Ogródek KaRo cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krysiu, Twoja pupilka znów kwitnie i zapowiada ciąg dalszy :wink:

Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie Ci kwitnie datura ,nie mogę się nadziwić :D
a moja taka biedna teraz,liście opadają,zostało kilka,same badyle choć pąki jeszcze ma,nie wiem czemu jest taka "uboga"-zasilałam ją :wink: :?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Gieniu,wiem,że podobnie jak ja cierpisz na brak miejsca w ogródku :(
ale chcę Ci gorąco polecić dwie odmiany hortensji,które powinnaś gdzieś mimo wszystko upchnąć.
To właśnie mocno różowiejącą hortensję bukietową "Pinky Winky"

Obrazek

i kremowo-zielonkawą o ogromnych kwiatach bukietową 'Limelight'

Obrazek

Obie zaspokoją Twoje potrzeby,na chwilkę ale jednak uradują Cię z pewnością. :)
A jeśli znalazłabyś jeszcze miejsce na hortensję bukietową " Kyushu" to byłabyś zupełnie usatysfakcjonowana.

Obrazek

Inne owszem owszem ,można mieć ale niekoniecznie tym bardziej,że niektóre z nich kwitną krótko jak choćby
H.aspera czy H.serrata, tych jest cała masa w przepięknych kolorach i różnych stadiach rozwijania kwiatów a jednak to krzewy krótko kwitnące.
Tak więc Gieniu pomyśl nad nimi :wink: :D

Izo masz już 12 hortensji??? :shock: :D
Mam nadzieje,że je zobaczę za chwilkę ...

Krzysio - prawda jest taka,że właśnie takiego - białego z czerwoną gardzielą hibiskusa kupowałam X lat temu we Florexpolu.
I właśnie w drugim roku uprawy zakwitł mi tak jak w katalogu po czym zmienił samoistnie barwę na różowo-fioletową.
W związku z powyższym wylądował za domem w miejscu mniej reprezentacyjnym.
Właśnie 2 lata temu po raz pierwszy wyłonił się pęd z czysto białym kwiatem i ...
i ciągle mam lęk przed jego oddzieleniem od rośliny matecznej.
Ale chyba to w końcu zrobię... :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Krysiu obawiam się, że i we mnie obudziła się miłość do hortensji , powiem szczerze, że bardzo lubiłam je już wcześniej i mam kilka krzaczków, ale same ogrodowe, w moich okolicach jedynie takie widuje się w ogrodach, no i jeszcze oczywiście Anabelki. A jak zaczęłam oglądać forumowe ogrody i zobaczyłam jakie są piękności , to chciałabym je mieć w swoim ogrodzie :roll: :lol:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Krzysio cieszę się ,że przepowiedziałam Ci ten cud kwitnienia róży :;230
Piękna jest więc podziwiam ją i tak po cichu Ci jej zazdroszczę ale może gdzieś ją jeszcze trafię.
Jakbyś "cóś" na ten temat to gorąco proszę o "cynk" ;:89

Grażynko nie wiem jak mam Cię pocieszyć :roll: ;:168
ale może zaczniemy wspólną akcję już wiosną?
Iwa,Aga i inni forumowicze maja również sukcesy w doprowadzania burgmansi do obfitego kwitnienia
więc może od wiosny będziemy sobie opowiadać co i jak robimy?
W każdym razie teraz jesienią tnę swoje bardzo niewiele tyle tylko by po ich związaniu taśmą zmieściły do piwnicy.
Przycięcie wiosenne- mocne,bardzo mocne bo prawie była uschnięta wiosenne,że miało wpływ na jej rozwój.Dlatego z pewnością następnej wiosny znowu ją skrócę zdecydowanie.
Donicy raczej nie zmienię tylko jak zwykle obkroję bryłę korzeniową i zasypie dobrą ziemią do kwiatów.
Teraz już nic nie można zrobić a nawet cokolwiek nie byłoby wskazane.
Nadchodzi jesień i trzeba ja przygotowywać do spoczynku.
Jeśli z mojej oblecą kwiaty zaprzestanę nawożenia ale cały czas rozwijają sie u niej pąki kwiatowe,choć mnie ale jednak...
Tobie bym radziła ,choć nie widzę jak ona wygląda,odstawienie jej w zaciszne miejsce i zaprzestanie nawożenia a podlewanie jedynie sporadyczne do czasu nadejścia terminu schowania jej pod dach.
Piszesz - "nawoziłam ją" - bardziej wskazane byłoby określenie "nawożę ją".
Przecież to żarłok jakich mało,należy nieustannie to robić od wiosny do jesieni,więc może tu tkwi przyczyna braku dużej ilości kwiatów?
Dziś moja wygląda bardzo dekoracyjnie,przekwitające kwiaty nabrały pomarańczowego odcienia,są bardzo wyraźne.
A co tam pokaże za chwilkę ją :P
Kto wie czy uda mi sie jeszcze kiedys osiągnąć takie zadowolenie jak obecnie :oops:

