Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

Ślicznie Lucynko zaprezentowałaś swoją działeczkę w wiosennej odsłonie ;:138 Kolorowo i różnorodnie. Jeszcze parę ciepłych dni i wszystko wybuchnie feerią barw. Jednak warto sadzic te wczesnowiosenne cebulki. Takie ogródki od razu rzucają się w oczy wśród wszechobecnych trawniczków, iglaczków i kamyczków :D Sporo takich smutnych posesji widuję w okolicy.

Radosnych, słonecznych dni Lucynko i zdrówka dla Ciebie, Męża i Misi ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko, a pierwiosnek ząbkowany Rubin od Ciebie już kwitnie najpierwszy.
Śliczne masz krokusy ;:167 ciemierniki cuchnący i korsykański niestety dostały mrozem i to na przedwiośniu i nic nie będzie z ładnego kwitnienia.
A moja korona cesarska wyłazi na zielono ;:oj
Życzę zdrowego i dobrego tygodnia przedświątecznego ;:4 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Dzisiaj darowałam sobie odwiedziny działeczki. Przez pół dnia pikowałam pomidory. Oczywiście na odpoczynki, ponieważ po ostatnim działkowaniu często musiałam prostować i delikatnie gimnastykować plecy.
Dobrze, że na wszelki wypadek dokupiłam jakiś czas temu ziemi. Strasznie szybko jej ubywało.
Za oknami chmury, rano nawet deszcz pokropił, nie żałowałam więc konieczności zajęć w domowym zaciszu.

Maryniu - ano nie kwitną. Znaczy: ciemierniki cuchnące. Poczekam cierpliwie na ich kwiatki. ;:108
Moje krokusiki też nie wszystkie zakwitły, co mnie nie martwi ani trochę, dzięki temu bowiem rabaty będą nimi dłużej ozdobione. ;:303
Dziękuję i wzajemnie życzę Ci dobrego tygodnia. ;:167

Krysiu - o, tak! Każdy najmniejszy kolorek na wiosennej rabatce daje mnóstwo radości! :tan
Zakwitną i Twoje wiosenne kwiatuszki, ;:333 a wówczas moje już przekwitną i będę je podziwiała na Twoich rabatkach.
Niestety, musiałam sobie zrobić przerwę, ale środa oraz czwartek mają być słoneczne i bardzo ciepłe, to postaram się zrobić porządek na drugiej połowie działki. Naturalnie zostanie mi jeszcze dużo innej roboty, ale zmuszona jestem nieco zwolnić, wszak starość nie radość. ;:306
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Halinko - kochana, ja tylko połowę działki obrobiłam, a niczego jeszcze nie przycinałam, nie rozrzuciłam różanych kopczyków, nie wsadziłam przysłanych roślin. ;:oj Dużo pracy i to dość pilnej jeszcze przede mną.
Korona raczej nie powinna zmarznąć, często jeszcze w maju przechodzą dość duże przymrozki, a korony trzymają się dzielnie.
Właśnie z uwagi na ograniczone możliwości swobodnego poruszania kończynami i sztywność kręgosłupa musiałam zrobić sobie przerwę, którą wykorzystałam na pikowanie pomidorów, a i przy tym zajęciu czułam niedogodności. ;:223
Pozdrawiam wzajemnie i również życzę zdrówka. ;:167

Dorotko - masz rację, że krokusy złociste ładniej wyglądają, gdy śpią. ;:108
Spośród moich czterech koron w ubiegłym sezonie kwitła tylko jedna. Ciekawa jestem, jak będzie w tym roku.
Ty pragniesz deszczu, a ja słoneczka. Niech więc będzie tak, jak tego oczekujemy.
Wzajemnie miłego tygodnia życzę i deszczyku, głównie nocami. ;:196

