U Lesi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziś będzie trochę zdjęć z wystawy "Zieleń to życie", która odbyła się w Warszawie w ten weekend. Zdjęcia są subiektywne, bo fotografowałam to co mi się najbardziej podobało. Przyznaję, że wystawa zrobiła na mnie spore wrażenie i ciut się podbudowałam jeśli chodzi o mój poziom wiedzy :D
Moja ostatnia wielka choroba - clematisy... Na dniach powinny przyjść zamówione a ja już nie mogę się doczekać... Przekonałam się naocznie, że wszystkie clematisy, które na zdjęciach wyglądają na czerwone (barwa krwi), w rzeczywistości są purpurowo-fioletowe np. Solidarność, Kardynał Wyszyński, Niobe, Westerplatte itp.
Poniżej Królowa Jadwiga - srebrna medalistka wystawy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Clematis Joanna - jako, że to moja imienniczka ten clematis musi znaleźć się mojej kolekcji
Obrazek
piękne kompozycje
Obrazek

Trawy, turzyce i inne - jako wypełniacze rabat wspaniałe.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz czas na hortensje - marzy mi się kupno jeszcze jednej, miejsca niewiele, więc może być tylko jedna. Mam już Anabelle, myślałam o Limelight, ale wydaje mi się, że są dość podobne. Dlatego szukam hortensji o bardziej stożkowatym (wiechowatym) kwiatostanie z dużymi kwiatami płonnymi i najlepiej aby się przebarwiała na inny kolor niż pistacjowy...
Vanila Freise
Obrazek
Pinky-Winky
Obrazek
i nowość
Obrazek
Obrazek

i ciekawostka - cytryna gigant
Obrazek
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Publicznie muszę przeprosić mojego M., miał rację, że mam czekać z zamawianiem pnączy do momentu zakończenia malowania przęseł... ja się upierałam, nawet się ścieliśmy - ale pnącza zamówiłam dopiero teraz. Przy zakładaniu nie odbyło się bez przydepnięcia co niektórych roślin, natomiast nie umiem sobie wyobrazić co by było gdyby były pnącza...
Obrazek
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joasiu, Ty ustąpiłaś w sprawie pnączy, co wyszło na dobre, więc Twój M. ustąpi w sprawie rabat, jestem tego pewna. Ogród na tym zyska, szczególnie, że jest miejsce na "obfitsze" rabaty, no i będzie mniej koszenia. Trawnik jest bardzo absorbujący, wymaga mnóstwa zabiegów, a Ty przecież nie chcesz, żeby M. zamęczał się utrzymaniem trawnika w stanie nienagannym. :D
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko nie wiem czemu właśnie na trawniku zależy tak bardzo Wojtkowi :twisted: gdybym mogła to w ogóle ograniczyła go do minimum. Teoretycznie oboje kosimy trawnik, tylko Wojtek robi to szybciej :wink:
Na zdjęciu we wcześniejszym moim poście ułożyłam kamienie i o tyle chciałam powiększyć rabatę. Dziś mam dzień ogrodowy (korzystam póki jest pogoda i czas), więc będę miała szansę coś ustalić. Wkrótce zaczynam szkołę (pierwszy zjazd od 25.09) i wszystkie weekendy mi wypadają - czas najwyższy zabrać się do pracy.
Myślę, że dziś uda się zamontować całość przęseł, co oczywiście uwiecznię. Czekam na powojniki, łamię się czy domówić kolejne, bo trochę wydatków w tym miesiącu będzie... Wczoraj uległam i zamówiłam pełno cebulek (żonkile, hiacynty, szafirki, krokusy i całą masę tulipanów - przynajmniej po jednym z przedstawicieli z każdej rodziny) :roll:
Ciekawa jestem kiedy zdążę to wszystko posadzić....
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Joasiu, jak ja Ci zazdroszczę bycia na tej wystawie :roll:
u nas to nic takiego nie chcą zorganizować :evil:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Asiu, lewy górny rog trawnika zetnij, tak, aby drzewko było na krawędzi rabaty. Postaraj się za jednym razem "ukraść" więcej trawnika, zysk duży. Przy jednorazowych negocjacjach będziesz miała wiekszą rabatę, za jedną robotą uporasz się z jej uzdatnieniem pod nasadzenia.
Powodzenia, Danuta
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - aby osłodzić Ci żal za wystawą, powiem, że trochę zmarnowałam szansę, bo na wystawie byłam w sobotę i wszystkie stoiska miały karteczki, że sprzedaż roślin rozpocznie się w niedzielę po godzinie 16... a byłoby co kupować.
Udało się mi kupić tylko książkę o uprawie winorośli. Na wystawie byłam z mężem, którego bolał kręgosłup (po pracach ogrodowych) i delikatnie mówiąc zupełnie nie miał ochoty na łażenie i przyjaciółką wraz 3 małych przeuroczych aczkolwiek nieco absorbujących dzieci (rok, 4 i 6,5 lat). Wystawa została obejrzana w ekspresowym tempie, porównywałam ją z wiosenna poznańską Gardenią i powiem, że Gardenia była ciekawsza (choć ze względu na wczesną wiosnę nie było tyle roślin). Ale to moje subiektywne zdanie. Róż w każdym razie na wystawie było mało, z ciekawszych było stoisko Lens - ale i tak odsyłali do strony internetowej.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu - planowałam uciąć nawet więcej niż do granicy wyznaczanej przez drzewko, zresztą JSZFRED mi nawet radziła przesadzić drzewko (morelę), bo jest posadzona blisko ciągu powietrznego. M. w tym momencie tylko ciężko westchnął i powiedział "No dobrze, to kiedy mam to zrobić"... Trawnika broni pazurami, więc chyba będzie lepsza metoda małych kroczków. Tak po prawdzie to ja naprawdę nie mogę narzekać, dzisiaj rano aż mi się przykro zrobiło jak zobaczyłam jak Wojtkowi spuchły ręce po montowaniu przęseł. I jak na moje częste zmiany koncepcji to i tak okazuje anielską cierpliwość. :lol:
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu,
to troszke pooszczędzaj swojego M , bo to Twój największy skarb, naprawdę ze świecą szukac takich męzów jak Twój i Danusi,
To troszkę się napatrzyłaś na tej wystawie?climatyski piękne
Przęsełka super wyglądają .
Pozdrowionka Cieplutkie
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dylematy powojnikowe - cd. Zamówiłam 8 powojników (Jerzy pPpiełuszko, Markham's Pink, Gipsy Queen, Francis Rives, Alba Lurians, Venosa violacea, Arabella, Emilia Plater), teoretycznie w momencie zamawiania wiedziałam, które gdzie posadzę.... teraz koncepcja się zmienia, bo mam do obsadzenia jeszcze drugą cześć płotu - planowałam domówić 6 powojników, ale zrobiłam wstępne zamówienie i i wychodzi 8-10.... Brakuje miejsca, nie wiem czy powojniki mogą być posadzone obok siebie i wręcz włazić na siebie.... Nie umiem zdecydować czy bardziej podoba mi się Generał Sikorski czy The President, czy Mme Julia Correvon czy Niobe - więc biorę obydwa, starałam się unikać mieszania kolorów zimmnych z ciepłymi, ale i bardziej kombinuję by zachować tę zasadę tym większy mam mętlik w głowie. Jest tyle pięknych odmian, które chciałabym mieć. Najgorzej jest z wyborem i wpasowaniem tych czerwonych, bo wszystkie czerwone tak naprawdę mają czerwień wpadającą w purpurę, fiolet albo róż i już mi do krwistej czerwieni, żółci i pomarańczu mi nie pasują...

