Działka z dębami - Wiślanka - agape

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka z dębami...czy coś urośnie? - agape cz.2

Post »

Ado, Izo, Oranio - dziękuję za diagnozę! Izie podziekowałam także w Jej wątku!
Nawłoć podoba mi sie własnie jesienią, i jak dla mnie może zająć cały spoty teren w rogu działki.

Izo- oby Ci pieknie kwitły tulipany, także botaniczne. Rzeczywiście te spraksje bardzo delikatne mają cebulki. Przykryłam rabatkę lisćmi. Karmnik, to ja na razie tak dla ozdoby działki...Też mam setki gawronów, wron i innych na dębach naprzeciwko...Ale dla nich moje włości to "za niskie" progi...Czasem jednak bardzo hałasują.

Ado- mnie ta nawłoć bardzo sie podoba także. A z nornicami, jest chyba kilka, bo sa dziurki w ziemi, ale nie za wiele. Jak się objedzą,to "pękną i sobie nogi oparzą" :;230 - to mam nadzieję, i tak coś zakwitnie, oby nie sprowadziły zbyt wielu "imigrantów" :wink:

Mam teraz taki czas, że obserwuję, jakie rośliny ładnie wyglądaja jesienią (wysokie, sztywne, poskręcane, pałki, stożki nasienne i inne). Generalnie pod koniec lata ich nie lubię, tych chwastów, ale jesienią późną i cała zimę są piękne.
Chodzę teraz i łowię wzrokiem jakie one tworzą piętra w tych chwastowiskach. Aby oczywiście je jesienią (gdy widzę, które to tak pieknieją na starość) wykopać z nieużytków i wkopać w Wiślance.

Poza tym pomalowałam karmnik:
Obrazek
Obrazek

Tak Oranio, tam w tle to konary "Dębów"...
Obrazek
Chmura dla Ciebie, była mniejsza niż Twoja i jeszcze dała sie sfotografować...
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Chcesz barwinka? Mogę Ci wysłać :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

:wit

lubię dziennik-pamiętnik Agape :D ......zawsze na nowo budzi duszę po cholernym urobku w smoczej...

dziękuję ;:196
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Aga ja to Cie podziwiam za wsadzenie takiej przeogromnej ilości cebul.... ;:180 Ale pięknie będzie wiosną.. :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Poza tym pomalowałam karmnik:
Obrazek

A podłodze , też przed zimą przydał by się" malunek"

No chyba że ty "stolarz" nie "malarz" , ale jak widze i malować potrafisz ;:63
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

PRAWDZIWA CHMURA!!!

AGAPE!! ALE NIESPODZIANKA!!! ;:138

DZIĘKI :tan

A JAKA FOTOGENICZNA!! :heja

kiedy Ty ją ułapiłaś!!???
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry!
Tak piękna dziś niedziela!

Oranio ułapiłam chmurkę wczoraj wieczorem. Mam wrażenie, że jest stojącym dymem z ogniska, które paliłam dzień cały... :oops:

Tadeuszu - 10 litrów białej czeka w altanie na wiosenne malowanie zewnętrzne, a na podest niestety brak funduszów (te cebule). Ale wiosną będzie malowanie - palisander, tak jak furtka.

Jolu - sama sobie zazdroszczę pracy niemal na ukończeniu...dziękuję!

Minismoku - właśnie w zasadzie nazwałaś mi gatunek mojego wątku- tak, właśnie to chyba jest taki dziennik- pamiętnik. Może dlatego tak wolno wszystko tu się dzieje...Dziękuję za miłe słowa. Tym bardziej, że mnie się wydaje, że sam wątek jest bardzo, że tak powiem zgrzebny.Oprócz oczywiście przyrody samej w sobie.

Krzysiu- bardzo Ci dziękuję! Chętnie na wiosnę! Bardzo dziękuję! ;:4

A tak poza tym szaleństw jesiennych cd. to znaczy forumdemia chryzantemowa do mnie dotarła od Oranii...

Oto moje dzisiejsze "znajdki"...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oranio Dzięki za ukazanie piekna chryzantem, oto jedyny kolorowy akcent u mnie- zadołowane razem, może się przyjmą...Potem przysypię je liśćmi...
Obrazek

Poza tym fotka tych jabłoni, o których opowiadałam Oranii...
Obrazek
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Agape, właśnie dopełzłam do kompa...
O zadymionej chmurce nie wspomnę, to takie prima aprilis? Ale się cieszyłam jak głupia! :;230 No, Agape! :;230

Ale piękne znajdki , jakie kolory! Naprawdę prześliczne kolory. Juz nie powiem, że takich nie mam. Czwarta to istna perełka!!!!Amarantowa - unikalna!!! Taką to można się nawet potargować!

A jabłonki jak palmy.
I na tych wilkach rosną jabłka? Skrócono konary i pozwolono by wyrosło tyle wilków. na pewno z niektórych trzeba utworzyć nowe konary a pozostałe wilki usunąć. Zdziwiłabym się gdyby na tych gałązkach rosły jabłka.
A w dole po prawej stronie masz nawłoć - mimozę - fajna, kremowa.
Cieszę z tych Twoich chryzantem! :D
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oranio- u nas jest wiele tak prowadzonych drzew i na nich są jabłka. Jest jeden taki cały duży sad.
Oni za każdym razem ścinają wilki a część owocuje i znów nowe wyrastają.

