SEZON różany 2008

Zablokowany
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Witaj Martulko na forum i w wątku różanym. Na drugim zdjęciu Westerland na trzecim Eden Rose.
Mam nadzieję, że pokażesz też swój ogród.
Edyta
Awatar użytkownika
Martulka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 sie 2008, o 07:37

Post »

Dziękuję za miłe przyjęcie do Waszego grona.
Jeśli chodzi o mój ogródek to sęk w tym, że nie jest on do końca mój. Rzecz się dzieje na wsi na działce moich rodziców. Jest tam nasadzone sporo iglaków i to nie małych (świerki, jodły) w dodatku niezbyt logicznie. Zatem za każdym razem jak coś sadzę to muszę zważać na to że one się rozrosną. Ale robię co mogę, żeby mieć kawałek ziemi na swoje potrzeby. Obecnie moim celem jest stworzenie rosarium, ale niestety jestem trochę ograniczona miejscem i tymi choinkami, niektóre mi już powłaziły na róże.
Tak to mniej więcej wygląda:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Martulko. Twoje róże są prześliczne, a rozarium będzie stanowiło największa ozdobę wspólnej działki. Zyczę Ci powodzenia i zapraszam do mojego ogrodu.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Martulka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ja w zeszłym roku kupiłam Eden w OBI. W tym roku pięknie kwitła ale potem dopadłą ją czarna plamistość i opadły wszystkie liście. Ma już nowe ale martwię się, że nie stwardnieją do zimy i przemarznie

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Liśćmi nie ma się co martwić, że nie stwardnieją.
Przed zimą i tak opadają. To niestwardniałe pędy są narażone na przemarznięcie.
A czarna plamistość i tak mnie nie zniechęci do Eden Rose, muszę ją mieć :!:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Martulka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Wiem, wiem. To jest właśnie ten problem, o którym pisałam wcześniej. Chyba je przesadzę w inne miejsce we wrześniu. Planuję małą reorganizację tego ogródka. Zrezygnuję z roślin jednorocznych (no może nie wszystkich) na rzecz róż. Planuję też poprzesadzać w inne miejsca wszystko to co jeszcze można przenieść.
Tak apropos to jakiej wielkości choinki można przesadzić bez obaw że się nie przyjmą na nowym miejscu? Jakie iglaki można przycinać, żeby np uformować z nich trzy kule na pniu?
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martulko i Oliwko czy będziecie prowadzić Eden Rose jak róże pnacą czy jako krzaczastą?
Bogusia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy nowoposadzona sadzonka róży, w tym przypadku Charles Austin, ale to nie ma znaczenia ma szanse przeżycia po tym, jak została zbeszczeszczona przez sukę, która ją oblała następnego dnia po posadzeniu? Ja zachodziłam w głowę, dlaczego ta jedna róża zwiędła dokumentnie a wczoraj sąsiadka przez siatkę, opowiedziała mi jak widziała Kaję profanujacą kilka dni temu malutką różę. No i chyba wszystko się wyjaśniło. Czy jest szansa przeżycia dla tego biednego Karolka?
Bogusia
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Należy zmniejszyć stężenie mocznika, przez podlewanie ogromną ilościa wody.
Nawet 5-10 wiader.
Mocznik zostanie wpłukany w pozakorzeniową, głębszą strefę podłoża.
Podlewać trzeba zaraz po sikaniu, bo mocznik pali tkanki.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Haniu, no to juz chyba za późno. Jak zobaczyłam, że zwiędła wykopałam ją i wsadziłam na cały dzień do wiadra, ale to nie pomogło i taka zwiędłą znów wkopałam tylko trochę dalej. To przy niej się zdziwiłaś, że ja w trofie sadzę róże. Podlewałam ją silnie, ale z dnia na dzień robiła się bardziej zwiędła. Teraz jest skurczona, ma zółte listki i chyba tak ją zostawię tylko przeleję jeszcze raz dużą ilością wody. Jak do jesieni nie da oznak życia, znów kupię Ch. A. z gołym korzeniem. A co myslisz o Eden Rose jako krzaku? Nie mam gdzie rozpiąć pnącej ale duży krzew jeszcze by może wszedł.
Bogusia
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Bogusia2 pisze:Martulko i Oliwko czy będziecie prowadzić Eden Rose jak róże pnacą czy jako krzaczastą?
Ja mam zamiar prowadzić jako krzaczastą. :)
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Martulka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Jako krzak i to na pewno w innym miejscu niż jest teraz. Na pnącą raczej nie mam już miejsca.
Z tą moją eden to był numer. Kupiłam ją w OBI w zeszłym roku gdy była już mocno przekwitnięta. Zatem nie wiedziałam dokładnie jakie ma kwiaty. Dopiero teraz na wiosnę odkryłam jakie mam cudo w ogrodzie. W dodatku tak poszukiwanie przez forumowiczów :lol:
A czy ktoś posiada u siebie może "Sonnenschirm" i mógłby wkleić fotkę krzaczka. Chodzi mi o to czy obficie kwitnie i czy bardzo się płoży.

Pozdrawiam
Martyna
Awe
50p
50p
Od: 13 paź 2007, o 16:22

Post »

Witajcie,
dla poprawienia nastroju (u mnie szaro...) z życzeniami miłego, słonecznego dnia - kilka fotek Nostalgie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awe
50p
50p
Od: 13 paź 2007, o 16:22

Post »

W tym tygodniu w LM mają być cebule.
Jeżeli chodzi o róże to widziałam nieliczne, zabiedzone, marne, które są tam od ...wiosny, świeżej dostawy róż jeszcze nie było...
W naszym LM rośliny mają marną opiekę, ale róże przychodzą ciekawe i poszukiwane.
Myślę, że warto tam zaglądać.
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Ja tak pytam bo u mnie mają dopiero otworzyć. Skoro będzie nowy market to może na początek rzucą coś ciekawego. :)
Zablokowany

Wróć do „Róże”