Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Re: Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Post »

Tujo! :D I znowu roślinna niespodzianka! I znowu muszę biec do encyklopedii roślin! No inspirujesz!
Piękne liście ma ajania. Czy ona rośnie na leśnej rabacie?
Jeżeli chodzi o przechowanie roślin, to czy nie pomyślałaś o tym, że część roślin możesz przechowywać w altanie? Dobrze opatulona skrzynka chyba będzie dostatecznie chronić od chłodu.
Pelargonie wraz ze skrzynką wstawiłam do Chaty, jestem ciekawa, czy się uchowają.
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję pięknie, Izko, za szybki odzew. Trochę mnie pocieszyłaś ... porównałam nasze roślinki w powiększeniu
i widzę, że pączki mają w takim samym stanie , tzn. częściowo czarne ... może porażone październikowym mrozem ? :roll:
Ja już nie łudzę się, że ajania zakwitnie :( . Szkoda ! Owszem ma dekoracyjne liście, ale gdy pokażą się żółte, guziczkowe
kwiatki , jest rewelacyjna ... jak ubiegłoroczna u Ani Raczek / http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=504 /

Piszesz, że ładnie przezimowała ; z okryciem czy bez ? :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wszystkich cieplutko i grudniowo!
Aniu - wybacz, że dopiero teraz Ci opisuję. Szczerze mówiąc nie mogłam sobie przypomnieć czy okrywałam ajanię i w tym celu przejrzałam swoje archiwalne fotki z zeszłej jesieni i zimy. Wynika z nich niezbicie, że przed zimą ścięłam całą roślinę ( ona nie jest zimozielona) i miejsce gdzie rosła przykryłam jedliną - dosłownie jedną, dwoma gałązkami. Wiosną dość późno ruszyła z wegetacją i może dlatego nie zdąży zakwitnąć. Do tego trzeba powiedzieć, że wiosna u mnie sporo później niż u Ciebie. W tym roku to była różnica 3-4 tygodni :( W zeszłym roku u mnie też ładnie kwitła choć początkowo byłam zawiedziona jej niepozornymi kwiatami.

Oranio - ajanie to mój zeszłoroczny nabytek z jesiennych targów. Rośnie na rabacie kwiatowej ( w zasadzie mojej głównej :wink: ) po prawej stronie działki.
Niestety moja altanka nie sprawdziła się ostatniej zimy jako przechowalnia. Temperatura w niej niewiele wyższa niż na zewnątrz. To nie jest murowana altanka. Jej ściany są płyty pilśniowej nawet nie paździerzowej. Do tego jest sporo dziur i dziurek na wylot. U Ciebie może się udać.

Zeszłoroczne kwitnienie ajanii:

Obrazek

Wczoraj zauważyłam, że moje ciemierniki ruszyły z wegetacją :D Goryczka dostała świąteczną osłonę na zimę :wink:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

tu.ja pisze:Witam wszystkich cieplutko i grudniowo!
Aniu - wybacz, że dopiero teraz Ci opisuję. Szczerze mówiąc nie mogłam sobie przypomnieć czy okrywałam ajanię i w tym celu przejrzałam swoje archiwalne fotki z zeszłej jesieni i zimy. Wynika z nich niezbicie, że przed zimą ścięłam całą roślinę ( ona nie jest zimozielona) i miejsce gdzie rosła przykryłam jedliną - dosłownie jedną, dwoma gałązkami. Wiosną dość późno ruszyła z wegetacją i może dlatego nie zdąży zakwitnąć. Do tego trzeba powiedzieć, że wiosna u mnie sporo później niż u Ciebie. W tym roku to była różnica 3-4 tygodni :( W zeszłym roku u mnie też ładnie kwitła choć początkowo byłam zawiedziona jej niepozornymi kwiatami.
Zeszłoroczne kwitnienie ajanii:
Obrazek
Moja w ogóle nie kwitła... :? ale liście ma ładne. Czy ona lubi dużo słonka, czy może być w półcieniu ?
To mówisz, żeby ją ściachać na zimę i przykryć resztę stroiszem ?
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cześć Izuniu!! ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tuja, już wiem! Ty po prostu świetnie opiekujesz się roślinami i myślę, że każda, która trafi w Twoje ręce będzie imponującym przedstawicielem swojego gatunku!
Ta goryczka pod szkiełkiem! :;230 No ja bym tam z nią zamieszkała! Tak przytulnie!!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

I szkiełko ze świątecznym akcentem. Ale Izuniu dobrałaś cudownie. :;230
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Izo, ja też z opóźnieniem, sorry :oops: . Dzięki, że zadałaś sobie tyle trudu, żeby odszukać foto i wiadomości o ajanii ... są cenne, bo sprawdzone.
W ubiegłym roku uraczyła Cię ślicznymi, rozwiniętymi kwiatkami ;:7 . Jestem prawie pewna, że powodem tegorocznego braku
kwiatków ajanii, był październikowy mróz :evil: ... mam nadzieję, że za rok to się nie powtórzy i doczekamy się obfitego kwitnienia .

Wspaniałe M-1 zafundowałaś goryczce ... odwdzięczy się za rok ;:136
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Izuniu :) Świetna osłona goryczki! :)
Najprawdopodobniej nieopatrznie podpisałam zdjęcie :;230 Nie jestem w ciąży...trochę szkoda :)
Miłego dnia Ci życzę ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam miłych Gości!
Wczoraj sadziłam drobnicę liliową w deszczu, a dziś od rana słoneczko i ....mrozik :roll:
Chyba w końcu przyjdzie zima...
Widzę, że wszystkim spodobała się świąteczna osłona goryczki. W zasadzie nie miałam innego wyjścia :wink: Witrażyk znalazłam niedawno robiąc porządki u córki. To Jej praca sprzed kilku lat. Leżała zapomniana na dnie szafy, a ja potrzebowałam kawałka szyby.
Mam nadzieję, że to pomoże przeżyć roślinie zimę. Wiecie co - ona nadal pięknie kwitnie - to już ponad dwa tygodnie...
Moniko - skoro szkoda to może czas pomyśleć o kolejnym dziecku...Pawełek coraz większy i bardziej samodzielny. Przepis na karkówkę mam podobny :D Ty dzisiaj nie szalej i nie zapomnij odpocząć.
Aniu - ja myślę, że to raczej słońca jej brakowało...Też mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej.
Dzięki Ado za odwiedziny. W końcu idą święta...prawda.
Oranio - zawstydzasz mnie :oops: . Ja wciąż tak niewiele wiem o roślinach i ich potrzebach...Staram się - to prawda, ale działam raczej intuicyjnie. Niestety mam na swym koncie kilka wykończonych roślin :oops: Czasem jednak chyba lepiej zrobić mniej niż za dużo by " nie zagłaskać kota na śmierć ".
Witaj Karinko! Ciesze się, że jesteś i zajrzałaś. Czekam na wieści...
Ave - masz rację - ajania ma bardzo dekoracyjne liście. Wydaje mi się, że jednak ona woli stanowisko słoneczne. U mnie w zasadzie na takim rośnie ( chyba ). Myślę jednak, że zbyt krótko u mnie jest w miarę ciepło. W porównaniu do zachodniej i centralnej części kraju u mnie wiosna jest później i wcześniej zima :(

Kwiatów już nie ma, więc pokażę moją córcię i Jej ulubieńca:
Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Tujko!
Widziałam Twój post u Pszczółki w którym piszesz że szykuje się latem jakieś spotkanie na Pomorzu? Znasz jakieś konkretne szczegóły? Napisz please........... ;:180 ;:180 ;:180 !!!!!!!!!!!!!!!!!!
(najlepiej u mnie ;:180 ;:180 ;:180 )
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izo! Ale masz wspaniałą Córkę! Piękne zdjęcia!
Jak będzie taka aura, to będziemy wsadzać i w styczniu, i w lutym...
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Ajanie czesto spotykam w ogrodniczych, będę musial przetestowac w ogrodzie.
Pozdrow coreczke i jej "przyjaciela"popieram wszystkie rodzaje sportu-ten w szczegolnosci.

Pozdrawiam Markus
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 nadrobiłam zaległości w Twoim ogródeczku :wit
Córcie masz śliczną ;:108 ... ja też uwielbiam koniki :D
Goryczka fajnie została wyróżniona taką świąteczną osłoną - pomysł oryginalny :D

Życzę spokojnej nocki i kolorowych snów ;:19
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Halinko, jak dobrze że wpadłam do Ciebie i poczytałam o ajanii. Swoją kupiłam w tym roku i będę wiedziała jak z nia postępować.

Córcia fajna i jej ulubieniec też niczego sobie.

O goryczce ostatnio przeczytałam, że nie lubi podmokłej gleby, w której stoi woda. Musi mieć przepuszczalną ziemię. Skoro to roślina górska, to musi sobie radzić w szczelinach skalnych.
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”