Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gardenioo
tak - ten niebieski półpełny z białą obwódką jest taki sam.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
fiolek13
500p
500p
Od: 23 lis 2008, o 11:20

Post »

Chciałabym poruszyć temat dotyczący kolorystyki kwiatów fiołków.
Zauważyłam dość ciekawą przypadłość moich "nowych zakupów" a mianowicie kupując fiołka kierowałam sie zazwyczaj urzekającym pięknem kwiatów. Po jakimś czasie od zakupu okazywało sie ze np z fiołka o kwiatach niebieskich z białymi "ciapkami" wyrastały również kwiaty niebieskie. Rozważałam wpływ natężenia światła ale wydaje mi się że wtedy mogło by się zmieniać jedynie nasycenie barwy kwiatka(ciemniejszy, jaśniejszy). Czy ktoś z was orientuje się czemu tak sie dzieje i czy z listka pobranego z takiej roślinki wyrosną fiołki o kwiatach niebieskich z białymi "ciapkami" czy moze tylko niebieskimi.

Obrazek
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p
Od: 31 sty 2009, o 16:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, dostałam niedawno fiołka i szczerze to nie mam doświadczenia w ich uprawie :( Dlatego mam pytanie czy podlewać go tylko na podstawke pomimo że ziemia wokół kwiatka jest sucha :?
Moje roślinki-Kinia
Poszukuje różne gatunki fikusów
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

jak dobrze podlejesz do podstawki to będzie mokra :D najlepiej wstaw go do miski z wodą, i obserwuj ziemię ( tzn. sprawdzaj palcem ;) )
gdsy poczujesz że jest mokra wyjmij fiołka z wody. To proste :)
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p
Od: 31 sty 2009, o 16:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje za odpowiedz. Teraz może nie zmarnuje sie :) Bo jest śliczny i chyba bedzie ich więcej :lol:
Moje roślinki-Kinia
Poszukuje różne gatunki fikusów
milka0105
1000p
1000p

Post »

Właśnie widzę, ma przepiękny kolorek.. :shock: ciekawa jestem na jaki kolor w tym roku moje zakwitną bo jak na razie wiem tylko tyle że mam jednego białego i jednego fioletowego.. reszta jest dla mnie zagadką :D
Awatar użytkownika
fiolek13
500p
500p

Post »

milka0105 pisze:Właśnie widzę, ma przepiękny kolorek.. :shock: ciekawa jestem na jaki kolor w tym roku moje zakwitną bo jak na razie wiem tylko tyle że mam jednego białego i jednego fioletowego.. reszta jest dla mnie zagadką :D
Oj takich "zagadek" to ja mam z 20 szt :) na razie to tylko listki ktore pozbierałam gdzie sie dalo;). Powypuszczały już małe sadzonki ale mają na razie 1 cm wzrostu wiec troche poczekam zanim zakwitną. :(
milka0105
1000p
1000p

Post »

Mi z małej sadzonki jakoś 2 miesiące później fiołeczek zakwitł na fioletowo :D więc chyba cuda się zdarzają ;)
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Czy ktoś z was orientuje się czemu tak się dzieje i czy z listka pobranego z takiej roślinki wyrosną fiołki o kwiatach niebieskich z białymi "ciapkami" czy moze tylko niebieskimi.
Twój fiołek to prawdopodobnie potomek jakiejś chimery. Chimery nie powtarzają cech z listka. Wychodzą właśnie takie mieszańce, które potrafią zmieniać kolor w trakcie kwitnienia :wink:
Jaki kolor wyjdzie z sadzonki uzyskanej z Twojego listka ? To już zagadka :) Może być cały niebieski lub zupełnie biały, może być niebieski w białe ciapki lub odwrotnie - kombinacji sporo.

Tak na marginesie... Już pytałaś o to :wink: Min Ania Ci odpowiedziała.
Wysłany: Nie 30 Lis 2008 12:43 Temat postu: Odpowiedz z cytatem
No to trochę powiem co ja wiem, w fiołkach spotykamy się z określeniami chimera i hybryda. Kiedy mamy do czynienia z chimerą nie da się powtórzyć cech rośliny matecznej poprzez rozmnażanie z sadzonki liściowej, jedynie poprzez oddzielenie małych rozetek od rośliny matecznej lub ukorzenianie ogonków kwiatowych (nie pamiętam jak to się fachowo nazywa). Kiedy przy kwiatku jest określenie hybryda to oznacza, że jest fantazyjny kwiat i można rozmnożyć z listków. Takie oznaczenia sa stosowane zagranica w dużych hodowlach fiołków
Awatar użytkownika
fiolek13
500p
500p

Post »

Czy ktoś z Was wie czemu listki moich fiołków dostają dziwnych plamek? Czy to jakieś robale je zaatakowaly czy jakas choroba :( Jak je można wyleczyć z tego ??
Obrazek
milka0105
1000p
1000p

Post »

Jest kilka możliwości. Albo od zbyt ostrego słońca, albo od wody. A co do robali to nie wiem czy powodują jakieś plamy na listkach.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem to poparzenie słoneczne :wink:
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

A chemią jakąś nie pryskałaś?
Neos
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 lut 2009, o 19:05

Post »

Ja w domu posiadam Fiołka alpejskiego. I z doświadczenia wiem że nie może być na bezpośrednim słońcu i w czasie zimy rzadko podlewany ( ja swojego podlewam raz w tygodniu jak nie rzadziej i ładnie się trzyma).

Pozdrawiam.
Moje rośliny doniczkowe :)

Rośliny to moje hobby...
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Pochwalę sie moim kwiatuszkiem.Ten fiołek jest w naszej rodzinie od 40 lat,oczywiście co jakiś czas jest robiona nowa sadzonka. Ostatnio mi trochę chorował i obawiałam się już ,że nie uda mi się go uratować ale odżył i jeszcze do tego od kilku dni ślicznie kwitnie.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”