Tak wygląda wstępna lista:
1. Niobe
2. Mme Julia Correvon
3. The President
4. Piiju lub Matka Siedliska
5. Błękitny Anioł
6. Generał Sikorski
7. C. x durandii
8. bylinowy Blue Boy
9. bylinowy Hakuree
10. Alionushka

Pewnie jeszcze z 5x zmienię zdanie... :roll: :oops:
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - wiem, że to skarb :lol: :lol: :lol: a co się robi ze skarbami? zakopuje głęboko w ogródku :lol: :lol: :lol:
To tylko żart, a serio: czy każdy M. musi podzielać pasję żony? To tak jakbym się fascynowała piłką nożną, możliwościami przyśpieszenia danego samochodu itp.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po powrocie do domu miła niespodzianka - przyszły cebulki z PNOS, zamówienie robiłam w niedzielę wieczorem a tu już przesyłka...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Trochę zaszalałam z ilością przyznaję :oops: ale całą wiosnę chorowałam patrząc na tulipanki i żonkile, których nie zdążyłam jesienią zakupić i posadzić (dopiero co były sadzone pierwsze rośliny). W tym sezonie jestem już gotowa, choć z sadzeniem muszę poczekać do końca montażu przęseł, bo inaczej cebulki zostaną rozdeptane... Zresztą staram się nie patrzeć jak M. montuje przęsła, lawirując z drabina pomiędzy roślinami na grządkach...
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Asiu, wcześniej starałam się sadzić każdego clematisa oddzielnie. teraz sadzę po dwa obok siebie, blisko - dłużej kwitną i zajmują mniej miejsca :wink: . Tylko trzeba pamiętać, którego więcej, którego mniej się przycina. Tzn czy kwitnie na jednorocznych czy dwuletnich pędach, ew. bylinowego wycinasz do ziemi.
Niestety byłby problem gdyby zachorowały. Ale po co się martwić na zapas.
Tulipany posadź w doniczki, albo koszyczki. Nawet jak wykopiesz za dwa lata, to nic im nie będzie, chociaż teoria mówi, że koniecznie co roku. Wiesz wtedy, że wykopałaś na pewno całą odmianę i nie pomieszałaś ze sobą dwóch lub więcej odmian. Nie dziabiesz niepotrzebnie cebul w poszukiwaniu zaginionych, chyba że trafisz w koszyczek centralnie :wink: Tak samo zrób z narcyzami - tylko w większe koszyczki lub doniczki i większe odstępy pomiędzy cebulami jak chcesz żadziej je wykopywać - mogą ronąć 3-5 lat w jednym miejscu.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko - dziękuję ! Tak właśnie kombinuję, że jakbym sadziła po dwa to mam znacznie więcej miejsca na nowe odmiany :lol: :lol: :lol: Trochę mnie uwiąd martwi, bo w pierwotnej wersji planowałam sadzić powojniki przeplatając z innymi pnączami, ale jest tyle pięknych odmian i chciałoby się ich mieć jak najwięcej....
Spróbuje posadzić wszystkie tulipany w doniczkach i koszyczkach, wzięłam mieszankę żonkili więc mogą się pomieszać, ale dobrze, że chociaż ich nie trzeba co roku wykopywać.
linki Lesi
aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”