Halszko - pięknie dziękuję za ciepłe słowa pod adresem mojej działeczki. ;:180 Właśnie na tę feerię barw czekam bardzo niecierpliwie, choć już widzę, że dużo cebulowych raczej przepadło, rzadko bowiem pokazują się ich kiełeczki.
Ludziom nie chce się pracować w ogrodach, ale podobnie sytuacja zaczyna wyglądać w ogrodach działkowych. Młodzi kupujący działki, sieją trawę, przy siatce sadzą iglaki wieszają hamaki i stawiają huśtawki. Kwiatków, a tym bardziej warzyw jak na lekarstwo albo wcale. ;:222
Dziękuję za wszystkie dobre życzenia ;:167 i wzajemnie życzę Ci samych słonecznych, radosnych dni. ;:196

Marysiu - strasznie ten pierwiosnek u Ciebie wyrywny! Moje zaledwie pączki pokazały. Może do środy zakwitną.... ;:218
Mój cuchnący jakieś pąki jeszcze trzyma i nie ma zmiłuj! Musi zakwitnąć, bo jeszcze jego kwiatków na żywo nie widziałam.
A krokusy jak krokusy, wszędzie jednakowe, nie mniej dziękuję. :D
Może kolor korony gramolącej się z ziemi świadczy o kolorze kwiatów? Nic mi w tym temacie nie wiadomo.
Dobre życzenia przyjmuję z radością i z całego serca odwzajemniam. ;:167

ObrazekOrliki.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko ciemiernik cuchnący jeszcze nie kwitnie bo ma jeszcze czas..To chciałam powiedzieć. ;:196 U mnie także jeszcze nie i u sąsiadki także, zresztą nikt jeszcze nie pokazywał kwitnącego..Przyjdzie na to czas! :lol: Wpadłam dzisiaj na działkę na 5'po doniczki a tam ruch jak się patrzy!Jedni sąsiedzi sadzili dymkę,drudzy już wydziabali /sąsiadka ilekroć wpada na działkę to jak mówi sama dziabie/... wszystkie poletka ...A ja zadowolona, że jaki taki ład zaprowadziłam.. :oops: ;:oj Ziemi nie wzruszam nigdy przed siewem bo ziemia lekka i szybko przesycha, nie ma potrzeby jej wysuszać przed czasem...

Pozdrawiam!Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko jak widać to nie doczytałam ;:223 ale dobrze, że zrobiłaś sobie przerwę, bo ciągła praca w ogrodzie to już nie dla nas, a przynajmniej dla mnie :wink: Dwa dni trochę porobiłam, to następne dwa nie mogłam się ruszać, Ciągle zapominam, że robota to nie zając i nie ucieknie ;:306
Śliczniutkie masz iryski ;:333
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Kilka dni mnie nie było ale na szczęście wróciły zdjęcia ;:215 . Nareszcie doczekaliśmy się prawdziwej wiosny ;:138 . Nie ma to jak praca przy słoneczku . Twoja działeczka już jest pięknie ukwiecona a na parapetach to już chyba palca nie wciśnie ;:224 . Przed nami święta więc to na nich trzeba się skupić ale potem będziemy mogli pracować i odpoczywa w naszych ogrodach ;:215 . Życzę Tobie i całej Twojej rodzinie zdrowych i spokojnych świąt Wielkanocnych ;:196 . Pozdrawiam :wit .
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Fajnie uchwyciłaś gołąbka z krokusami. :D
Co raz więcej kwiatków kwitnie u Ciebie.
Pikowałaś pomidory,a u mnie powyciągały się i też muszę koniecznie to zrobić,ale nie mam jak na razie ziemi.
Miłego dnia bo słońca to chyba masz.???
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Żartowniś z tego krokusa ;:oj Każdy się spodziewał jakiegoś spektakularnego kolorku, a on po prostu żółciutki ;:306 Z tego co pamiętam, to pomidorów masz bez liku, to i pikowanie musiało potrwać. Jak to robisz, że tak w try miga porządkujesz połowę działki? Nigdy cie nie dogonię, choćbym nie wiem jak się starała. Krokusy wiedzą co robią i dawkują nam przyjemność. Też mam takie, co to szczypiorki ledwo pokazują. Będziemy się nimi cieszyć jeszcze przez jakiś czas ;:108
Lucynko, zdrowych i pogodnych świąt ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zgodnie z planem dzisiaj pojechałam na działkę. Pojechaliśmy wszyscy, tzn. nas dwoje i kota.
Było bardzo ciepło, na słońcu po prostu gorąco.
Cała działka gra kolorami krokusów. Jest ich ogromnie dużo, a rosną zarówno kępami i pojedynczymi kwiatuszkami.
Odnalazły się pasiaste 'Pikwiki', których długo nie było widać i już sądziłam, że zginęły.
Uporządkowałam lwią część drugiej połowy działki, ale nie dałam rady dokończyć dzieła, plecy odmówiły mi posłuszeństwa.
Jeszcze po zimowym lenistwie nie osiągnęły niezbędnej wydolności.
Misia zwiedzała wszystkie sąsiednie działki, a najdłużej gościła u swojej ulubionej ciotki. Natychmiast po powrocie padła i do tej chwili śpi, przyjmując różne pozycje.

