Storczyki Wiolety
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Wiolety
Ładne storczyki. Vanda malutka, ale może za kilka lat zakwitnie. A ten Phal. raczej uschnie, naprawdę mało prawdopodobne, by przeżył, już parę razy miałam taką sytuację.
Ale cudny ten tęczowy....
A gdzie kupiłaś spaghnum? Możliwe, że pisałaś, ale nie czytałam teraz całego wątku....
Ale kiedyś czytałam, ;-))) A teraz chyba będę musiała zainwestować, bo mam dwóch ochotników do zanurzenia....
A gdzie kupiłaś spaghnum? Możliwe, że pisałaś, ale nie czytałam teraz całego wątku....

Magda
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dusiu
proszę, nie odbieraj mi resztek nadziei...
Madziu
spagnum kupiłam na all..., bo u siebie nie mogłam dostać 

Madziu

- Storczykowa
Niestety nie zawsze da się storczykowi pomóc. Czasem jest już za późno... Musiało mu coś zaszkodzić, może został przelany albo gnije (zrzucanie liści często występuje przy gniciu trzonu).
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Szkoda choruszka, ale nadzieję to ja mam zawsze do końca !
Mała Vanda
Mała Vanda

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ale ladna Vandzia ;)
Piękne pączuszki u dendrobium nobile, tyle korzonków mlodych
Piękne pączuszki u dendrobium nobile, tyle korzonków mlodych

- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Wiolu, vandzia super, jakie ma grubaśne korzonki
Tęczowa półminiaturka piękna, ma optymistyczne wiosenne kolorki
Będę trzymać kciuki za choruszka, sama ratuję moją ukochaną Pink Panther
liczę że z wiosną wypuści nowe korzonki, czego życzę i Twojej roślince 

Tęczowa półminiaturka piękna, ma optymistyczne wiosenne kolorki

Będę trzymać kciuki za choruszka, sama ratuję moją ukochaną Pink Panther

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Wioleta
Dusiu, Justynko, Justynko, Asiu- cieszę się, że do mnie zaglądacie
Tak patrzę, że z tego choruszka już chyba nic nie będzie- zółknięcie postępuje zbyt szybko...został mu tylko jeden zielony liść, ale i on "niewyraźnie" wygląda
Napiszcie mi, proszę co ile dni moczycie swoje vandzie? i jak z nawożeniem takiego młodziutkiego okazu?
Tadaaaam

Tak patrzę, że z tego choruszka już chyba nic nie będzie- zółknięcie postępuje zbyt szybko...został mu tylko jeden zielony liść, ale i on "niewyraźnie" wygląda

Napiszcie mi, proszę co ile dni moczycie swoje vandzie? i jak z nawożeniem takiego młodziutkiego okazu?
Tadaaaam

- Storczykowa
Piękne Dendrobium. A małą Vandę można kąpać tak jak dorosłe, czyli ze 2 razy w tygodniu, po kilka godzin. Co do nawożenia, nie wiem, bo ja moich Vand nigdy nie nawożę, szkoda by mi było marnować całe wiadro wody na jedno nawożenie (bo nie mogłabym ich potem znów w tym zamoczyć, bo by im zaszkodził nadmiar nawozu).
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ja moją sadzonkę vandzi chyba tylko raz nawoziłam
W ciągu pół roku....
Ach, dendrobium nobile cudne....ciemno-czerwony środeczek bardzo mi się podoba, gratuluję kwiatuszków

Ach, dendrobium nobile cudne....ciemno-czerwony środeczek bardzo mi się podoba, gratuluję kwiatuszków

