Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Piękne zdjęcia wspominkowe Marysiu ;:167 Tak mi tęskno do tego ciepła i zieleni...
a ja widziałam wczoraj stokrotki, uwierzysz Marysiu?
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..piękne liliowce, jedne z moich najulubieńszych kwiatów. ;:333 . Oj gdybym miała większą działeczkę nasadziła bym ich dużo więcej..takie bezobsługowe. ;:173 Jeśli możesz rób więcej zdjęć sarenek, dla mnie takie widoki to rarytas. ;:oj . Przyjemnego nowego tygodnia, choć u mnie ma padać. ;:219
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Slodka ta puchata kulka, Jedynaczka ;:167 Dobrze, ze sie okazala byc drobiem plci pieknej i bedzie swojej Pani zapewniac pozytek ;:215 W ten weeknd przekopywalam szklarnie z poplonowym owsem, nawozilam i pozbylam sie robakow, a to wszystko kurzymi lapkami ;:138 Tyle roboty wykonane, a i obiad w miedzyczasie powstal, i kilka rysunkow :lol: Wstawilam im tylko do szklarni miske z woda i garnek z gotowanymi ziemniakami, i jeszcze cala kostke slomy, w ktorej potem znalazlam trzy jajka :wink: Male glebogryzarki przeryly ziemie i jeszcze takie dwa weekendy, a prace ziemne w tunelu będę miala odhaczone :lol:
Jak sie maja sieweczki, cos nowego skielkowalo? Poczytalam watek daliowy i jednak ich teraz nie wysieje, chyba za wczesnie dla nich. Mam za to siewki cann i anturia, mam kolo czego chodzic i na co chuchac :wink: W lodowce przybylo mi pojemnikow z stratyfikowanymi czerwonymi jezowkami od kolezanki forumowej i liliowcami, ktore udalo mi sie zebrac i zamowic z Awn, mam nadzieje, ze zdaza wszysfkie juz w tym roku zakwitnac, jak je podpedze pod lampami.
Dziekuje pieknie za ostatnia instrukcje budowy klujnika, bardzo to porzadnie zebrane i przesdstawione ;:138 Tej wiosny jeszcze go nie zloze, bo czeka nas wiosenny wyjazd, wiec nie będę mogla obracac tych jajek albo opiekowac sie kurczaczkami, poza tym maz sie upiera, ze kur mamy az nadto jak na nasze potrzeby. Poki sa zdrowe i niosa, moze warto poczekac. Za to będę podgladac Twoje kurczaczki i bardzo mocno trzymac za nie kciuki, by sie ladnie legly i zdrowo chowaly ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Marysiu, ale ładna ptysia ;:oj a będziesz miała takie malutkie żółciutkie kaczusie, :?: są takie śliczne ;:167
Lilie są takie śliczne ale ja nie mam miejsca ;:131 oglądając wasze ogrody, tak by się chciało zakupić niemal wszystkie roślinki ;:185
Dlatego nie lubię wiosną jeździć na targ, tam jest tyle sadzonek, przeróżnych kwiatów a ja nie mogę sobie pozwolić na ich kupno ;:131
Ale trzeba się cieszyć z tego co się ma a nie z tego co by się mogło mieć ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Śliczne liliowce, ;:138 Marysiu, a najpiękniejszy ten puchaty pisklaczek. ;:168
Też mam nadzieję na punktualność wiosny w tym roku, ;:108 bo przecież nie może być tak , że rok po roku wiosna sobie z nas zakpi. ;:185
Ty z kapustę starasz się oswoić, a ja pomidory. ;:7 Bardzo jestem ciekawa, co z tego wyniknie. ;:218
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu !!!
Piękne kwiatuszki : liliowce , róże , jarzmianka ;:167 ;:167 ;:167
Ale kurczaczek podbił moje serducho - cudna żółta kuleczka ;:333
Marysiu czytam że już siejesz kapustkę ?? może i ja w końcu się zbiorę i coś posieję :D
Oby tylko nam znowu zima psikusa nie zrobiła .
Bardzo serdecznie pozdrawiam i czekam na dalsze relacje ze wschodów ale i kurek i kaczuszek ;:196 ;:196
Miłego tygodnia ;:167
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu wyczytałam że ogró będziesz maiła rozkopany ale coś za coś, przeżyjecie wykopy i pózniej juz wygoda.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Wieje przenikliwym zimnym wiatrem, słońce pojawia się i znika. Bardziej przedwiośnie niż zima.

Bea miło się wspomina, dzięki!
Wysiałam sałatę i na torebce była informacja ile trzeba czekać do zbioru, ale w doniczce pewnie będzie to inaczej. Ja chcę z doniczki wysadzić do tunelu jak rozsady nabiorą ciałka. ;:333

Ewciu liliowce to moje ulubione zastępcy lilii. Kiedyś myślałam że lilie są trudne w uprawie i postawiłam na liliowce.

