Dzień dobry,
Jestem nowy na tym forum i przy okazji jestem też bardzo początkującym amatorem, jeżeli chodzi o hodowle warzyw.
Zamarzyło mi się mieć własne pomidorki, które wyhoduję na balkonie. Na zdjęciu powyżej, jest to stan z dzisiaj. Jest to odmiana Balkoni Red F1.
Mam do Państwa kilka pytań, ponieważ nie chciałbym nic zepsuć.
1. Wiem, że niedługo będę musiał przesadzić sadzonki do trochę większych doniczek. Czy mogę posadzić dwie lub trzy sadzonki do jednej trochę większej doniczki? Przynajmniej na jakiś czas?
2. Nie wiem czy ktoś uprawiał tę odmianę, ale chciałbym wiedzieć, czy już później, kiedy będzie to już porządny krzak, w jednej powiedzmy 10L doniczce może być tylko jeden krzaczek, czy mogę ulokować np. 2 krzaczki? Pytam się dlatego, bo nie wiem czy już szykować po jednej takiej dużej doniczce na jedną sadzonkę.
3. Na razie nie wystawiam sadzonek na balkon. Uważam, że jest jeszcze za zimno. Słyszałem jednak o czymś takim jak hartowanie roślinek. Czy myślicie, że można przy takiej pogodzie, na chwilę wystawić sadzonki na balkon, żeby właśnie powoli się hartowały, czy jednak czekać, aż w końcu porządnie zrobi się ciepło na zewnątrz?
4. Mam jeszcze pytanie o podlewanie. Na razie staram się podlewać porządnie, co mniej więcej dwa dni. Sadzonki stoją na parapecie, a pod spodem jest kaloryfer ustawiony na średnią moc. Z podlewaniem czekam, aż ziemia trochę podeschnie. Czy robię to dobrze, czy jednak należy solidnie podlewać codziennie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi