Ranczo Nokły cz.3
- tadeo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ranczo Nokły cz.3
Witam Tadeuszu.Żal patrzeć na Twoje umęczone śniegiem rosliny.Ja robiłem jeszcze fotki kwitnących w ostatnich dniach.niestety tak to bywa,odległość między nami spora to i pogoda może być inna.Straszny ze mnie zmarzluch,najlepiej uciekłbym do ciepłych krajów a wrócił wiosną. Ale prawdopodobnie tak mają byki.Pozdrawiam Tadeusz
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Witaj Tadeuszu48,już się cieszę i dmucham,żeby odsunąć zimno na po Wszystkich Świętych :P .Piwnicę mam sporą i o właściwej temperaturze do przechowywania agaw.
Wysłana przez panów fachowców do OBI po piankę do parapetów oglądałam berberysy,były w dużej przecenie,ale wytłumaczyłam sobie,że na razie nie mogę ich mieć.Ładne są to fakt,ale trochę miejsca zajmują.
Wysłana przez panów fachowców do OBI po piankę do parapetów oglądałam berberysy,były w dużej przecenie,ale wytłumaczyłam sobie,że na razie nie mogę ich mieć.Ładne są to fakt,ale trochę miejsca zajmują.
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Tadeusz u mnie kolejny dzień pada deszcz, tak że w ogrodzie nic nie mogę robić, a kolejne prognozy pogody nie są pocieszające. Przedstawiony berberys na pierwszym zdjęci ma spor rozmiary, czy on jest skracany i formowany czy rosnie formie naturalnej???
Pozdrawiam Zenek
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
To ten berberys ma takie czerwone śliczne owocki
Sliczny jest 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Tadeuszu!
Dziękuje za miłe słowa o moim ogrodzie zwłaszcza, że mówi to Ktoś kto ma pięknie urządzony ogród.
Dziękuje za miłe słowa o moim ogrodzie zwłaszcza, że mówi to Ktoś kto ma pięknie urządzony ogród.
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Wspaniały pomysł z tą prezentacją roślin na poszczególnych rabatach .
Będę śledzić dalszy ciąg i nie ominę żadnej części . :P
Będę śledzić dalszy ciąg i nie ominę żadnej części . :P
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Witam,u Ciebie Tadeuszu jak zwykle wszystko wychuchane,zadbane,nie widać śladu po ostatnim ataku zimy...chyba już wszystko uprzątnołęś,ja przez te deszcze to tylko poobcinałam połamane gałęzie... 

-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
TADEUSZU- dziękuję za odwiedziny, z tymi zniszczeniami w ogrodzie, nie jest tak źle, na kilkaset drzew,krzewów i iglaków znacznemu uszkodzeniu uległo, tylko kilka, fakt że cenne, ale nic na to nie poradzi, mam nadzieję że sama przyroda naprawi to co zepsuła. Ja też ( ale z ogrodem) chętnie bym się przeniósł o tej porze roku bardziej na południe.
EWO,JANINO- dziękuję za odwiedziny, postaram się by paczka z roślinkami dotarła do Ciebie jak najszybciej w listopadzie, wysyłając ją wyślę informację na PW. Ja wszystkie ostatnio kupione rośliny (tak od początku września) nie sadzę na miejsce stałe, tylko przechowuję je zadołowane w zimnej szklarni.
ZENKU- dziękuję za odwiedziny, pogoda niezbyt pozwala na prace w ogrodzie, a mam jeszcze zaplanowane koszenie i areację trawnika , nie mówiąc że coraz więcej liści w ogrodzie, i są one cały czas mokre, a więc trudno je grabić.
Na rabacie przy ścieżce z której rośliny pokazuję wśród ponad stu roślin , rośnie również cztery rośliny których rozmiary są "średnie", jedną z nich jest berberys o liściach zielonych.
U tej odmiany berberysu , starsze gałęzie mają tendencje do zwisania, w związku z tym corocznie(jesienią) wycinam najbardziej rozpostarte gałęzie i jednocześnie odmładzam ten krzew. Staram się tak ciąć by ciągle utrzymywał obecną sylwetkę, i nie przeszkadzał w rośnięciu sąsiednim roślinom.
GRAŻYNO- dziękuję za odwiedziny, berberysy mają piękne owoce, w tym roku nie ma ich dużo na roślinach, mało też było kwiatów wiosną.
GORYCZKO- dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa o naszym ogrodzie, Twój ogród jest z pewnością oryginalny w zagospodarowaniu, będę częstym gościem, zwłaszcza teraz jesienią.
JOLU- dziękuję za odwiedziny, prawie przez cały rok prezentowałem zdjęcia ,głównie kwitnących roślin oraz całego ogrodu, zdjęcia poszczególnych drzew,krzewów i iglaków , pojawiały się tylko w tle ogrodu.
Doszedłem do wniosku że warto pokazać w sposób indywidualny nasze rośliny, pokazać ich wygląd który z każdym rokiem jest coraz piękniejszy. Warto również porównać ich wzrost w porównaniu do ubiegłego roku, czy nawet wcześniejszych lat , to po ich wzroście widać jak ogród się zmienia z czasem.
MARYLO- dziękuję za odwiedziny, część roślin wstała, u części, których położyły się gałęzie sznurkami podwiązałem gałęzie do góry, może to coś im pomoże. Połamane gałęzie usunąłem, a dalsze prace będę robił na wiosnę, po rozpoczęciu wegetacji przez rośliny. Zdjęcia do albumu roślin w ogrodzie robiłem latem i nie widać na nich żadnych zniszczeń.
Kontynuacja zdjęć Rabaty przy Scieżce.