Obrazek

Obrazek

Maryniu - to mnie pocieszyłaś, bo już myślałam, że mój cuchnący ma puste pąki.
Ja nie dziabie, bo z góry nie widzę maleńkich roślinek wygrzebujących się z ziemi. Pracuję pazurkami z wygiętymi plecami. Na kolanach nie potrafię. ;:223
Ziemię i dzisiaj wzruszałam, bo u mnie jeszcze bardzo mokro, a jutro ma spaść deszcz.

Halinko - po zimie zawsze kości sztywne, ale gdy dostaną trochę gimnastyki, rozruszają się i potem już pójdzie z górki. ;:303
Miałam dużo więcej irysków, część jeszcze nie zakwitła, druga część w ogóle się nie pokazała. Dziękuję. ;:167

Ewelinko - oby już ta długo wyczekiwana wiosna została aż do lata z pięknym słoneczkiem i od czasu do czasu przepleciona ciepłym deszczykiem, najlepiej nocnym. ;:108
Parapety mam rzeczywiście zastawione, czasami zastanawiam się, czy aby nie przesadziłam. ;:306
Bardzo dziękuję za życzenia, które z całego serca odwzajemniam i pozdrawiam. ;:167

Danusiu - to prawda, że kwiatków coraz więcej choć głównie krokusików, które niemal całą działkę opanowały, tworząc bardzo miły dla oka widok. ;:215
Zostało mi jeszcze trochę pomidorów do pikowania i muszę to zrobić jutro, bo wczoraj zajęłam się domem i później już mi się dłubać nie chciało.
Dzień był ogromnie miły, bo pełen słoneczka, dziękuję. ;:196

Iwonko1 - oj, napikowałam się tej drobnicy i mimo że mnóstwo siewek wyrzuciłam, to i tak jest tego multum :shock: , a jeszcze zostały mi paprykowe - ulubione mojej synowej, więc muszą być.
Porządkuję 2/3 działki, więc gdy piszę o połowie, to jest to połowa tych 2/3. Na jednej trzeciej stoją budynki przeznaczone dla gołąbków, "kaplica" pełniąca funkcję narzędziowni, zielona altana, domek, tunel i zimny inspekt.
U mnie już dzisiaj wszystkie krokusy zakwitły, ale szykują się pierwiosnki, będą więc kolejne kwiatki. ;:303
Bardzo dziękuję za życzenia, które z całego serca odwzajemniam. ;:167

Mały przegląd dzisiejszych kwitnień.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazekhosting darmowy

