Sępolia - fiołek afrykański cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gardenioo
tak - ten niebieski półpełny z białą obwódką jest taki sam.
tak - ten niebieski półpełny z białą obwódką jest taki sam.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
Chciałabym poruszyć temat dotyczący kolorystyki kwiatów fiołków.
Zauważyłam dość ciekawą przypadłość moich "nowych zakupów" a mianowicie kupując fiołka kierowałam sie zazwyczaj urzekającym pięknem kwiatów. Po jakimś czasie od zakupu okazywało sie ze np z fiołka o kwiatach niebieskich z białymi "ciapkami" wyrastały również kwiaty niebieskie. Rozważałam wpływ natężenia światła ale wydaje mi się że wtedy mogło by się zmieniać jedynie nasycenie barwy kwiatka(ciemniejszy, jaśniejszy). Czy ktoś z was orientuje się czemu tak sie dzieje i czy z listka pobranego z takiej roślinki wyrosną fiołki o kwiatach niebieskich z białymi "ciapkami" czy moze tylko niebieskimi.

Zauważyłam dość ciekawą przypadłość moich "nowych zakupów" a mianowicie kupując fiołka kierowałam sie zazwyczaj urzekającym pięknem kwiatów. Po jakimś czasie od zakupu okazywało sie ze np z fiołka o kwiatach niebieskich z białymi "ciapkami" wyrastały również kwiaty niebieskie. Rozważałam wpływ natężenia światła ale wydaje mi się że wtedy mogło by się zmieniać jedynie nasycenie barwy kwiatka(ciemniejszy, jaśniejszy). Czy ktoś z was orientuje się czemu tak sie dzieje i czy z listka pobranego z takiej roślinki wyrosną fiołki o kwiatach niebieskich z białymi "ciapkami" czy moze tylko niebieskimi.

Oj takich "zagadek" to ja mam z 20 sztmilka0105 pisze:Właśnie widzę, ma przepiękny kolorek..ciekawa jestem na jaki kolor w tym roku moje zakwitną bo jak na razie wiem tylko tyle że mam jednego białego i jednego fioletowego.. reszta jest dla mnie zagadką

- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Twój fiołek to prawdopodobnie potomek jakiejś chimery. Chimery nie powtarzają cech z listka. Wychodzą właśnie takie mieszańce, które potrafią zmieniać kolor w trakcie kwitnieniaCzy ktoś z was orientuje się czemu tak się dzieje i czy z listka pobranego z takiej roślinki wyrosną fiołki o kwiatach niebieskich z białymi "ciapkami" czy moze tylko niebieskimi.

Jaki kolor wyjdzie z sadzonki uzyskanej z Twojego listka ? To już zagadka

Tak na marginesie... Już pytałaś o to

Wysłany: Nie 30 Lis 2008 12:43 Temat postu: Odpowiedz z cytatem
No to trochę powiem co ja wiem, w fiołkach spotykamy się z określeniami chimera i hybryda. Kiedy mamy do czynienia z chimerą nie da się powtórzyć cech rośliny matecznej poprzez rozmnażanie z sadzonki liściowej, jedynie poprzez oddzielenie małych rozetek od rośliny matecznej lub ukorzenianie ogonków kwiatowych (nie pamiętam jak to się fachowo nazywa). Kiedy przy kwiatku jest określenie hybryda to oznacza, że jest fantazyjny kwiat i można rozmnożyć z listków. Takie oznaczenia sa stosowane zagranica w dużych hodowlach fiołków