Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Jacku! :D
Ogromnie bym sie cieszyła, gdyby Ci się udało znaleść dla mnie jakąś siewkę lobelii, ale jeśli nie bedzie - to "mówi się trudno i kocha się dalej" ;)
Co do marzanki, to czytałam, ze lubi glebę - cytuję: "próchniczną, wilgotną i przepuszczalną".
Skoro lubi stanowiska cieniste, myslałam, że woli raczej duzo wilgoci :?
W identyfikacji roslinek raczej Ci nie pomogę, żednej nie znam :oops:
Spróbuj wstawić je do działu identyfikacji.
Pigwowce oczywiscie zostawię. Mam nadzieję, ze przezyją :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To ja mam Izo-Chatte dobrą wiadomość - znalazłem dziś pączek na badylku pigwowca :!: Chyba się więc przyjął.
Marzanka to z mojego doświadczenia wszędobylska roślina bez specjalnych wymagań.
A lilie od Ciebie maja już pąki :!:
Na swoje docelowe miejsca trafiły dziś ziólka - melisa, tymianek, hyzopy. Świetnie się sadziło po deszczu. W ogóle ten tydzień jest wyjątkowo łaskawy - już trzy razy padało i rośliny rosną jak na drożdżach. Chwasty zresztą też :lol: A jutro przywożą mi 13 ton piachu i robiłem miejsce, żeby mi się z tym do ogrodu nie wpie......yli :evil:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku bardzo ciekawe roślinki, a inkarwilla cudo, koniecznie muszę ją sobie posadzic :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cieszę się Jacku, że znalazłeś pączek na pigwowcu. Wprawdzie to nie jest dowód, ze wszystko jest ok, bo wiem z doswiadczenia, że roslina potrafi wykształcać liscie i pąki czerpiąc soki z samej łodygi. Kiedy te zapasy się wyczerpią, roślinka pada, nie wykształciwszy korzeni. Ale ten pigwowiec jakiś tam korzonek miał, więc jest duż szansa, ze bedzie zuł :D
Fajnie, że lilie Ci zakwitną, bo u mnie raczej nie :( Ostatni przymrozek zniszczył wiekszość pąków i zakwitna pojedyncze kwiatki ...
O marzance myslałam jako o wyjątkowo wilgociolubnej roslinie, dlatego zastanawiałam sie nad jej sprowadzeniem, ale jak mówisz, ze ona taka niewymagająca, to juz się nie martwię :D
U mnie też padało i lepiej, zeby jutro słońca za duzo nie było, bo świeżo posadzone rosliny wolą się obyć troche bez słońca, ale ziółka dobrze sie przyjmują w każdą pogodę ;)
A piasek na dom?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Agness :!: Inkarvillę polecam, bo jest piękna i nie sprawiła mi zawodu. Na pewno dokupię białą w przyszłym roku.

Izo-Chatte, marzankę masz u mnie zaklepaną.
Zmartwiła mnie wiadomość, że przemarzły Ci lilie :cry: U mnie nie było przymrozków i byle tylko deszcz tak dalej dopisywał, to będzie bardzo dobrze. Tak, ziółka nie są bardzo problemowe, choć arcydzięgiel ma problemy z przyjęciem się. Jak go posadziłem z miesiąc temu, tak siedzi :?
Piasek na robienie podłóg
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku!
Jestem bardzo ciekawa Twojej gloriozy !
Pięknie kwitną Twoje bezpretensjonalne roślinki !
Przetacznik i inkarwilla super.
Jak zakwitną moje przetaczniki, obfocę specjalnie dla Ciebie !
Jacek co będziesz kombinował z taka ilością piachu, robił wylewkę ?
Pozdrowionka.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku widzę że Podobnie jak mnie cieszy Cię każdy kwiatek w ogrodzie .Już widzę jak w końcu zagospodarujesz cały ogród i cały czas będzie pięknie kolorowo .
Genia
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

Obrazek
Witam.
To zdaje się delosperma, bez kwiatków trudno coś więcej powiedzieć. Niektóre mogą zimować w polskich ogrodach.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jacku, przymrozek u mnie był tylko jeden, ale szkód wyrządził duzo. Nie tylko lilie ucierpiały.
Skąd masz arcydzięgiel? Kupiłeś sadzonkę? Próbowałam go wysiewac kilkakrotnie, ale widać nasiona sprzedają stare, albo nie stratyfikowane :roll: Nie wiem, czy nasiona arcydzięgla powinny przechodzić stratyfikację, ale skoro piszą, ze nalezy go wysiewać zaraz po zbiorze, to tak sądzę.
Sadzonek nigdzie nie widziałam.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Bardzo ciekawe te Twoje "afrykanki". Ciekawa jestem czy przewidujesz dla nich osobną rabatkę czy posadzisz między nasze rodzime gatunki.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani! U mnie jak zwykle pracowity weekend więc mam mało czasu na forum.
Bardzo mnie cieszy deszcz - w ostatnim tygodniu padało 4 razy i to rekord w tym roku. Rozbujał się więc ogród i zarastają mi rabaty chwastami. Ale i rośliny ogrodowe pięknie rosną i to jest najważniejsze :!:

Pelagio, będę czekał na zdjęcia Twoich przetaczników, bo bardzo je lubię. Mój przetacznik długolistny wystrzelił po deszczach, że wkrótce będę go musiał palikować. Inne na szczęście niskie.
Tak, piasek na wylewki, na szczęście dało się go upchać w kącie.
Glorioza mam nadzieję, że zakwitnie, bo to piękny widok.

Geniu, właśnie wróciłem od Ciebie :) Dopiero zagospodarowałem 1/3 ogrodu więc daleko mi do Twojego pięknego ogródka. Ale bardzo mnie inspirujesz i oczywiście cieszy mnie każdy kwiatek :)

Witaj AniuK. w moim ogrodzie :) To chyba nie delosperma - liście nie są mięsiste, ale płaskie i cienkie, a kwiaty też zupełnie inne. Ale dzięki za próbę identyfikacji :)

Izo-Chatte, arcydzięgla mam sadzonkę szczęśliwie od Agnieszki. Na razie nie rozwija nowych listków, ale mam nadzieję, że po ostatnich deszczach się zabierze, bo w założeniu ma górować nad ogródkiem ziołowym :)

Iza-Tu.ja, "afrykanki" częściowo wysadzę na skalniak a resztę zostawię w doniczkach, by móc je schować na zimę. Na razie te, co przeżyły kwitną i mają się dobrze :) Jeszcze mam nadzieję, że zakwitnie delosperma, bo ma piękne kwiaty. Niestety ta z ub. roku (też z Afryki) padła mi zimą.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz jest czas irysów. U mnie nie kwitną wielkokwiatowe, bo młode ale cieszę się z tego, co jest :)
horminum w pełnym rozkwicie
Obrazek
irysy syberyjskie na pocieszenie
Obrazek
Obrazek
kosaciec holenderski; to miał być 'Royal Yellow' ha,ha,ha :!:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku ile to m2 1/3 Twojej działki ? Bo ja mam 500m2 wraz z ogród domem
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Same moje ulubione kolory Jacku !
Cudowne irysy !
Ja na ich widok niezdrowo się podniecam ! Teraz muszę się uspokoić .
Takiego pięciornika jak u Ciebie, jeszcze nie widziałam, mam nepalskiego (z nasion).
Pozdrawiam.
:shock: :D :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Oj kusisz Jacku tym horminium...oj kusisz...
Chyba zaczynam żałować że go nie kupiłam...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”