Ostatni weekend też upłynął mi w większości na wycieczkach po okolicach. Zdjęć nie mam więc wam jedynie opowiem
W piątek wybrałem się do znajomych do Białowieży, byliśmy na tzw. miejscu mocy okrąg z kamieni pośrodku lasu w którym podobno jest niezwykle duża i pozytywna energia, ja nic osobiście tam nie czułem ale miejsce fajne, po środku lasu, później wybraliśmy się na szlak królewskich dębów. Fajna ścieżka przez las podczas której można zobaczyć ogromne dęby. Średnio mają po 350 lat, najstarszy chyba 450 miał. Na koniec wróciliśmy do znajomych i w ich ogrodzie spędziliśmy resztę dnia.
Zdjęcie ze szlaku dębów Królewskich

W sobotę wybrałem się do leśnego ogrodu zwanego Silvarium. Fajny, bardzo duży teren ciekawie zagospodarowany. Jest wodospad i strumień, ogromny staw z rybami, woliery z ptakami, ule pszczół, są okręgi w których rosną rośliny z Podlasia.
Widok na Silvarium z wyspy na stawie
W niedzielę wybrałem się do Kruszynian, wioski tatarskiej a po drodze zahaczyłem o Krynki- miejscowość z jednym z 2 największych rond w Europie (drugie jest w Paryżu). W Kruszynianach odwiedziłem restaurację znaną chyba na całym świecie już "Tatarska Jurta" Właścicielką jest mega sympatyczne małżeństwo, Dżenetta i Mirek. Mają wspaniałe jedzenie do tego stopnia że kilka lat temu podczas wizyty w Polsce odwiedził ich książe Karol, syn królowej Elżbiety II. Z tym miejscem niestety też wiąże się przykra historia. 2 lata temu w kwietniu cała restauracja spłonęła w ogromnym pożarze. Na szczęście są to tak silni, pozytywni ludzie że szybko się pozbierali i zaczęli odbudowę. Wiele osób też im pomaga fizycznie lub finansowo, nawet wspomniany wyżej Książe Karol wysłał im pieniądze w ramach pomocy przy odbudowie. Planują otworzyć w przyszłym roku bo już zostało im wykończenie wszystkiego w środku a na obecną chwilę działają w zaprzyjaźnionym obok Ośrodku Kultury Muzułmańskiej. Ludzi w niedziele była tam naprawdę ogromna ilość i się nie dziwię bo jedzenie jest naprawdę smaczne. A mega pozytywnym zaskoczeniem było to że faktycznie właściciele cały czas byli obecni na całym terenie i witali gości, rozmawiali z nimi itd. Ogółem biło od nich takie mega wyjątkowe ciepło ! Oczywiście działają jedynie na wynos ale na terenie są rozstawione leżaki, przygotowane koce i można w takim miejscu zjeść obiad. Kto nie był to koniecznie polecam !
A tutaj widok na teren Ośrodka Kultury w którym działa obecnie Tatarska Jurta

Ale koniec z opisywaniem wycieczek ! Wracamy do mojej działki
wanda7 Dzięki za radę, ja chyba jednak postawię na trochę inną podporę która nie będzie tak mocno widoczna ponieważ niestety te podpory biją mnie zawsze po oczach. W kilku miejscach na brzegach rabaty z daliami wbiję tyczki do których zamontuję siatkę o większych oczkach która za zadanie będzie miała utrzymanie pędów. Podpatrzyłem takie rozwiązanie gdzieś w internecie i wydaj się bardzo sensowne i dyskretne przy okazji. Ja również Pozdrawiam !
Anida No jakoś nadal im imion nie nadałem, nic mi nie pasuje jakoś

A dziękuję bardzo, wczoraj doszła tam kolejna skrzynka. Na szczęście za kilka dni wysadzam już pierwsze kwiaty którym przymrozki nie są mega straszne czyli chabry i maki polne.
Kaarol Melisa rośnie w 3 linii od ścieżki, mniej więcej w okolicy roboczego kącika do którego za często nie zaglądam
danuta z Ja mam zamiar w tym roku poeksperymentować z własnymi mieszankami herbat więc melisę mam też zamiar ususzyć tak jak i Ty to robisz. Ogółem bardzo lubię połączenie melisa mięta(do picia). Bardzo fajnie orzeźwia. No moje dalie już są całkiem spore więc czekają na cieplejsze dni. Na szczęście to już zaraz !
clem3 Dzięki bardzo za miłe słowa ! Masz rację, ostatnio postanowiłem że cały dzień odpoczywam. I po pięciu minutach siedzenia w altance stwierdziłem że tylko wyrwę kilka chwastów, chwilę później że tylko jeszcze poprzerywam rzodkiewki, później że jeszcze tylko poobrywam przekwitnięte tulipany i tak wyszło że z odpoczynku nici

Ale to dlatego że jak mówisz, zawsze znajdzie się coś do pracy w ogrodzie.
tu.ja Oj tak ! Widoki przepiękne ! Koniecznie polecam odwiedzenie tych okolic jeśli kiedyś będziesz miała okazję ! Szczególnie w okresie kiedy kwitnie rzepak. Jadąc można obserwować piękne żółte pola ! Robi to niesamowite wrażenie
A teraz kilka zdjęć moich przekwitających już tulipanów(ale jest też kilka które nadal są na etapie pąków ! )
A to mój migdałek który góruje nad tulipanami. To dopiero jego drugi rok u mnie ale już pokazuje że za kilka lat będzie pięknym drzewem
Tutaj jeszcze mały rzut na moją rabatę z tulipanami przy płotku, trochę nie wyraźne zdjęcie mi wyszło ale mam nadzieję że coś tam widać
I moja rozsada pomidorów w szklarni
Od dzisiaj niestety i u mnie jest załamanie podłogi. Wieczorem jadę odpalać znicze w szklarni żeby nie zmarzło nic w środku, mam nadzieję że to wszystko pomoże