Wiecie ja też już podjełam rozmowy z jednym Panem, który w styczniu mi zetnie część gałęzi.
Radykalnie będzie zniżona czeresnia...
Obrazek
Wszystkie 3 czuby.
Za nią widać ten podwójny konar akacji o której pisze poniżej....Chodzi o tem w głebi działki. Ten bliżej furtki by został....
Ale też i jabłoń.Choć boję się czy Wislanka nie utraci swojego nastroju, to jednak drzewa owocowe trzeba zadbać, bo nie były ciete od wielu lat, zachodzą na siebie i sa splatane jałboń, orzech i renkloda...Orzech jest duchem Wislanki, nie dam go uciąć. Dla mnie to jak święte drzewo...takie serce domu. Tajemnicze i zjawiskowe, rzadkie, zaklęte, mistyczne.Może dlatego, że orzech wpływa na mądrość?

Chcę owocowe prowadzić bardziej na kształt "parasola" czyli wycinać środek wysoki a zostawiać niższe, rozłożystsze.

Myślę też (kiełkuje ta myśl) o ścięciu trzeciej akacji, ta po prawej jest podwójna - wtedy przy furtce zostanie po jednym konarze z każdej ze stron.
Obrazek
Ona zacienia: domek, dach i winorośl, teren przed domkiem, ale później jej cień jest na tarasie i na warzywniaku do godz 14. potem od 14.30 już jest luka w drzewach i pełne słońce.
gdybym scięła jedna cień stałby się świetlisty. Ale nie wiem, bo jest piękna, taka potrójna, majestatyczna.... Serce mi drży na mysl o ścieciu takiego drzewa. Choć to tylko jeden konar z 3....
Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

:? hmmmm...
Takie duże drzewa wyglądają"normalnie" , kiedy właśnie rosną tak obok siebie, pień obok pnia, konar obok konara. Jeżeli wytnie się ten jeden, drugi pozostanie raczej taki rachityczny i wcale nie będzie wyglądał dostojnie. I taż będzie dawał cień jak sama piszesz, tylko bardziej przejrzysty.Z drugiej strony można obniżyć akację, czyli sprowadzić ją na ziemię - przy wejściu będzie robiła za gęstwinę ale w rzeczywistości będzie nie za wysoka. Akacje dobrze się odradzają. No, ale nie będzie taka majestatyczna...
Wiem, że nawet jedna ucięta gałąź zmienia nastój w ogrodzie. Na Twoim miejscu przycięłabym najpierw wszystkie owocowe i zobaczyła jak to wygląda latem a cięcie akacji pozostawiłabym do następnego sezonu.
Wiesz, że fantastycznie odrodził Ci się żywopłot! Chyba można już formować fale Wiślanki!! A nad furtką utworzyć sklepienie! To już jest bliskie ziszczeniu się!!
A tak w ogóle to sąsiadka ma wspaniały widok - oświetloną słońcem zieloną ścianę.
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie tego sie obawiam.
Wczoraj patrzyłam na działkę Twoimi oczyma i ciężko z tą akacją, szkoda jej.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Aga - gdzie można "upolować" takie piękne znajdy?! Chyba też muszę wyruszyć na polowanie:))
Macie zupełną rację, że każde przycięcie drzew "zmienia" nastrój działki. No cóż - nie będę wypowiadała się na ten temat. U mnie drzew mnóstwo jak na ten metraż. Działka zauroczyła mnie swoją bujnością i dzikością. Teraz jednak systematycznie wycinam i przycinam drzewa...
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

No ciężko. Gdyby to drzewo rosło od zachodniej strony, to niewiele by naszkodziło tym swoim cieniem. A tak faktycznie do późnego południa masz cień. :?
Z drugiej strony, jeżeli masz już dosyć tego cienia to można wyciąć tę akację , którą planujesz( ta w głębi ogrodu)a te dwie przy furtce obniżyć.
Albo wszystkie przyciąć, - teraz myślę, że to jedyny kompromis - pozostawione pnie już tworzą swobodny klimat gdyż rosną nie symetrycznie, konary nad głową już tworzą jakby leśną gęstwinę a cienia nie będą dawać na altanę.
Podobnie zrobiłam z bukiem. Rośnie w miejscu zupełnie nieodpowiednim i dlatego jest tak niepowtarzalnie, wbrew logice. Twoje akacje pozostawione na miejscu będą tworzyły swoją niepowtarzalną właśnie logikę. Ale trzeba je przyciąć. Chyba lepiej skrócić a potem ewentualnie usunąć. Te decyzje o ścięciu są po części nieodwracalne.

Ile przy tym będzie ściętych konarów i to jakich!
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam za różne punkty widzenia. Chyba jednak zostawie akacje w spokoju i zobaczę, czy działka wystarczająco się przejaśni po przycięciu czereśni, śliw, jabłoni...
Zawsze można potem na kolejny sezon to zrobić.

Kilka dni temu byłam na tej opuszczonej działce i wykopałam z niej rudbekie i margerytki. Wsadziłam je przed altaną, ale docelowo będą rozsadzone po przekwitnięciu tulipanów na rabaty środkowe.
To te kikuty wystające z ziemi - to moje zdobycze - cały wózek i kilka reklamówek, a jak się wsadzi to nic nie widać... :roll:

Obrazek

A poza tym trochę pokrzepiających widoków...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To z drogi na działkę...
Piękna w tym roku jesień, aż żal zostawiać ogródek! Tyle bym w nim teraz zrobiła! Ale trudno.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

O widzisz!!!
Wyszła teraz przewaga działki nad przydomowym ogródkiem! Na działkę masz DROGĘ :;230
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”