EWO,JANINO- dziękuję za odwiedziny, postaram się by paczka z roślinkami dotarła do Ciebie jak najszybciej w listopadzie, wysyłając ją wyślę informację na PW. Ja wszystkie ostatnio kupione rośliny (tak od początku września) nie sadzę na miejsce stałe, tylko przechowuję je zadołowane w zimnej szklarni.
ZENKU- dziękuję za odwiedziny, pogoda niezbyt pozwala na prace w ogrodzie, a mam jeszcze zaplanowane koszenie i areację trawnika , nie mówiąc że coraz więcej liści w ogrodzie, i są one cały czas mokre, a więc trudno je grabić.
Na rabacie przy ścieżce z której rośliny pokazuję wśród ponad stu roślin , rośnie również cztery rośliny których rozmiary są "średnie", jedną z nich jest berberys o liściach zielonych.
U tej odmiany berberysu , starsze gałęzie mają tendencje do zwisania, w związku z tym corocznie(jesienią) wycinam najbardziej rozpostarte gałęzie i jednocześnie odmładzam ten krzew. Staram się tak ciąć by ciągle utrzymywał obecną sylwetkę, i nie przeszkadzał w rośnięciu sąsiednim roślinom.
GRAŻYNO- dziękuję za odwiedziny, berberysy mają piękne owoce, w tym roku nie ma ich dużo na roślinach, mało też było kwiatów wiosną.
GORYCZKO- dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa o naszym ogrodzie, Twój ogród jest z pewnością oryginalny w zagospodarowaniu, będę częstym gościem, zwłaszcza teraz jesienią.
JOLU- dziękuję za odwiedziny, prawie przez cały rok prezentowałem zdjęcia ,głównie kwitnących roślin oraz całego ogrodu, zdjęcia poszczególnych drzew,krzewów i iglaków , pojawiały się tylko w tle ogrodu.
Doszedłem do wniosku że warto pokazać w sposób indywidualny nasze rośliny, pokazać ich wygląd który z każdym rokiem jest coraz piękniejszy. Warto również porównać ich wzrost w porównaniu do ubiegłego roku, czy nawet wcześniejszych lat , to po ich wzroście widać jak ogród się zmienia z czasem.
MARYLO- dziękuję za odwiedziny, część roślin wstała, u części, których położyły się gałęzie sznurkami podwiązałem gałęzie do góry, może to coś im pomoże. Połamane gałęzie usunąłem, a dalsze prace będę robił na wiosnę, po rozpoczęciu wegetacji przez rośliny. Zdjęcia do albumu roślin w ogrodzie robiłem latem i nie widać na nich żadnych zniszczeń.
Kontynuacja zdjęć Rabaty przy Scieżce.

-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Tadeusz u mnie dzisiaj również słonecznie i ciepło ,więc mogłem popracować. W Nokłach jak zwykle ład i porzadek, Ty to chyba chodzisz ciągle po trawnikach i zbierasz opadłe liście bo zawsze jest czysto.
Pozdrawiam Zenek
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Ocho
Tadeusz znowu latał balonem
U Was tak pieknie
a u nas pochmurno było choć ciepło.....zgrabiłam liscie
Piękne u Ciebie te kolory jesieni :P

U Was tak pieknie

Piękne u Ciebie te kolory jesieni :P
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Spoglądałam dziś z głównej drogi w Twoją stronę, tam gdzie te pożółkłe brzozy
i myślałam, że na pewno pracujesz w ogrodzie.
Wystarczyło tylko trochę słońca i od razu poweselał świat.
Żółcie, rudości i czerwienie na tle zielonych iglastych drzew
- dobrze, że nie byłam za kierownicą
Na pewno dzisiaj dużo zrobiłeś, aż szkoda siedzieć w murach w taki dzień
A żeby nie było tak dobrze, to teraz znowu mży.
i myślałam, że na pewno pracujesz w ogrodzie.
Wystarczyło tylko trochę słońca i od razu poweselał świat.
Żółcie, rudości i czerwienie na tle zielonych iglastych drzew
- dobrze, że nie byłam za kierownicą

Na pewno dzisiaj dużo zrobiłeś, aż szkoda siedzieć w murach w taki dzień

A żeby nie było tak dobrze, to teraz znowu mży.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- tadeo
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
Tadeusz-Piękna jesień u Ciebie.Jak Ty to wszystko ogarniasz. Pozdrawiam serdecznie
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Witaj Tadeuszu, podziwiam ogród, jest piękny o każdej porze roku, zadbany, dużo ciekawych roślin a iglaki wręcz wspaniałe, też jestem ich miłośniczką. Mieć taki nieprzeciętny ogród to wielka satysfakcja.
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
U mnie też poniedziałek był w miarę słoneczny ,chociaż bez deszczu się nie obyło .
Ogród wygląda rewelacyjnie w słonecznych promieniach ,aż miło popatrzeć . :P
Ogród wygląda rewelacyjnie w słonecznych promieniach ,aż miło popatrzeć . :P