Liliowce-Hemerocallis cz.II

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ella - razem z Tobą podziwiam efekt złotka na Darli Anicie. Dla mnie do tej pory była nieosiągalna, więc przynajmniej mogę pozachwycać się z Tobą. Efekt musi być niesamowity. A do tego jeszcze krople deszczu na płatkach - to dopiero musi być widok :!: :roll: :shock:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pierwsze dwa są niesamowite. Czy to wielkokwiatowe ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Ella - razem z Tobą podziwiam efekt złotka na Darli Anicie. Dla mnie do tej pory była nieosiągalna, więc przynajmniej mogę pozachwycać się z Tobą. Efekt musi być niesamowity. A do tego jeszcze krople deszczu na płatkach - to dopiero musi być widok :!: :roll: :shock:
Aaa...widzisz, jak to czasami coś co było daleko może się znaleźc w zasięgu... no może nie ręki, ale przesyłki pocztowej :D :wink: Też myslałam o tych super kropelkach, ale jak przylało, to już żaden liliowiec nie nadawał się do zdjęcia. Wpadłam na pomysł, w przyszłości użyję spryskiwacza :wink: :D
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Ellaa pisze:Mam nadzieję, że będzie widac ten śliczny brokat

Obrazek
Aż sie wierzyć nie chce, że to nie ... Chińskie dzieci malowały, a Matka Natura :D
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

Czasami się czyta, że deszcze liliowcom służą, jednak intensywne ulewy zdecydowanie, nie. Tak wyglądają kwiaty po takim deszczu:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To prawda. Moje liliowce po tych deszczach nie wyglądają specjalnie zdrowo. Kwiaty są wypłukane a pąki nie otwierają się prawidłowo.
Burza raczej im nie szkodzi, ale dwa tygodnie deszczu z pewnością im nie służą. :cry:
No cóż - nie ma wyjścia. Może przyszły rok będzie lepszy.

Znów się coś zacięło w tym temacie i ostatniej strony nie można wyświetlić - trzeba wejść przez stronę przedostatnią.
Może coś Moderator na to poradzi ?
:wink:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kogra pisze:Znów się coś zacięło w tym temacie i ostatniej strony nie można wyświetlić - trzeba wejść przez stronę przedostatnią.
Może coś Moderator na to poradzi ?
:wink:
To chyba nie jest problem tego tematu tylko cos nie tak z podziałem na strony. Ja też mam często ten kłopot. :(

Mój post widzę jako pierwszy na 41 stronie wątku. A stronę 41 widziałem już PRZED jego napisaniem. ;:24
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Moderator może spróbować wyjaśnić w czym rzecz :D
Każda strona każdego wątku mieści 17 postów.
Jeśli jest właśnie w danym wątku napisany realnie ten 17 post
to pojawia się informacja wyświetlająca kolejną - następną już stronę wątku.
Znaczy to ,że watek ma już np. stron 40 (zaznaczone na niebiesko) i jako 41 na czarno występuje kolejna strona tego wątku.
Choć fizycznie jeszcze nie ma tego pierwszego postu na stronie 41 to jednak system wskazuje
że jest to- będzie to kolejna strona wątku.

Kliknięcie przez czytających wątek w stronę 41 powoduje,że system odpowiada ,że nie można tej strony wyświetlić - (bo jej nie ma fizycznie) ,
trzeba zatem wrócić do strony 40 napisać post ,wysłać i wtedy pojawi się on na forum jako pierwszy na stronie 41.
Cykl ten powtarza się prawie zawsze i wszędzie .
Co pewien czas Admin zmienia ustawienia w wyniku czego strony wątków zawierają rózne ilości postów,raz jest to 17 , innym razem 15 postów lub może być jeszcze inna liczba postów na stronie.

Mam nadzieję,że opisałam ten "problem" choć nie językiem informatycznym,to jednak zrozumiale.
Nie jest to nic złego, nie świadczy o zacinaniu sie forum ... należy potraktować to obojętnie.
:oops: :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Krysiu za tak szczegółowe wyjaśnienie.
Teraz już chyba wszystko będzie jasne nie tylko dla mnie. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KaRo pisze:Moderator może spróbować wyjaśnić w czym rzecz :D
Każda strona każdego wątku mieści 17 postów...
(...)
Nie jest to nic złego, nie świadczy o zacinaniu się forum ... należy potraktować to obojętnie.
:oops: :D
Właśnie tak to traktuję.
8)
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Bardzo proszę napiszcie z czym sadzicie liliowce- bo przecież wiosną i wczesnym latem takie rabatki ,gdzie rosną same liliowce wyglądają trochę smutno .Funkie chociaż urocze wiosną późno wypuszczają listki .Czy są odmiany które dłużej kwitną i ładnie pachną ? szcególnie interesują mnie białe lub o jasnych pastelowych barwach .

pozdrowionka
Inka
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Liliowce

Post »

kontrapunkt pisze:Bardzo proszę napiszcie z czym sadzicie liliowce- bo przecież wiosną i wczesnym latem takie rabatki ,gdzie rosną same liliowce wyglądają trochę smutno .Funkie chociaż urocze wiosną późno wypuszczają listki .Czy są odmiany które dłużej kwitną i ładnie pachną ? szcególnie interesują mnie białe lub o jasnych pastelowych barwach .

pozdrowionka
Witam!
Ja przed liliowcami sadzę tulipany i żonkile.Ładnie kwitną wczesną wiosną ,a póżniej wyrastające liście liliowców osłaniają zasychające liście tulipanów i żonkili.Są liliowce białe i pastelowe.
Pozdrawiam
Ismena
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Pomysł jest super -wart zrealizowania :D

A gdzie można znaleźć katalog takich liliowców ,a może zamówić ,może jakaś podpowiedź :) Ismen
pozdrowionka
Inka
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

kontrapunkt pisze:Pomysł jest super -wart zrealizowania :D

A gdzie można znaleźć katalog takich liliowców ,a może zamówić ,może jakaś podpowiedź :) Ismen
pozdrowionka
Zapraszam na stronę www.ismena.olsztyn.pl
Pozdrawiam
Ismena
Awatar użytkownika
Ole!
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sie 2008, o 16:45

Re: Rozsadzanie liliowców.

Post »

szkolka_ismena pisze:Witam!
Teraz jak trochę popada i ziemia będzie łatwa do kopania,można przygotowywać się do
dzielenia liliowców.Kępę wykopać podzielić ,przyciąć na wysokość 15-20 cm i wsadzić na nowe miejsce zaprawione kompostem,obornikiem itp. Po posadzeniu dobrze podlać.Do zimy się ukorzenią i zimę dobrze przetrwają.Ja mam bardzo dużo pracy przy liliowcach z dzieleniem.
Ismena
Kurczaki, a jak nie mam akurat pod ręką żadnego obornika/nawozu? bo w mieście to o to nie tak łatwo :D a mam już kupione 3 sztuki, z czego dwie były kopane i chcę jak najszybciej posadzić... jakieś ,,zamienniki" kompostu powinnam użyć czy już sobie odpuścić? I co najlepiej?
Obok posadziłabym kupioną już Kniphofię, tylko czy nie wiem czy się polubią :) Czy kniphofia ma specjalne jakieś wymagania, podobno jest zimozielona?

Pozdrawiam
Gdy nie ma gdzie zawrócić, trzeba iść naprzód.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”