- Wioleta
Dendrobium pomału się otwiera- zrobię mu zdjęcie, kiedy otworzy wszystkie kwiatki.
A co Wy na to, żebym korzenie vandy obłożyła sphagnum? Vanda rośnie w koszyczku.
A co Wy na to, żebym korzenie vandy obłożyła sphagnum? Vanda rośnie w koszyczku.
- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Wioletko
Zacznę od choruszka, którego bardzo mi szkoda, ja teraz już tylko za rada Celinki reanimuję w kamieniach i szkle i widzę pozytywne efekty, mam takie dwa storczyki, gdzie jeden wypuścił nowy listek i trzy korzonki a u drugiego listek zaczyna się pojawiać, czyli chyba im dobrze tak ;)
Co do Vandy to ja polecałabym wyjąć ją z tego koszyczka(chyba, że nie ma już takiej możliwości) i wsadzić do szklanki, bez sphagnum i żadnego innego podłoża, nie ma takiej potrzeby.
Moczyć 2 razy w tyg. po kilka godzin tak jak Dusia wspomniała, ja również nie nawożę, ale Vandę i inne storczyki moczę w wodzie z akwarium, czyli odstanej i w zasadzie z nawozem, bo rybki w sumie jakiś tam nawóz dają
Kwitnące i pąki cudniaste

Zacznę od choruszka, którego bardzo mi szkoda, ja teraz już tylko za rada Celinki reanimuję w kamieniach i szkle i widzę pozytywne efekty, mam takie dwa storczyki, gdzie jeden wypuścił nowy listek i trzy korzonki a u drugiego listek zaczyna się pojawiać, czyli chyba im dobrze tak ;)
Co do Vandy to ja polecałabym wyjąć ją z tego koszyczka(chyba, że nie ma już takiej możliwości) i wsadzić do szklanki, bez sphagnum i żadnego innego podłoża, nie ma takiej potrzeby.
Moczyć 2 razy w tyg. po kilka godzin tak jak Dusia wspomniała, ja również nie nawożę, ale Vandę i inne storczyki moczę w wodzie z akwarium, czyli odstanej i w zasadzie z nawozem, bo rybki w sumie jakiś tam nawóz dają

Kwitnące i pąki cudniaste

- Wioleta
Igorze, Asiu
dziękuję za odwiedzinki
Igorze- vandzię kupiłam u Forumowiczki, a Ona z kolei podczas zbiorowego zakupu vand przez Rafaela (prześledź wątek Vanda i Banda , to będziesz wiedział o co chodzi
)
Asiu- mój choruszek powoli odchodzi na tamten świat
, pomału żółknie mu ostatni listek, ale trzymam go do końca...
Vandę mogę wyjąć z koszyczka bez problemu, muszę tylko poszukać jakieś ładne naczynie dla niej. Dzisiaj właśnie ją moczyłam i siedziała w wodzie chyba z pół dnia, bo o niej zapomniałam
mam nadzieję, że to jej nie zaszkodzi...

Igorze- vandzię kupiłam u Forumowiczki, a Ona z kolei podczas zbiorowego zakupu vand przez Rafaela (prześledź wątek Vanda i Banda , to będziesz wiedział o co chodzi

Asiu- mój choruszek powoli odchodzi na tamten świat

Vandę mogę wyjąć z koszyczka bez problemu, muszę tylko poszukać jakieś ładne naczynie dla niej. Dzisiaj właśnie ją moczyłam i siedziała w wodzie chyba z pół dnia, bo o niej zapomniałam

- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Igor te malutkie tez nie były takie taniutkie, gdzieś ok. 20 zł albo ponad. Musisz śledzić All... nieraz się trafiają takie malutkie
Rafael jednorazowo licytował gdzieś większa ilość i dlatego było taniej, gdzyz dużo osób na forum było chętnych. To tyle co wiem na ten temat .

- Wioleta
Igorze dałam 40 zł, bo tyle kosztowała sadzonka łącznie z kosztami wysyłki ( najpierw w Niemczech do Rafaela, a potem od Raf. do Polski). Sama sadzonka kosztowała mniej, ale nie wiem ile...O to musisz zapytać kogoś, kto kupował wtedy bezpośrednio /to było rok temu/.
Ooo Halina już Ci napisała...
Ooo Halina już Ci napisała...