Budki dla ptaków

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Budki dla ptaków

Post »

Przegląd od AI
[quote]Budki dla ptaków należy czyścić po sezonie lęgowym, najlepiej jesienią (od 16 października do końca lutego), ale nie później niż pod koniec lutego, ponieważ w tym okresie ptaki mogą już rozpoczynać nowy sezon lęgowy. Budki lęgowe podlegają ochronie prawnej od marca do 15 października, więc nie wolno ich czyścić w tym czasie.
Kiedy czyścić budki
Jesień (najlepszy czas): Począwszy od połowy października, do końca okresu lęgowego.
Zima: Czyszczenie może być konieczne również na przełomie roku, szczególnie jeśli budka nie została wyczyszczona jesienią.
Koniec lutego: Najpóźniejszy możliwy termin, aby nie przeszkodzić ptakom rozpoczynającym sezon lęgowy, szczególnie niektórym gatunkom, jak sowy.
Kiedy nie czyścić budek
Od 16 października do końca lutego: Budki są chronione prawnie jako siedliska, dlatego nie należy ich otwierać ani czyścić.
Wiosna: Najlepiej unikać czyszczenia wczesną wiosną, aby nie przeszkodzić ptakom w zakładaniu gniazd.
W przypadku lokatorów innych niż ptaki: Należy zostawić budkę w spokoju, jeśli zamieszkują ją osy, szerszenie, orzesznice, myszy lub nietoperze.
Gdy gniazdo zawiera dużo piór: Może to być zimowe gniazdo mazurka, które stanowi dla ptaka schronienie przed zimnem; należy je zostawić.
Ważne wskazówki dotyczące czyszczenia
Wykorzystuj rękawice ochronne: Stare gniazda mogą zawierać pasożyty i bakterie.
Nie używaj chemii: Nie stosuj żadnych detergentów ani środków chemicznych, które mogą zaszkodzić ptakom lub odstraszyć je z budki.
Usuń stare gniazdo: Wyciągnij pozostałości starego gniazda, usuń zanieczyszczenia i wymieść dno budki szczotką.
Wykorzystaj budki z otwieralną ścianką: Ułatwi to czyszczenie budki.
[/quote]
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
Kallka
50p
50p
Od: 6 wrz 2021, o 12:53

Post »

Jesienią i wczesną zimą (grudzień) napotykam tam zimujące ptaki, maja zimowe gniazda. Żal mi je wtedy czyścić, bo odbieram im schronienie. Ale chyba po prostu muszę iśc na jakis zgniły kompromis ;)
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p

Post »

Spróbowałbym zaobserwować co tam mieszka latem i kiedy wyprowadziło pisklęta. Musi być jakaś przerwa między obecnym a kolejnym lokatorem.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja robię tak: po jesiennym strzyżeniu psa, czyszczę budki, usuwając stare gniazda i wszelkie nieczystości. Budki wymiatam szczotką i wkładam do każdej przynajmniej dwie spore garści wełny z lagotto. Operację powtarzam pod koniec lutego, zanim zacznie się sezon lęgowy. W ten sposób ptaki zimujące w budkach mają ciepły wkład i ptaki gniazdujące również mają gotową wyściółkę.
Dla porównania, jeśli brakło mi wełny lub wieszałam nową budkę i ptaki same wyściełały wnętrze budki - przy czyszczeniu okazywało się, że w takiej wyściółce zbierała się wilgoć. Od kilku lat ptaki chętnie lęgną się w samej wełnie, nie dodając nic od siebie.
Oczywiście nie każdy ma kudłatego psa, ale można coś pokombinować :wink:
Pozdrawiam Lucyna
Kallka
50p
50p
Od: 6 wrz 2021, o 12:53

Post »

Mieszkają glownie różnego rodzaju sikory i mazurki. I najczęściej właśnie sikory w tych zimowych gniazdach znajdowałam przy czyszczeniu.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja raz znalazłam wiewiórkę :D
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p

Post »

Najważniejsze żeby nie czyścić kiedy są pisklęta. Jak coś po prostu mieszka to na czas sprzątania sobie odleci i może wróci. Tym bardziej jak mu tak urządzisz budkę jak Lucyna.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”