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Agnieszko faktycznie dzięki forum nasze horyzonty się poszerzają
ale portfele chudną w zadziwiającym tempie :;230
Ja owszem korzystam z zakupów w różnych szkółkach czy na kiermaszach ale generalnie robię zakupy w internecie.
To tutaj są łatwe do zdobycia przepiękne krzewy,których próżno by szukać nawet w tak wielkim mieście jak moje.
Już nie mam lęku przed zakupami w sieci :P już się oswoiłam już poznałam wielu sprzedawców z ich dobrej strony.
Może powinnaś tez się skłonić ku takiej metodzie?Często to jedyne wyjście... :)
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Krysiu ta datura normalnie aż prosi się żeby wyjść przez monitor :;230
Piękna.....niestety nie mam żadnej....z prostej przyczyny....zimowanie :?
Kiedyś miałem 3 kolory.....ale wtedy jeszcz enie miałem bugenwilli, lantany i olka...
A piwnica malutka...
to prawda że to wielkie żarłoki....moja sąsiadka podlewała rok temu rozcieńczoną gnojówką.....
liście były wielkości małego monitora....koloru prawie fioletowego....żeby nie powiedzieć ciemno-zielone
Kwiat na kwiacie....
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

KaRo pisze:Agnieszko faktycznie dzięki forum nasze horyzonty się poszerzają
ale portfele chudną w zadziwiającym tempie :;230
Ja owszem korzystam z zakupów w różnych szkółkach czy na kiermaszach ale generalnie robię zakupy w internecie.
To tutaj są łatwe do zdobycia przepiękne krzewy,których próżno by szukać nawet w tak wielkim mieście jak moje.
Już nie mam lęku przed zakupami w sieci :P już się oswoiłam już poznałam wielu sprzedawców z ich dobrej strony.
Może powinnaś tez się skłonić ku takiej metodzie?Często to jedyne wyjście... :)
Krysiu w moich okolicach niestety nie ma szans na ciekawe roślinki, więc też większość zakupów robię w internecie :D ale dopiero od zeszłego roku. I jak na razie jestem bardzo zadowolona ze wszystkich dostawców :D Teraz właśnie czekam na dostawę cebul, jutro powinien być kurier i już się nie mogę doczekać :roll: Chcę też zamówić około 15 róż, to mam zaplanowane już od wiosny, ale wtedy nie wyszło :roll: przeglądałam już allegro i podobno Bogdan sprzedaje dobre sadzonki, ale niestety nie ma zbyt dużego wyboru, znalazłam u innych wystawiających, te które mi się podobają, ale ciekawa jestem jakiej są jakości . Wiem, że na forum był temat o sprzedawcach z allegro, ale gapa nie pamiętam gdzie i nie mogę znaleźć :roll: Zakupy hortensjowe zostawię sobie na wiosnę, bo już brak funduszy :roll: :lol: Ale koniecznie muszę wprowadzić do swojego ogródka kilka takich piękności :D

Datura niesamowita- cudo :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dzięki KaRo na jedną Pinky Winky na pewno znajdę miejsce ,gorzej z drugim miejscem na tę drugą.
Nie chcę rezygnować już z tych co mam .
Datura cudowna mnie w tym roku kwitła różowa, biała pełna i trudno mi określić kolor datura o pstrych liściach żółtą prawie zmarnowałam ale dało się jakoś uratować .
A zapomniałam jeszcze o jednorocznej fioletowej .
A to o pstrych liściach nie wiem jaki to kolor
Obrazek
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Krysiu,
ależ piękne te hortensjowe zdjęcia !
Wśród moich hortensji 8 to bukietowe. Większość to młode rośliny, ale one są piękne od pierwszego sezonu. Wspominałam,że przymierzam się do otwarcia swojego ogrodu w listopadzie...
Oj, udało Ci się to stwierdzenie,że od forum nasze horyzonty rosną, a portfele chudną...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

KaRo, Andres - bordowa dalia o której rozmawialiście kilka stron temu to najprawdopodobniej Black Cat.
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Marto,dziękuję, spotkałaś ją może gdzieś? :D
W sprzedaży oczywiście :wink:
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Krysiu, tak, widzę ją codziennie u siebie ;)

Obrazek

Zdjęcie nieco przekłamuje - w rzeczywistości jest bardziej bordowa niż czerwona.
Chciałam zrobić fotkę całego "krzaka" - to niemal 170-centymetrowa dalia, cała obsypana kwieciem, ale połamał mi ją pies :evil:

Kupiłam ją ze względu na nazwę, ale zachwyciła mnie żywotnością, obfitością kwitnienia i pięknem tzw. ogólnym :)
Nie jestem specjalistką od dalii, ale nawet jeśli odmiana Andresa nazywa się inaczej, to Black Cat jest łudząco podobna.

Namiary na sprzedawcę wysyłam na pw :)
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

a ta moja dąbrówka, to chyba bordowa, bo ja się nie znam :) ale listki jej się na bordowo przebarwiają, kwitnie na niebiesko, ale to chyba wszystkie na niebiesko kwitną
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krysiu :D

Posłuchałam Twoich rad i hortensje kupiłam :heja dębolistna i "Limelight" :D :D
Teraz oczywiście "szukam" na nie miejsca :wink: Ale jak są roślinki, to i miejsce się znajdzie ... :lol:
Krysiu, czy dębolistna kwitła Ci w tym roku?
Czytałam gdzieś, że w naszym klimacie rzadko się zdarza zeby kwitła ... :roll:
Jedni piszą, że nie kwitnie ... inni, że zawsze wymarza ... :roll:
Jak to z nią właściwie jest ... ???
Jeszcze jej nie posadziłam do gruntu i zastanawiam się, czy może lepiej posadzić do donicy i na zimę zabierać do piwnicy ... :?
Chociaż wolała bym ją mieć w gruncie ...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”