Ewelinko lubię liliowce i mimo, że panuje opinia o ich krótkim kwitnieniu to nie bardzo się zgadzam, bo piwonie też kwitną krótko i kochamy je. Jarzmianki koniecznie zaproś do ogrodu, a jak będziesz chciała to Ci poślę siewki jak wyjdą po zimie.
Taka bliskość natury jest sympatyczna, ale lepiej ich nie mieć w ogrodzie ;:306 Pozdrawiam :wit

Martusiu wiem, wiem, ale tylko Ty i Basia macie na sarny alergię, może jakby były na taką odległość też byłyby obiektem do fotografowania :D Tak sobie pomyślałam....jakie kwiaty zagościły w Twoim ogrodzie jako pierwsze? Ja zawsze byłam wyrywna w sianiu. Dziękuję i serdeczności posyłam ;:196

Agnieszko wypróbuj sposób, bo jak we właściwym momencie zastosujemy to może coś to da. Poza tym Małgosia radzi sadzić najwcześniejszą to kolejny sposób przechytrzenia robali ;:306
Czerwona jest dobra ale nie na wszystko ...gołąbków z niej nie zrobisz? Moja córka kisi czerwoną, ale ja takiej nie lubię ;:185 Jarmuż ciemny posieje w tym roku, bo już mam nasiona.
Dziękuję za wszystko (koszyk pusty!) i dobrego tygodnia życzę ;:196

Malvy tęsknimy za wiosną, stokrotki były w grudniu ale teraz już nie mam. Skoro są u Ciebie to znaczy że zima obchodzi się z Tobą delikatnie :D

Zuziu będę miała więcej liliowców bo sporo naszabrowałyśmy u Dorotki :oops: Na jej piaskach rosną w ogromne kępy, glina im nie przeszkadza ale przyrastają wolniej. Sarenki jak stopił się śnieg nie wychodzą z lasu, ale znalazły inne żerowisko. Zuziu szybkiej wiosny dla Ciebie, bo tęsknisz za swoim ogródkiem...pewnie doszłaś już do pełnej kondycji ;:196

Agnieszko ;:196 ooo i ja wykorzystam swoje grzebiące do tunelu, bo nie przekopałam jej jeszcze. Najpierw tak jakoś schodziło a potem mróz skuł glebę. I nawet słomę im podrzucę może coś zniosą. Widzisz ja też tak myślałam, że jajów na wystarczy i nic nie dokupiłam rok temu oprócz jednego malucha, mam kury dwuletnie i starsze (nie wiem dokładnie ale nawet do 6 lat) no efekt taki, że kur full a jajek jak na lekarstwo. Moja koleżanka doradca drobiarski ciągle mówi że stado trzeba odnawiać.
Dalie można wcześnie posiać i będą wcześniej kwitnąć, ale ja sieję w kwietniu w tunelu bo one szybko rosną i zajmują dużo miejsca. Jeżówki siałam dwa latami temu z powodzeniem, bo przygotowałam im odpowiednio stanowisko rozluźniając mocno podłoże kamyczkami i piaskiem.
Liliowce przestałam wysiewać, bo z siewek większość była tzw zwykła żółta.
Jak już nastawię jajeczka na pewno będą relacje, bo jakżeby inaczej ale zacznę w lutym żeby jak najszybciej przerzucić je do altany bo początkowo będą musiały być w domu a nie wiem jaki to bajzelik :oops:

Wandziu to już zostawiam mojej parce, ja im w tym nie pomogę. Jak będą to ok! ale trochę się tego boję bo kaczki to jednak inne ślady po sobie zostawiają, więc dwie wystarczy :;230 ale jak będą to będą!
Oczywiście nie możemy mieć wszystkiego, ja też nie mogę tego i tak jakbym chciała bo mam ogród taki jak mam. Długi wąski i nie wszystko mu pasuje....w dodatku odziedziczyłam wielgachne drzewa których nigdy bym nie posadziła :oops:

Lucynko przeczytała m u Ewy że zamierzasz eksperymentować z pomidorami na taśmie...to zły pomysł ! Nawet w sprzedaży tego nie ma. Pomidory siejesz w jednej doniczce rzutowo, a potem raz a nawet można dwa razy można przesadzić do większych doniczek. Na pewno wyhodujesz piękne flance i będziesz się cieszyć pysznymi nowymi odmianami. Pozdrawiam serdecznie ;:196

Tereniu posiej koniecznie bo pewnie tez już niecierpliwie czekasz na wiosnę. U mnie już wykiełkowały obydwie pelargonie, fiołek o żółtych pędach zwisających, żeniszek wysoki, petunie (ale jedne), szałwia Salome, Firtletka Akwizgrana (mimo że nasiona spleśniały ;:oj ) i stroiczka. Ta ostatnia coś połowa kiełków nie wygląda najlepiej ale wystarczy mi ta część co ładnie wygląda.
Dziękuję za serdeczne życzenia i ja Ci życzę zdrówka i dobrego tygodnia ;:196

Krysiu wczoraj pan odczytujący stan zużycia wody potwierdził, że na pewno w tym roku będzie kopanie czy podłączenie nie wiadomo, ale dewastacja tak! Boję się tego ale i chcę tego bardzo bo i korzyści sporo. Jedynie chcę żeby wcześniej wytyczyli miejsce kopania, a wtedy wykopię wiosna rośliny i może uniknę strat.

