Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

Witam Tadeuszu.Żal patrzeć na Twoje umęczone śniegiem rosliny.Ja robiłem jeszcze fotki kwitnących w ostatnich dniach.niestety tak to bywa,odległość między nami spora to i pogoda może być inna.Straszny ze mnie zmarzluch,najlepiej uciekłbym do ciepłych krajów a wrócił wiosną. Ale prawdopodobnie tak mają byki.Pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witaj Tadeuszu48,już się cieszę i dmucham,żeby odsunąć zimno na po Wszystkich Świętych :P .Piwnicę mam sporą i o właściwej temperaturze do przechowywania agaw.
Wysłana przez panów fachowców do OBI po piankę do parapetów oglądałam berberysy,były w dużej przecenie,ale wytłumaczyłam sobie,że na razie nie mogę ich mieć.Ładne są to fakt,ale trochę miejsca zajmują.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tadeusz u mnie kolejny dzień pada deszcz, tak że w ogrodzie nic nie mogę robić, a kolejne prognozy pogody nie są pocieszające. Przedstawiony berberys na pierwszym zdjęci ma spor rozmiary, czy on jest skracany i formowany czy rosnie formie naturalnej???
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

To ten berberys ma takie czerwone śliczne owocki :shock: Sliczny jest :D
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Tadeuszu!

Dziękuje za miłe słowa o moim ogrodzie zwłaszcza, że mówi to Ktoś kto ma pięknie urządzony ogród.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Wspaniały pomysł z tą prezentacją roślin na poszczególnych rabatach .

Będę śledzić dalszy ciąg i nie ominę żadnej części . :P
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witam,u Ciebie Tadeuszu jak zwykle wszystko wychuchane,zadbane,nie widać śladu po ostatnim ataku zimy...chyba już wszystko uprzątnołęś,ja przez te deszcze to tylko poobcinałam połamane gałęzie... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

TADEUSZU- dziękuję za odwiedziny, z tymi zniszczeniami w ogrodzie, nie jest tak źle, na kilkaset drzew,krzewów i iglaków znacznemu uszkodzeniu uległo, tylko kilka, fakt że cenne, ale nic na to nie poradzi, mam nadzieję że sama przyroda naprawi to co zepsuła. Ja też ( ale z ogrodem) chętnie bym się przeniósł o tej porze roku bardziej na południe.

EWO,JANINO- dziękuję za odwiedziny, postaram się by paczka z roślinkami dotarła do Ciebie jak najszybciej w listopadzie, wysyłając ją wyślę informację na PW. Ja wszystkie ostatnio kupione rośliny (tak od początku września) nie sadzę na miejsce stałe, tylko przechowuję je zadołowane w zimnej szklarni.

ZENKU- dziękuję za odwiedziny, pogoda niezbyt pozwala na prace w ogrodzie, a mam jeszcze zaplanowane koszenie i areację trawnika , nie mówiąc że coraz więcej liści w ogrodzie, i są one cały czas mokre, a więc trudno je grabić.

Na rabacie przy ścieżce z której rośliny pokazuję wśród ponad stu roślin , rośnie również cztery rośliny których rozmiary są "średnie", jedną z nich jest berberys o liściach zielonych.

U tej odmiany berberysu , starsze gałęzie mają tendencje do zwisania, w związku z tym corocznie(jesienią) wycinam najbardziej rozpostarte gałęzie i jednocześnie odmładzam ten krzew. Staram się tak ciąć by ciągle utrzymywał obecną sylwetkę, i nie przeszkadzał w rośnięciu sąsiednim roślinom.

GRAŻYNO- dziękuję za odwiedziny, berberysy mają piękne owoce, w tym roku nie ma ich dużo na roślinach, mało też było kwiatów wiosną.

GORYCZKO- dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa o naszym ogrodzie, Twój ogród jest z pewnością oryginalny w zagospodarowaniu, będę częstym gościem, zwłaszcza teraz jesienią.

JOLU- dziękuję za odwiedziny, prawie przez cały rok prezentowałem zdjęcia ,głównie kwitnących roślin oraz całego ogrodu, zdjęcia poszczególnych drzew,krzewów i iglaków , pojawiały się tylko w tle ogrodu.

Doszedłem do wniosku że warto pokazać w sposób indywidualny nasze rośliny, pokazać ich wygląd który z każdym rokiem jest coraz piękniejszy. Warto również porównać ich wzrost w porównaniu do ubiegłego roku, czy nawet wcześniejszych lat , to po ich wzroście widać jak ogród się zmienia z czasem.

MARYLO- dziękuję za odwiedziny, część roślin wstała, u części, których położyły się gałęzie sznurkami podwiązałem gałęzie do góry, może to coś im pomoże. Połamane gałęzie usunąłem, a dalsze prace będę robił na wiosnę, po rozpoczęciu wegetacji przez rośliny. Zdjęcia do albumu roślin w ogrodzie robiłem latem i nie widać na nich żadnych zniszczeń.

Kontynuacja zdjęć Rabaty przy Scieżce.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Dzisiaj był piękny, słoneczny dzień, aż chciało się pracować w ogrodzie.

Dzisiaj dla odmiany jesienne pejzaże w NOKŁACH:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tadeusz u mnie dzisiaj również słonecznie i ciepło ,więc mogłem popracować. W Nokłach jak zwykle ład i porzadek, Ty to chyba chodzisz ciągle po trawnikach i zbierasz opadłe liście bo zawsze jest czysto.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Ocho :!: Tadeusz znowu latał balonem ;:138
U Was tak pieknie :shock: a u nas pochmurno było choć ciepło.....zgrabiłam liscie :D
Piękne u Ciebie te kolory jesieni :P
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spoglądałam dziś z głównej drogi w Twoją stronę, tam gdzie te pożółkłe brzozy
i myślałam, że na pewno pracujesz w ogrodzie.
Wystarczyło tylko trochę słońca i od razu poweselał świat.
Żółcie, rudości i czerwienie na tle zielonych iglastych drzew
- dobrze, że nie byłam za kierownicą :lol:
Na pewno dzisiaj dużo zrobiłeś, aż szkoda siedzieć w murach w taki dzień :roll:
A żeby nie było tak dobrze, to teraz znowu mży.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Tadeusz-Piękna jesień u Ciebie.Jak Ty to wszystko ogarniasz. Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Witaj Tadeuszu, podziwiam ogród, jest piękny o każdej porze roku, zadbany, dużo ciekawych roślin a iglaki wręcz wspaniałe, też jestem ich miłośniczką. Mieć taki nieprzeciętny ogród to wielka satysfakcja.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

U mnie też poniedziałek był w miarę słoneczny ,chociaż bez deszczu się nie obyło .
Ogród wygląda rewelacyjnie w słonecznych promieniach ,aż miło popatrzeć . :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”