybciej z rozawojem .
Moje doświadczenia są jednak jednorazowe.
Teraz jadę do taty do szpitala .. jeżeli pogoda wytrzyma ( bo zachmurane dziś ) to po powrocie planuję zasilanie i opryski.

A czy ten biały nalot na pąkach to też od przemarznięcia ?
Pryskałam je Asahi i zasilałam juz raz . Powtórze to jeszcze

Tylko martwię się o ten nalot .
Aniu - kubanki .. pryskałam wczesną wiosną roślinki w ogrodzie. Wydaje mi się, że pomogło - jakkolwiek wielu roślin nie odratowałam.. ale wiele tez jakby ruszyło szybciej z rozawojem .
Moje doświadczenia są jednak jednorazowe.
Teraz jadę do taty do szpitala .. jeżeli pogoda wytrzyma ( bo zachmurane dziś ) to po powrocie planuję zasilanie i opryski.
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Miiriam-to bagno jest pod ochroną.Ale jest rwane masowo jako znakomity środek przeciw molom.
- Miiriam
A ja kupiłam go w znajomym nam sklepie w M.
W zeszłym roku ...
W zeszłym roku ...
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
To miałaś szczęście, bo ja go szukam od kilku lat i jeszcze nie znalazłam.
Chyba nasi ogrodnicy go jeszcze nie mają.
Chyba nasi ogrodnicy go jeszcze nie mają.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Miiriam
Zapytam w natępnym tygodniu - czy w tym roku mają . Kosztował niedużo - ok 8 - 10 zł. Mogłabym Ci kupić i wysłać .
Ale mało w tym roku mieli takich rzeczy. Sama chciałam kupić azalie, które kupowałam zeszłej wiosny - i nie mieli
Ale mało w tym roku mieli takich rzeczy. Sama chciałam kupić azalie, które kupowałam zeszłej wiosny - i nie mieli

-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
Beniu jak prysnęłaś asahi i zasiliłaś to wstrzymaj się na chwile bo dowiedziałam się że jak jest mało słońca to rośliny mniej jedzą żebyś nie przeholowała a takich martwych pąków nie trzymaj obłam je. moje zaraz ruszyły z liściami jak to zrobiłam

Uploaded with ImageShack.us
raczej spryskaj tym co ci doradziłam .ja już widzę efekty biały nalot zniknął
ogród u stop klasztoru

Uploaded with ImageShack.us
raczej spryskaj tym co ci doradziłam .ja już widzę efekty biały nalot zniknął
ogród u stop klasztoru
- Miiriam
Witaj
Już odłamałam
Podlałam.
Popryskałam Asahi różne słabe roślinki z mojego ogrodu ....
Pierwsze pryskanie było dość dawno temu - zaraz po ustąpieniu mrozów chyba - więc dzisiejsze nie powinno zaszkodzić
Środek polecany przez Ciebie kupię we wtorek - bo jeszcze nie byłam w M.

Już odłamałam

Popryskałam Asahi różne słabe roślinki z mojego ogrodu ....
Pierwsze pryskanie było dość dawno temu - zaraz po ustąpieniu mrozów chyba - więc dzisiejsze nie powinno zaszkodzić

Środek polecany przez Ciebie kupię we wtorek - bo jeszcze nie byłam w M.
- Miiriam
- Miiriam
Jestem dziś na chwileczkę - za chwilę mieliśmy mieć piknik rodzinny w szkole .. a tu znowu grad ... i burza.
- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
My mieliśmy też mieć piknik w szkole ale został odwołany ze względu na deszcze 

- Miiriam
Nasz był jednak. Mimo , że pogoda nie była najgorsza - wszystko rozgrywało się w środku , na sali gimnastycznej , korytarzach .... Już po - na ten rok 

- Miiriam
Witaj Zeniu
Ten floks na taką raczej liliową barwę , jasny fiolecik ... jeżeli chcesz to wyślę ci trochę
Paskudy się nie potopiły - ale kotka walczy dzielnie , a pies rozgrzebuje nory ...

Humor mi dopisuje .. ale ostanio jakoś nie mogłam sie pozbierać. Koleżanki w pracy mówiły .. że juz chyba naprawdę jest źle... no . ale trochę słoneczka i juz lepiejZenia pisze:Witaj Bernadetko. Widzę że po mimo strat, humor ci dopisuje. I bardzo dobrze. Cieszę się że tych strat nie ma dużo a pozostałe kwiatki trzymają się dzielnie. Spodobał mi się u ciebie floks szydlasty. Ładny kolorek, taki niebieściutki. Muszę się za takim rozejrzeć..u mnie tylko w kolorach różu. Zmartwiłaś mnie tymi nornicami. Ja także myślałam że jeden pożytek jaki będzie z tej wody to taki...że te paskudy się potopią, a tu wychodzi na to że nie.Taki mam teraz spokój bez nich..nie wyobrażam sobie aby znów powróciły.

Ten floks na taką raczej liliową barwę , jasny fiolecik ... jeżeli chcesz to wyślę ci trochę

Paskudy się nie potopiły - ale kotka walczy dzielnie , a pies rozgrzebuje nory ...
- Miiriam
Mario5, Ewo Janino, Kogro, AlinkoK,aleb-azi, jolla500,Andrzej Max, Dorotko - korzo
Bardzo wam dziękuję za zostawiony ślad
Ten grad był rzeczywiście bardzo niszczący .. ale roślinki raczej się zregenerują .. już to widać. Dziś przeszedł następny grad - ale nieszkodliwy zupełnie
Wygląda na to, że będzie to gradowa wiosna
Nornic jest jakby mniej - ale tez Nika walczy z nimi - efekty widzimy w garażu, przed domem... no i Dżek - on kopie, warczy, szczeka. Dziury są ogromne ostanio oberwała prawie pół suchodrzewu chcąc dostać się pod niego .. i podkopał tuje. Wiem, że niszczy ... ale mam nadzieję, że skutecznie odstrasza nornice z tych miejsc

Bardzo wam dziękuję za zostawiony ślad

Wygląda na to, że będzie to gradowa wiosna

Nornic jest jakby mniej - ale tez Nika walczy z nimi - efekty widzimy w garażu, przed domem... no i Dżek - on kopie, warczy, szczeka. Dziury są ogromne ostanio oberwała prawie pół suchodrzewu chcąc dostać się pod niego .. i podkopał tuje. Wiem, że niszczy ... ale mam nadzieję, że skutecznie odstrasza nornice z tych miejsc