Dziękuję Wam za odwiedziny i wstawię kilka ubiegłorocznych zdjęć!

Obrazek

Obrazek

tu liliowce przywiezione od Dorotki :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu nie wiem co to za żółte rumany- margaretki one i fioletowa róża o drobnych kwiatach mnie zachwyciły.
Pogodę kolejny raz mamy do bani ;:222 jak są wiatry to spać nie mogę i jestem taka niespokojna ;:306
Sałatę wysianą gdzie trzymasz w wiacie czy domu, mnie nigdy wysiewy się nie udały, zawsze sałata była wybiegnięta, a później siewki mi padały.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu często nasze obawy są przesadzone, po czasie okazuje się że pokonujemy wszystko co nam stanie na przeszkodzie. Ja też tak biadoliłam jak mi gazowe ogrzewanie mieli podłączyć...miałam już ład na podwórzu a tu naraz wszystko roztrzepane, pokonaliśmy i dziś nam bardzo dobrze.
O liliowcach tak ciepło się wypowiadasz, podobają mi się ale nie przepadam i wsadził tam gdzie chcę dziurę zapchac ;:306
U mnie od wczoraj też paskudnie, wieje pada brzydko.....czekam na pogodę.

Pozdrawiam
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Marysiu, pewnie posłucham Twojej rady jako już doświadczonej w uprawie pomidorów z nasion, ;:108 ale mylisz się co do tego, że nie ma w sprzedaży nasion na taśmie. Spójrz.

Obrazek

Pogodę mamy niemal identyczną. Przez całą noc wiatr mi gwizdał nad uszami, nie pozwalając spać spokojnie, rano deszcz, teraz chmury na zmianę z próbującym przecisnąć się słońcem. ;:145 Wczoraj na moim balkonie było 13*, dzisiaj już połowa tej wartości.

Piękna sesja fotograficzno - wspominkowa! ;:138 ;:138
Czy trudno jest wyhodować ślaz mauretański z nasion? Jeśli masz w tym doświadczenie, to poproszę o wskazówki. ;:180

Dobrego i cieplejszego, a przynajmniej bezwietrznego popołudnia. ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Współczuję wizji wykopów w ogrodzie :roll:
Może nie będzie tak źle ;:196
Każdy ogrodnik jest chory na samą myśl zniszczenia ukochanych roślinek.
Nas też to czeka na obrzeżach działki. :evil: A ponieważ bywały wcześniej kłopoty przez robotników trza będzie pilnować z rusznicą :;230
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Witaj Marysiu. ;:196
Jak ja Cię podziwiam. Już siejesz? Ja też tęsknię za ziemią pod paznokciami, ale na razie daję sobie na wstrzymanie, tym bardziej że widok za oknem trochę mnie przeraża. W ogrodzie mam strasznie dużo pracy, a możliwości niestety marne. :wink:
U mnie śniegu prawie nie było, a mróz też niewielki za to wiatry strasznie szaleją. W trawie mnóstwo kwitnących stokrotek, tudzież niebieskich bratków, kwitną ciemierniki, a pod oknem mam jeszcze kwitnący kwiat róży. :lol:
Kaczuchy pewnie w tym roku zadbają o potomstwo, ale to jeszcze trochę. Ogólnie w tym roku ptactwo szybko się szykuje do godów.
Obserwuję to u siebie w wolierze ogrodowej, a pani kanarkowa,która jest w domu już drugi raz siedzi na jajkach.
Z bieguskami jest tak, że nigdy nie wiadomo gdzie kaczka zniesie jajko. Moja w ubiegłym roku 12 jajek zniosła w......baseniku z wodą. :lol:
Jak zawsze zdjęcia wspominkowe piękne. Tak by się już chciało takie widoczki. Ostatnio doszliśmy do wniosku, że najbardziej chyba brakuje nam popołudniowej kawy w ogrodzie. Teraz jak Krzysiek wraca z pracy jest ciemno i nic się już nie chce.
Wykopami się nie martw. Z własnego doświadczenia wiem, że natura w ciągu jednego sezonu potrafi nadrobić sporo strat. Niestety nie uniknie się większej ilości pracy, ale potem to już same dobre rzeczy , no może poza rachunkiem. :wink:
Pozdrawiamy Was serdecznie. ;:196 :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie dwa lata temu były wykopy wodociągowe koło domu,pełno piasku, błota ale potem zrobili nowy chodniczek i teraz można w szpileczkach spacerować ,gdzie wcześniej tylko w koloszach taki był Serbinów.Liliowce też bardzo lubię chociaż lilie bardziej.najmniej ze wszystkich kwiatów lubię mieczyki a krokosmie choć podobne uwielbiam.
Zdjęcia wspominkowe śliczności,sarenki też raz zagościły u mnie na działce,wystrzygły za mnie tuje :;230 .
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Marysiu - zima sobie już poszła klops - idzie wiosna!!!!!!!!!!!!!!!!!!ie są moje marzenia?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”