Obrazek

Tyle na dzisiaj. Dziękuję.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko jak nam ogrodomaniakom niewiele trzeba, trochę pracy w słońcu, parę małych kwiatów i już jesteśmy szczęśliwe. ;:108
Jasne, fioletowe krokusy wyjątkowo piękne. ;:oj Szafirki już mają pąki, szybko zobaczysz kwiaty. ;:215
Życzę Wam zdrowych, pogodnych świąt. ;:4
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko nie marnujesz czasu i kolejny piękny dzień przeznaczyłaś na prace na działce. ;:333 Ja w końcu musiałam trochę zrobić porządków w domu, jak to przed świętami. Mnie kości bolą już na okrągło czy robię, czy też leżę ;:306
Krokusy cudowny dają popis ;:215 Szkoda,że znowu zapowiadają ochłodzenie i deszcz ;:185
Pozdrawiam cieplutko ;:3 Życzę zdrowych i spokojnych świąt ;:4
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko śliczne krokusiki pokazałaś ;:167 U mnie też gdzie nie spojrzę wyrasta kroku na pewno tam nie sadzony, ale i iryski wyrastają w dziwnych miejscach a myślałam że przepadły. Cudowny czas nastał, słoneczko, ciepło aż dusza się raduje :heja Pani umęczona, kota umęczona czyli sezon w pełni otwarty!
Ściskam Was serdecznie życzą Zdrowych, Błogosławionych Świąt Wielkiej Nocy dla całej Rodziny! Wesołego Alleluja Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzisiaj u mnie poranek zakupowy, pozostała część dnia to pikowanie i kuchenne rewolucje. Wprawdzie święta spędzimy w duecie, ale młodym coś nie coś podrzucimy. Aga pracuje poza domem, niech więc sobie odpocznie choć trochę, a ja pichcić lubię.

Soniu - jest dokładnie tak, jak napisałaś. ;:108 Niewiele nam do szczęścia potrzeba. Jeszcze tylko, żeby zdrowym być. ;:167
Dziękuję za ciepłe słowa pod adresem moich kwiatuszków oraz za życzenia, które z całego serca odwzajemniam. ;:167 ;:196

Halinko - musiałam trochę popracować na działce, by sąsiedzi nie powiedzieli, że się lenię. ;:306
Taka praca to radość w najczystszej postaci. :tan Krzątaniną przedświąteczną zajęłam się dzisiaj i muszę przyznać, że choć w kuchni bardzo lubię urzędować, to chwilami nogi odmawiały mi posłuszeństwa, :oops: pamiętając wczorajszy wysiłek.
Dziękuję za życzenia, które odwzajemniam z całego serca ;:167 i cieplutko pozdrawiam. ;:196

Marysiu - dziękuję serdecznie za życzenia. ;:167
Wam również zdrowych i błogosławionych Świąt życzę. ;:196
Krokusiki to teraz praktycznie niemal jedyna ozdoba działki, ;:215 a ponieważ rozlazły się po całej działce, sprawiły, że wszędzie jest kolorowo. ;:303
Zdaje się, że krótko trwało słoneczne ciepełko. ;:131 Teraz znacznie się już u mnie ochłodziło. ;:oj Może po świętach słoneczko znowu ogrzeje świat. Oby! ;:108

Zaczynają pierwiosnki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

U mnie znacznie się ochłodziło, a Wam życzę ciepłego piątku. Dobrej nocy. ;:19 ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

My spędziliśmy dzisiaj z Małżonkiem kilka godzin na działkowaniu.
Po południu w cieniu za oknem było 23st.C..cieplutko i przyjemnie. ;:108
Od jutra tradycyjnie ale na pół gwizdka przedświąteczna krzątanina.
Na razie jeszcze nie wiadomo czy chociaż z Dziećmi uda się spotkać przy świątecznym stole ;:131
Pierwiosnki u Ciebie się rozkręcają ;:333 u mnie jeszcze zaspane..
Dobrej nocy Lucynko! ;:167 ;:168

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko też staram się bywać na działce przy tak pięknej pogodzie. Ale raczej wykorzystuję resztki wilgoci w ziemi próbując zachować ile sie da. Podlewałam już w tym sezonie posiany groszek by wiatr nie wywiał piasku spomiędzy wysianych nasion.
Pięknie zapowiadają sie pierwiosnki, zima nie wyrządziła szkód ;:138 Krokusy cudownie się prezentują. Nareszcie wiosna.Wygłaskaj Misię .
Wam życzę zdrowych spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych ;:4
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”