Jak i kiedy ciąć róże wiosną ?
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jak i kiedy ciąć róże wiosną ?
Czy ja teraz mogę pobrać patyczki do ukorzenienia? W parku mamy sporo róż rumba. I tak niedługo przyjdą je ciachać.
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Graham Thomas to bardziej róża parkowa niż rabatówka. Tak przynajmniej moją traktuję i tak ją tnę.3 KOTY pisze:A teraz oczywiści pytanie róża Graham Thomas lepiej wygląda przy podporze jako pnąca ,czy jako wysoka rabatówka?
Natomiast moja ciocia ma Grahama od początku przypinanego do kratki i wyrósł on na pnącą z kategorii

W ogrodzie pokazowym Austina też jest pnący Graham ale z dopiskiem Climbing, więc może są jakieś dwie wersje

Marto, co do wątku to postaram się przyłożyć do zdjęć w tym sezonie i wtedy pomyślę...
Pozdrawiam. Sławka
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
No właśnie, mój Grahamek puszcza długie, grube baty, próbowałam go kulkować - kwitł tak sobie.
Najlepiej mu wychodzi kwitnięcie na tych nie kulkowanych - wysokich pędach, ale wtedy kwiaty ma u samej góry.
Może dać mu kratkę, a dół czymś podsadzić, bo goły?
Najlepiej mu wychodzi kwitnięcie na tych nie kulkowanych - wysokich pędach, ale wtedy kwiaty ma u samej góry.
Może dać mu kratkę, a dół czymś podsadzić, bo goły?
Marta
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Moje róże puściły w tym roku pąki już w styczniu. Rośliny świrują, bo nie było "porządnej" zimy. Przycięłam na początku lutego i póki co mrozy były do -5 w nocy a różom nic się nie stało. Przynajmniej na razie
a pąki chyba się zahibernowały, bo nie widzę żeby urosły ;)

Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Oj, chyba za bardzo świerzbią rączki ...
Wydawać by się mogło że róże tniemy dość późno (kwitnienie forsycji), bo pączki nabrzmiewają często dużo wcześniej. Ale przyjmuje się, że wtedy krzewy już w pełni funkcjonują i są w stanie natychmiast zacząć goić powstałe rany. Wcześniejsze przycięcie= zranienie powoduje że końcówki pędów przesychają, zamierają, infekują się itp i najwyższy pączek jest osłabiony albo wręcz zamiera.

Wydawać by się mogło że róże tniemy dość późno (kwitnienie forsycji), bo pączki nabrzmiewają często dużo wcześniej. Ale przyjmuje się, że wtedy krzewy już w pełni funkcjonują i są w stanie natychmiast zacząć goić powstałe rany. Wcześniejsze przycięcie= zranienie powoduje że końcówki pędów przesychają, zamierają, infekują się itp i najwyższy pączek jest osłabiony albo wręcz zamiera.
Pozdrawiam. Sławka
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
No właśnie przycinacie już róże?
Moje mają już grube pąki, a niektóre już malutkie listki.
Moje mają już grube pąki, a niektóre już malutkie listki.
Marta
- jafhar
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 13:31
Już nawozić? A jakim nawozem? typowo azotowym, jeśli tak to czy mogę rozpuścić w wodzie ziemię która rok temu była jeszcze obornikiem i podlać wokół czy od razu nawozem fosfor/potas na kwiaty?
Ja już mam obcięte róże.
Ja już mam obcięte róże.
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Dziś zaczęłam cięcie, kilkanaście różyczek przycięłam, niektóre nawet bardzo! Zniszczenia są dużo większe niż myślałam jeszcze w styczniu czy na początku lutego. Abrahama , mimo że był w kwaterze cięcia, nie cięłam, bo grube pędy jeszcze śpią, a więc nie widzę w którą stronę będą wypuszczać.
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Wczoraj zaczęłam cięcie, pogoda sprzyja a pączki róż zdecydowanie są nabrzmiałe. Poznań razem z Wrocławiem należy do ciepłej strefy klimatycznej i u nas w najbliższych tygodniach ma być naprawdę ciepło. Prawdziwy kłopot mam z tymi różyczkami, które w ubiegłym roku wypuściły mizerne, cienkie pędy, tak jest m.in. w Eden Rose ( może powinnam wymienić jej egzemplarz?). Ciąć czy nie , są na wys. 30 - 40 cm. Malutkie i cieniutkie są też zakupione w i posadzone jesienią pnące, ale tych chyba nie będę cięła ( New Dawn, Elfe i Bajazzo). Czy ktoś może mi podpowiedzieć, co powinnam zrobić?
Ja nie jestem ekspertem od róż, ale zauważyłam, że jak róża ma cieniutkie gałązki i przytnę je do samej ziemi, to wybijają grube pędy.
Aga
U mnie też już róże przycięte w ogrodzie. Mam jeszcze dwie pienne w donicy w garażu, ale na razie ich nie cięłam.
Nawożenia jeszcze nie zaczęłam.
Nawożenia jeszcze nie zaczęłam.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Ja swoje pnące róże przycięłam - to co było cieniutkie, suchutkie już usunęłam. Jedna rabatówka też przycięta krótko.
Zostało jeszcze 5 sztuk.
Nie nawoziłam jeszcze, z tym poczekam to rozgarnięcia kopców, czyli może jeszcze z tydzień?
U mnie jedna forsycja już bogate ma pączki

Zostało jeszcze 5 sztuk.
Nie nawoziłam jeszcze, z tym poczekam to rozgarnięcia kopców, czyli może jeszcze z tydzień?
U mnie jedna forsycja już bogate ma pączki

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Swoje przycięłam, jedna wypadła, może kopczyk był lichy
Piękna, pachnąca była - L'aimant /Harzola/ . Tak ogólnie słabo przezimowały. Najlepiej spisały się historyczne, kanadyjki i austinki, pozostałe praktycznie do kopca suche.

Pozdrawiam Eugenia
Ebabka, przykro mi.
Ale spójrz na to z tej strony. Będziesz miała miejsce, żeby wsadzić nową, piękniejszą
Ale spójrz na to z tej strony. Będziesz miała miejsce, żeby wsadzić nową, piękniejszą

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Ebabka a może nie do końca stracona? Może odbije?
Zima dziwna była, brak śniegu wcale dobry nie jest... Moje teoretycznie wyglądają nieźle, ale mam wrażenie, że bardziej obmarzły w marcu niż w lutym...
Zima dziwna była, brak śniegu wcale dobry nie jest... Moje teoretycznie wyglądają nieźle, ale mam wrażenie, że bardziej obmarzły w marcu niż w lutym...
Pozdrawiam, Basia.